Σε δύο μήνες η ένταξη ποδολόγων στο ΓεΣΥ
18 Απριλίου 2023, 06:00
Σε δύο μήνες αναμένεται να ενταχθούν οι ποδολόγοι στο ΓεΣΥ, αφού κρίνεται αναγκαία η παροχή των υπηρεσιών τους στο σύστημα, ιδιαίτερα για τα άτομα με διαβήτη.
Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι την Τετάρτη 12 Απριλίου, συζήτησαν με τους ποδολόγους την ένταξή τους στο ΓεΣΥ και θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά στο να κλείσει η συμφωνία.
Όπως είπε, «αναμένουμε ότι σε ένα-δυο μήνες θα ξεκινήσει και αυτή η υπηρεσία».
Το θέμα της ένταξης των ποδολόγων στο ΓεΣΥ συζητήθηκε και τον Ιούλιο του 2022 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, κατά τη συνεδρία ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία «στις Ηνωμένες Πολιτείες που σήμερα χειρίζονται άτομα με διαβήτη και κυρίως ηλικιωμένους, το γεγονός ότι είναι ενταγμένοι οι συγκεκριμένοι γιατροί στο σύστημα υγείας έχει επιφέρει 40% μείωση στις νοσηλείες αλλά περίπου και 70% μείωση όσον αφορά τους ακρωτηριασμούς».
Υπογράμμισε ακόμη ότι στην Κύπρο υπολογίζεται ότι τα άτομα με διαβήτη που θα αναπτύξουν έλκος ανέρχονται στο 35% και περίπου γύρω στους χίλιους συνάνθρωπους μας, με βάση κάποια στατιστικά που έχουν κατατεθεί, πιθανόν να ακρωτηριαστούν.
«Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ενταχθούν τάχιστα οι ποδίατροι και οι ποδολόγοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας», σημείωσε.
Γιατί καθυστέρησε η ένταξη των ποδολόγων στο ΓεΣΥ
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Εγγεγραμμέων Ποδολόγων, Δρ Ιωάννης Λουβαρίδης, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι η απάντηση που είχαν πάρει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και από τους εκάστοτε υπουργούς υγείας για τον λόγο που το επάγγελμα τους δεν ήταν στο ΓεΣΥ, είναι λόγω του ότι δεν είχε κατοχυρωθεί νομικά το επάγγελμα του ποδολόγου.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να ισχύει ως λόγος αναφέρει ο κ. Λουβαρίδης, γιατί το επάγγελμα έχει κατοχυρωθεί εδώ και 10 χρόνια.
«Θεωρώ ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν ήμασταν ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του οργανισμού», είπε.
Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, εξήγησε στο YgeiaWatch ότι ο νόμος του ΓεΣΥ του 2001, καθόριζε τις πέντε ειδικότητες των «άλλων επαγγελματιών υγείας» και δεν αναφέρονταν μέσα οι ποδολόγοι. Συγκεκριμένα, περιλάμβανε τους κλινικούς ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοπαθολόγους.
Πρόσθεσε ότι το 2001 δεν ήταν κατοχυρωμένοι νομοθετικά οι ποδολόγοι και πως το 2017 που έγινε η αναθεώρηση του νόμου, στα μεγάλα θέματα του ΓεΣΥ δεν τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η ένταξη των ποδολόγων, αφού ήδη δεν συμπεριλαμβάνονταν στον νόμο.
«Υπάρχουν και άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας που είναι κατοχυρωμένες από τον νόμο. Δεν σημαίνει όμως ότι θα ενταχθούν αυτόματα στο ΓεΣΥ, διότι υπάρχει ένας οικονομικός προϋπολογισμός», συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά, «η νομοθεσία έχει ένα παραθυράκι που λέει ότι μπορεί να εντάξουμε και άλλους επαγγελματίες. Δεν μας το απαγορεύει. Εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτούς τους πέντε γιατί υπάρχει και το οικονομικό πλαίσιο, δηλαδή τα ποσοστά εισφοράς για να χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες τα οποία καθοριστήκαν μόνο στη βάση του να μπουν αυτές οι πέντε ειδικότητες άλλων επαγγελματιών υγείας», είπε.
«Σταδιακά άρχισε ένα διάλογος για να δημιουργηθεί μία προοπτική, αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, να ενταχθούν και οι ποδολόγοι», πρόσθεσε.
Ο Δρ Λουβαρίδης, σημειώνει ότι στην ένταξη των επαγγέλματος συνέβαλε και το γεγονός ότι «με το που αναλάβαμε το νέο διοικητικό συμβούλιο πριν ενάμισι χρόνο στον Παγκύπριο Σύλλογο Ποδολόγων, στόχος μας ήταν η ένταξη μας στο ΓεΣΥ και τότε ξεκινήσαμε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης μέσα από διάφορους τρόπους».
«Είχαμε πολλαπλές συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα όπως η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), με τον Υπουργό Υγείας, με τον ΟΑΥ, θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής και όλο αυτό θεωρώ ότι έφερε το αποτέλεσμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα», εξήγησε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, ΟΑΥ, Ποδίατρος-Ποδολόγος