Σ. Μιχαηλίδου: Στο περιθώριο οι οροθετικοί
01 Δεκεμβρίου 2021, 06:00
Οι οροθετικοί είναι μία από τις πολλές πολύπαθες κοινωνικές ομάδες του τόπου η οποία λόγω των προκαταλήψεων και των στερεότυπων παραμένουν στο περιθώριο και βιώνουν διακρίσεις, αναφέρει η Πρόεδρος του ΚΥΦΑ (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που Ζουν με HIV /Aids) Στέλλα Μιχαηλίδου.
Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι το HIV βάσει των συγχρόνων επιστημονικών δεδομένων πλέον αντιμετωπίζεται σαν μια χρόνια πάθηση.
Αναφέρει ότι βρισκόμαστε στο 2021 και «δυστυχώς ακόμη οι συνάνθρωποι μας που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV βιώνουν δυσμενής διάκρισης εις βάρος τους , στον τομέα της υγείας , της εργασίας».
«Στο κομμάτι της ιατρικής έχουν γίνει άλματα γιατί πλέον οι οροθετικοί μπορούν να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής από την δεκαετία του 1990 γιατί οι φαρμακευτικές αγωγές έχουν τόσο αναβαθμιστεί. Πχ. Παίρνουν μόνο ένα χάπι την ημέρα μέχρι 3 και όχι 12, 3 φορές την ημέρα. Με τις καινούργιες φαρμακευτικές αγωγές δεν μεταδίδουν και δεν ανιχνεύονται δηλαδή έχουν 0 υιικό φορτίο που συμβάλλει στην μετάδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνονται οι προφυλάξεις εκεί που πρέπει και εννοούμε την σεξουαλική επαφή», επισημαίνει.
«Δυστυχώς λόγω τους φόβου της διάκρισης οι οροθετικοί δεν προβαίνουν στην αποκάλυψη της ασθένειας τους με αποτέλεσμα να βιώνουν ένα διαρκές άγχος που συχνά τους οδηγεί στην κατάθλιψη», τονίζει.
«Οι οροθετικοί δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Η ημιμάθεια του κυπριακού λαού όσον αφορά το εν λόγω θέμα σε συνδυασμό με τη μη ενημέρωση και διαφώτιση φορέων του κράτους έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχομένη δυσμενή διάκριση αυτών των πολίτων κατά παράβαση κάθε διάταξης νόμου και φυσικά της αρχής του κράτους δικαίου», υπογραμμίζει.
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς ο ιός καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ευρύ φάσμα λοιμώξεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών.
Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS), το οποίο μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο. Το AIDS καθορίζεται από την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, λοιμώξεων ή άλλων σοβαρών κλινικών συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του HIV, είναι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, άτομα σε φυλακές και άλλα κλειστά περιβάλλοντα, διεμφυλικοί και εργαζόμενοι στην πορνεία και οι πελάτες τους.
Της Γεωργιας Χαννή