ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Καρασιαλής: Καλλυντικά, βιοκαύσιμα, ζωοτροφές από νεκρά ζώα

28 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Σε εξαγωγές ζωικού λίπους, κρεατάλευρου και πτηνάλευρου, τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία νεκρών ζώων συντροφιάς, προβαίνει η Κύπρος για την παραγωγή ζωοτροφών, καλλυντικών και βιοκαυσίμων.

Η Κύπρος εξάγει τα συγκεκριμένα υποπροϊόντα (απόβλητα), που συλλέγει και επεξεργάζεται η μοναδική εταιρεία στην Κύπρο που ασχολείται με το αντικείμενο, η εταιρεία Sigan Management Ltd, στο πλαίσιο περιβαλλοντικής υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι, ζωικά υποπροϊόντα θεωρούνται τα νεκρά ζώα ή τμήματα από νεκρά ζώα, τα οποία είναι ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην StockWatch, ο διευθυντής της εταιρείας Sigan Management Ltd, Σόλωνας Καρασιαλής, τα σχετικά υποπροϊόντα εξάγονται κυρίως στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε όμως, ότι εξαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων γίνονται μέσω άλλων κυπριακών βιομηχανιών και σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, Ιταλία, Ελβετία και Ισπανία.

Ο κ. Καρασιαλής επεσήμανε ότι εταιρεία Sigan Management Ltd, υλοποιεί μια σχετικά άγνωστη για το πλατύ κοινό περιβαλλοντική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, υλοποιείται η Οδηγία της ΕΕ που υποχρεώνει τα κράτη να εφαρμόζουν τον Κανονισμό για την επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων και υλοποιείται από το 2007 στην Κύπρος από την εταιρεία, η οποία εφαρμόζει ένα Σύστημα Διαχείρισης για την Ποιότητα, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001: 2015 .

«Είναι κανονισμοί περί ζωικών υποπροϊόντων που τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων», εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου στην Κοφίνου, προσθέτοντας πως οι κανονισμοί αυτοί της ΕΕ προνοούν τη διαχείριση όλων των ζωικών υποπροϊόντων, μέσω εγκεκριμένων μεθόδων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους.

Την ανάγκη για θέσπιση αυτού του κανονισμού κατέδειξαν οι κρίσεις στον τομέα των τροφίμων της δεκαετίας του 1990, αφού αποδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο στη διάδοση μεταδοτικών νόσων (όπως της επιδημίας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών), διευκρίνισε ο κ. Καρασιαλής.

Επεσήμανε ότι οι πρόνοιες της σύμβασης με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνουν τη δουλειά τους ιδιαίτερα δύσκολη και πως απαιτήθηκε μεγάλη επένδυση σε εξοπλισμό και στο στήσιμο ενός άρτιου συστήματος για συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των ζωικών υποπροϊόντων.

Ανέφερε ότι, με στόχο την διασφάλιση υψηλού επίπεδου υγείας και ασφάλειας και τη συνεχή αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, η όλη διαδικασία από τη συλλογή μέχρι την επεξεργασία και τελική διάθεση, διέπεται από αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και ελέγχους.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τον όγκο των νεκρών ζώων που συλλέγονται, ανέφερε ότι η εταιρεία επεξεργάζεται περίπου 75 τόνους αποβλήτων ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων και των νεκρών ζώων.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα