Πώς οι Κύπριοι πολίτες επωφελούνται από ψηφιακές υπηρεσίες υγείας
17 Ιουνίου 2024, 06:00
Τις ηλεκτρονικές τους συνταγές σε άλλες χώρες της ΕΕ, θα μπορούν να εκτελέσουν οι κύπριοι πολίτες από τον Ιούλιο, μέσω των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας.
Παράλληλα, αν κατά την παραμονή τους σε χώρα της ΕΕ, χρειαστεί να επισκεφθούν γιατρό ή νοσηλευτήριο, θα έχουν την επιλογή να εγκρίνουν πρόσβαση των επαγγελματιών υγείας στο συνοπτικό ιστορικό υγείας τους.
Την ίδια ώρα, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, εγκαινίασε πρόσφατα την εκστρατεία ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για τον τρόπο χρήσης της διασυνοριακής πύλης ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων, μέσω της πλατφόρμας της Κυπριακής Δημοκρατίας gov.cy.
Τί αφορούν οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας
Οι ηλεκτρονικές διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας, αφορούν ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών υγείας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o ανώτερος λειτουργός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Δρ Μάριος Νεοφύτου, επεσήμανε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα επωφελούνται από τη διασυνοριακή περίθαλψη με διάφορους τρόπους.
«Στην παρούσα φάση, θα περιλαμβάνουν δύο υπηρεσίες, το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας του ασθενή (Patient Summary) και δεύτερον, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ePrescription) και την εκτέλεση της συνταγής (eDispenation). Θα μπορούν για παράδειγμα, αν λείπουν για αρκετό διάστημα εκτός Κύπρου, να εκτελέσουν τις ηλεκτρονικές συνταγές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ και να αποζημιωθούν όταν επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο», εξήγησε.
Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική χορήγηση φαρμάκων, δίνεται στους πολίτες της ΕΕ η δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από φαρμακείο που βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, χάρη στη διαβίβαση μέσω του διαδικτύου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τη χώρα διαμονής τους, όπου είναι συμβεβλημένοι, στη χώρα στην οποία ταξιδεύουν.
Επίσης, πρόσθεσε ο Δρ Νεοφύτου, ενώ βρίσκονται σε χώρα της ΕΕ και χρειαστούν γιατρό, θα μπορούν να δίνουν οι ίδιοι πρόσβαση στον γιατρό στο συνοπτικό ιστορικό υγείας τους για καλύτερη φροντίδα. «Με αυτό τον τρόπο οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να απολαμβάνουν ολοκληρωμένη και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη όπου και εάν βρίσκονται», ανέφερε.
Τα συνοπτικά ιστορικά υγείας, περιέχουν πληροφορίες για σημαντικά θέματα υγείας, όπως οι αλλεργίες του ασθενούς, τα φάρμακα που λαμβάνει, οι προηγούμενες ασθένειές του, οι χειρουργικές επεμβάσεις και αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης συλλογής δεδομένων υγείας που ονομάζεται ηλεκτρονικό μητρώο υγείας.
Σκοπός του ψηφιακού συνοπτικού ιστορικού υγείας, είναι να παρέχει στη γλώσσα του γιατρού σημαντικές πληροφορίες για ασθενείς από άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς μπορούν να υπάρχουν προβλήματα κατανόησης της γλώσσας του ασθενούς.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών με το σήμα «MyHealth @ EU” – «Η Υγεία μου @ ΕΕ». Η έναρξη χρήσης των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών Υγείας, αναμένεται αρχές Ιουλίου 2024.
Σύμφωνα με τον Δρ Νεοφύτου, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο, έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας.
Συγκεκριμένα, ο τομέας του εθνικού σημείου επαφής της ΕΑΗΥ, είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και την εφαρμογή των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, εξασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες για την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων που εφαρμόζονται στην Κύπρο, συνάδουν με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Επιπλέον, η αρχή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και επίβλεψη της τεχνολογικής υποδομής των διάφορων συστημάτων που υποστηρίζουν τις διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας και εξασφαλίζει τη διασύνδεσή τους με τα συστήματα άλλων χωρών της ΕΕ.
Η αρχή διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των ασθενών προστατεύονται σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) μέσω διάφορων μηχανισμών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι, μακροπρόθεσμα, οι ιατρικές απεικονίσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων και τα εξιτήρια από νοσοκομεία, θα είναι επίσης διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ το πλήρες μητρώο υγείας θα ακολουθήσει αργότερα.
Τα σεμινάρια για τους επαγγελματίες υγείας διεξάγονται, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι. Τα διαδικτυακά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στις 5 και 6 Ιουνίου.
Σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις επαρχίες και οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΑΗΥ Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ) - National e-Health Authority (neha.org.cy) για να δηλώσουν συμμετοχή.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη