ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσετε τη θερμική εξάντληση στην εργασία

06 Αυγούστου 2024, 11:49

images

Τα βήματα που οι εργαζόμενοι αλλά και οι εργοδότες θα πρέπει να ακολουθήσουν στην περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με θερμική εξάντληση, καταγράφει ο Διεθνές Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ).

Στην πρόσφατη έκθεση του για τον καύσωνα στην εργασία και στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, ο ΔΟΕ εξηγεί τα τρία στάδια που οδηγούν εν τέλη στην θερμική εξάντληση και τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθηθούν για την αντιμετώπισή της.

Ήπια θερμική εξάντληση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, πρώτο στάδιο αποτελεί η ήπια θερμική εξάντληση η οποία μπορεί να διακριθεί εάν ο εργαζόμενος νιώθει κούραση ή εξάντληση, αφυδάτωση, αδυναμία, ζαλάδα, εάν έχει τάσεις λιποθυμίας με αλλαγή στην στάση του σώματος ή εάν αντιμετωπίζει κράμπες μυών.

Σε περίπτωση που καταγραφούν τα πιο πάνω, ο εργαζόμενος θα πρέπει να μετακινηθεί σε κρύα περιοχή και να καταναλώσει νερό και ηλεκτρολύτες.

Εάν τα συμπτώματα εξακολουθούν να επιμένουν μετά την πάροδο των 15 λεπτών, τότε το περιστατικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως σοβαρή θερμική εξάντληση, που αποτελεί το δεύτερο στάδιο περιστατικών που επηρεάζονται από τον καύσωνα.

Σοβαρή θερμική εξάντληση

Τα συμπτώματα για τη σοβαρή θερμική εξάντληση, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, είναι το ασταθές περπάτημα, η καθυστερημένη ανταπόκριση αντιδράσεων, σοβαρά σημάδια κούρασης, σοβαρές κράμπες μυών και εμετός ή κατάρρευση του εργαζομένου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει θερμοπληξία.

Πρόσθετα, ένας εργαζόμενος που μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρής μορφής θερμική εξάντληση, ενδεχομένως να αντιμετωπίζει ακόμη απώλεια όρεξης για κατανάλωση τροφίμων κλπ, ναυτία, πονοκέφαλο και θολή όραση.

Για την αντιμετώπιση τέτοιας μορφής επεισοδίου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να μετακινηθεί σε δροσερό/κλιματιζόμενο χώρο, σε ξαπλωμένη θέση και να καταναλώσει νερό και ηλεκτρολύτες.

Πρόσθετα, μπορεί να του καλυφθεί το κεφάλι, ο λαιμός και οι ώμοι με βρεγμένες πετσέτες με παγωμένο νερό, μία διαδικασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 2 με 3 λεπτά.

Επισημαίνεται ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρακολουθείται για ενδείξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία και σε περίπτωση μικρής βελτίωσης στο διάστημα των 15 λεπτών, θα πρέπει λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θερμοπληξία

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, είναι η θερμοπληξία κατά την οποία ο εργαζόμενος ενδεχομένως να καταρρεύσει ή και να λιποθυμήσει.

Άλλα σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση ενός περιστατικού θερμοπληξίας είναι η απώλεια αισθήσεων, εμετός, ακανόνιστη/ευερέθιστη συμπεριφορά, σύγχυση, δυσνόητη ομιλία, υστερία, τρέμουλο καθώς και σπασμοί.

Ακόμη, πιθανόν το άτομο που αντιμετωπίζει θερμοπληξία, να αισθάνεται σοβαρή κόπωση και ναυτία.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, όπως αναφέρει ο ΔΟΕ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να τύχει άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ως επείγον περιστατικό.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού, το σώμα του εργαζομένου θα πρέπει να τοποθετηθεί σε νερό με πάγο ή κρύο νερό, καθώς η αποτελεσματικότερη μέθοδος για αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι να κρυώσει το σώμα του επηρεαζόμενου.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα