ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίζουν το απόγευμα για τα κινητά στα σχολεία

17 Οκτωβρίου 2024, 09:44

images

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, οδηγούνται το απόγευμα οι τροποποιητικοί κανονισμοί για απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού μελέτησε τους πιο πάνω κανονισμούς σε τρεις συνεδρίες της, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουνίου, στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου 2024. 

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, είναι η απαγόρευση της ενεργοποίησης και χρήσης από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Δύο τροπολογίες

Οι τροποποιητικοί κανονισμοί, οδηγούνται στην Ολομέλεια με δύο τροπολογίες εκ μέρους του ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Με την προτεινόμενη τροπολογία του ΔΗΣΥ, σκοπείται η αξιολόγηση, από το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, των αποτελεσμάτων της απαγόρευσης της ενεργοποίησης και χρήσης από μαθητές των κινητών τηλεφώνων ή/και άλλης έξυπνης ηλεκτρονικής συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου σε σχέση με τα ποσοστά παραβατικότητας και τα μαθησιακά αποτελέσματα για τις σχολικές χρονιές 2024-2025 και 2025-2026.

Με την προτεινόμενη τροπολογία του ΑΚΕΛ, σκοπείται η απαγόρευση στους μαθητές γυμνασιακού κύκλου της ενεργοποίησης και χρήσης κινητού τηλεφώνου ή/και άλλης ηλεκτρονικής έξυπνης συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.  Όσον αφορά τους μαθητές λυκειακού κύκλου η ενεργοποίηση και χρήση των εν λόγω συσκευών απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου (τάξη/συγκέντρωση/εκδήλωση) ενώ επιτρέπεται κατά την ώρα του διαλείμματος.

Κρίνονται απαραίτητες οι τροποποιήσεις

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανέφερε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις κρίνονται απαραίτητες, αφού εκσυγχρονίζουν και βελτιώνουν τους υφιστάμενους κανονισμούς. 

Ειδικότερα, ανέφερε, σκοπός της τροποποίησης, είναι η δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς περισπασμούς κατά τη μαθησιακή διαδικασία, που θα συμβάλει στη συναισθηματική σταθερότητα των μαθητών, στη μείωση των περιστατικών ψηφιακού εκφοβισμού ανάμεσα στους μαθητές και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας και των ακαδημαϊκών επιδόσεών τους. 

Η εκπρόσωπος του ΣΕΔΜΕΚ συμφώνησε με τις πρόνοιες των κανονισμών και τόνισε την αναγκαιότητα για πλήρη απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, αφού οι επιπτώσεις από τη χρήση τους είναι πολύ σοβαρές, τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ συμφώνησε με τις πρόνοιες των κανονισμών και ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο και πιο αποδοτικό να μην επιτρέπεται η μεταφορά κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Επιφυλάξεις για απαγόρευση

Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, θεωρεί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο χρήσης κινητού τηλεφώνου στο σχολείο, είναι το πλέον ενδεδειγμένο και ότι τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν ορθά το κινητό τηλέφωνο, αντί να απαγορευτεί η χρήση του.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η πλήρης απαγόρευση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτή αναμένεται να αυξήσει τον φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν.

Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και ειδικότερα όσον αφορά την απαγόρευση μεταφοράς κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, αφού η πλειονότητα των μαθητών χρειάζονται τις εν λόγω συσκευές μετά τη λήξη της λειτουργίας του σχολείου. 

Η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ διαφώνησε με την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, αφού, όπως υποστήριξε, η εν λόγω ρύθμιση μεταξύ άλλων θα προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ζήτησαν διευκρινίσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης των κανονισμών ενώπιον της επιτροπής, μέλη της επιτροπής ζήτησαν από τους αρμοδίους όπως διευκρινιστούν συγκεκριμένες πρόνοιές τους όσον αφορά την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.  

Ειδικότερα, μέλη της επιτροπής εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και υπέβαλαν εισηγήσεις οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων την πιθανή απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και από τους εκπαιδευτικούς, τη δημιουργία ειδικού χώρου για φύλαξη των συσκευών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, τον καθορισμό της διαδικασίας ελέγχου από τους εκπαιδευτικούς και τη διαφοροποίηση της απαγόρευσης χρήσης κινητών τηλεφώνων ανά ηλικιακή ομάδα των μαθητών. 

Περαιτέρω, η επιτροπή ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο την κατάθεση στοιχείων όσον αφορά τα αποτελέσματα από την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε άλλες χώρες σε σχέση με τα ποσοστά παραβατικότητας και εκφοβισμού, καθώς και σε σχέση με το επίπεδο της ακαδημαϊκής επίδοσης.

Συναφώς, στο πλαίσιο της περαιτέρω συζήτησης, η επιτροπή, αφού έλαβε απαντήσεις για τα επιμέρους ζητήματα και τις επιφυλάξεις που ηγέρθηκαν ενώπιόν της, ζήτησε όπως καθοριστούν ρητά στις πρόνοιες των κανονισμών οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δύναται να υπάρξει εξαίρεση από την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από μαθητές κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Επισημαίνεται ότι σε μεταγενέστερο στάδιο, το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας υπέβαλε στην επιτροπή αναθεωρημένο κείμενο των κανονισμών, στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων εξαίρεση από την πιο πάνω αναφερόμενη απαγόρευση.  Ειδικότερα, στο αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε από την επιτροπή, καθορίζεται ότι οι μαθητές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει έκτακτη ανάγκη για θέματα σχετικά με την ασφάλεια ή/και την υγεία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών του αναθεωρημένου κειμένου των κανονισμών κατά τη συζήτησή τους ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα