Προβληματισμός στη Βρετανία για τον ρυθμό προμήθειας των εμβολίων κατά της COVID-19
20 Ιανουαρίου 2021, 14:03
Προβληματισμός διατυπώνεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Βρετανία για το κατά πόσο θα σταθεί δυνατή τελικά η επίτευξη του στόχου εμβολιασμού των περίπου 14 εκατομμυρίων πιο ευπαθών και εκτεθειμένων πολιτών κατά της COVID-19 έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Η αισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας έχει μετριαστεί μετά από τον μειούμενο αριθμό δόσεων των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ναι μεν έχουν πλέον εμβολιαστεί 4,26 εκ. κάτοικοι του Ην. Βασιλείου, αλλά μετά από το υψηλό των 324.000 δόσεων της Παρασκευής, οι δόσεις που χορηγήθηκαν έπεσαν στις 277.000 το Σάββατο, στις 225.000 την Κυριακή και στις 204.000 τη Δευτέρα.
Για την επίτευξη του στόχου έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα πρέπει να χορηγούνται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 350.000 δόσεις την ημέρα. Κυβερνητική πηγή που επικαλούνται οι Times παραδέχεται ότι ο στόχος για τα μέσα Φεβρουαρίου έχει πλέον «πολύ στενά» περιθώρια επιτυχίας.
Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ επέρριψε στην ουσία την ευθύνη για την επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών στις δύο εταιρείες που χορηγούν τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία, δηλαδή την Pfizer και την AstraZeneca. Όπως είπε, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολίων οφείλονται σε «αναβαθμίσεις» μονάδων παραγωγής και στην «επαναρρύθμιση» των αλυσίδων εφοδιασμού.
Η Pfizer έχει πράγματι ανακοινώσει ότι για τις επόμενες εβδομάδες θα μειωθούν οι ποσότητες των διατιθέμενων εμβολίων λόγω αναβάθμισης του εργοστασίου της στο Βέλγιο.
Η μείωση των δόσεων που έχουν χορηγηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, κατά ορισμένους ίσως οφείλεται και στη μέχρι τώρα άνιση ή ανεπαρκή κατανομή των εμβολίων ανά περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να έχουν εμβολιαστεί πολύ μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού άνω των 80 ετών, ενώ σε άλλες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα.
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εντολή για μεταφορά δόσεων στις περιοχές όπου υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 80 που δεν έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις και να μην προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού στις επόμενες ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή στους άνω των 70 ετών, σε περιοχές με αποτελεσματικότερη οργάνωση.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που έχει ήδη παραλάβει δεν ευνοεί την κατανόηση της πραγματικής εικόνας και του βαθμού καθυστέρησης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Ο προβληματισμός αυτός έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για πιθανή παράταση του lockdown έως τουλάχιστον τις αρχές Απριλίου, παρά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το προηγούμενο διάστημα ότι η χαλάρωση ορισμένων μέτρων θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις αρχές Μαρτίου, εφόσον οι πιο ευπαθείς πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε το πρωί πως θα εξεταστεί «πολύ προσεκτικά» το δοσολογικό καθεστώς των εμβολίων μετά από την ισραηλινή έρευνα που διαπίστωσε πως η μία δόση δεν εξασφαλίζει παρά 33% προστασία.
Οι βρετανικές αρχές έχουν αποφασίσει η δεύτερη δόση αμφοτέρων των εμβολίων να δίνεται εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη, θεωρώντας ότι η προστασία με μία δόση φτάνει στο 89%.
Ο σερ Πάτρικ είπε επίσης ότι ένα δίδαγμα από την πανδημία είναι πως κάποια αυστηρά μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πιο γρήγορα. Και η Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας σε ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος χθες το βράδυ, παραδέχθηκε πως η χώρα θα έπρεπε να είχε κλείσει τα σύνορά της τον περασμένο Μάρτιο.