ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβληματισμός για αριθμό καισαρικών - Κίνητρα σε γυναικολόγους για προώθηση φυσιολογικού τοκετού

17 Ιουλίου 2024, 08:38

images

Έντονα προβληματισμένο είναι το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για τον αριθμό των καισαρικών στην Κύπρο που φθάνει το 62,3% έναντι 25,9% που είναι στην ΕΕ και προς τον σκοπό αυτό, ετοίμασε σχέδιο κινήτρων προς τους γυναικολόγους για προώθηση του φυσιολογικού τοκετού.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που στάλθηκε στην επιστημονική εταιρεία και στον σύνδεσμο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει παρατηρήσει το φαινόμενο διενέργειας πολύ μεγάλου αριθμού τοκετών με καισαρική τομή έναντι του φυσιολογικού τοκετού.

Το 2023 στα νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, το ποσοστό των τοκετών που πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή ήταν 62.31% έναντι του συνόλου των τοκετών. Σύμφωνα με στοιχεία από τον OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), ο μέσος όρος του ποσοστού γεννών που έγιναν με καισαρική τιμή το 2021 στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ήταν 25,91%.

Εθνική Στρατηγική για την Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ολοκληρώσει την Εθνική Στρατηγική για την Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού και τη Μείωση της Προωρότητας. Στην εν λόγω στρατηγική γίνεται αναφορά σε αριθμό δράσεων, κάποιες εκ των οποίων έχουν ανατεθεί στον ΟΑΥ προς αξιολόγηση και εφαρμογή. Μία εκ των δράσεων αφορά στην απόδοση κινήτρων προς διενέργεια φυσιολογικών τοκετών.

Ποια τα κίνητρα στους γυναικολόγους

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που κατέχει το YgeiaWatch, ο ΟΑΥ έχει επεξεργαστεί σχέδιο παροχής κινήτρων/αντικινήτρων.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός σε μηνιαία βάση θα παρακολουθεί τα ποσοστά διενέργειας μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών ανά ιατρό ανά νοσηλευτήριο. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης αυτής, κάθε μήνα ο ιατρός και το νοσηλευτήριο θα λαμβάνουν αθροιστική κατάσταση του εν λόγω ποσοστού (από την αρχή μέχρι το τέλος κάθε έτους). Ιατροί που δραστηριοποιούνται σε πέραν του ενός νοσηλευτηρίου θα λαμβάνουν ξεχωριστή κατάσταση για το ποσοστό τους ανά νοσηλευτήριο, ενώ τα νοσηλευτήρια θα λαμβάνουν κατάσταση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ποσοστά διενέργειας μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών ανά ιατρό που συνεργάζονται/εργοδοτούν.

Στο τέλος κάθε έτους ο Οργανισμός θα αποδίδει κίνητρα ή αντικίνητρα στα νοσηλευτήρια στη βάση της αθροιστικής κατάστασης που λάμβαναν ιατροί και νοσηλευτήρια για τους μήνες που προηγήθηκαν σύμφωνα με το πιο κάτω:

Ιατρός που διενήργησε μικρότερο από 30% ποσοστό μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα λάβει επιβράβευση 15% επί του συνολικού εισοδήματος όλων των τοκετών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Ιατρός που διενήργησε ποσοστό 30% μέχρι 40% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα λάβει επιβράβευση 5% επί του συνολικού εισοδήματος όλων των τοκετών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Ιατρός που διενήργησε πάνω από 40% μέχρι 50% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, δεν θα λάβει ούτε επιβράβευση αλλά ούτε θα επιβληθεί έκπτωση.

Ιατρός που διενήργησε πάνω από 50% και μέχρι 60% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα επιβληθεί έκπτωση 5% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Ιατρός που διενήργησε πάνω από 60% και μέχρι 70% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα επιβληθεί έκπτωση 10% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Ιατρός που διενήργησε πάνω από 70% μέχρι 80% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα επιβληθεί έκπτωση 15% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Ιατρός που διενήργησε πάνω από 80% μέχρι και 90% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα επιβληθεί έκπτωση 25% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Ιατρός που διενήργησε πέραν του 90% μη επιπλεγμένων καισαρικών τομών έναντι του συνόλου των τοκετών που πραγματοποίησε ο ίδιος/η ίδια κατά τους προηγούμενους μήνες στο εν λόγω νοσηλευτήριο, θα επιβληθεί έκπτωση 35% στο μισό εισόδημα των μη επιπλεγμένων καισαρικών που διενήργησε στο εν λόγω νοσηλευτήριο.

Τα κίνητρα και αντικίνητρα θα αποδίδονται μία φορά ανά έτος στα νοσηλευτήρια με τα οποία συνεργάζονται οι εν λόγω ιατροί, επομένως αναμένεται ότι αυτά θα μετακυλίονται πλήρως στους ίδιους τους ιατρούς.

Τα πιο πάνω θα ισχύουν για ιατρούς οι οποίοι πραγματοποιούν τουλάχιστον 6 γέννες ανά έτος.

Τα νοσηλευτήρια καλούνται όπως υποβάλουν τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση Inpatient@hio.org.cy .

Στο θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα