ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβλήματα στη βιωσιμότητα φαρμακείων λόγω υπερσυνταγογράφησης

20 Ιανουαρίου 2023, 06:52

images

Προβλήματα στη βιωσιμότητα των φαρμακείων δημιουργεί το φαινόμενο υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τον ΟΑΥ να μην μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022 και επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρια Ισσέγιεκ, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται το χειμώνα.

«Όμως το δικό μας θέμα αφορά τον ΟΑΥ - από τις 15,6 εκατ. συσκευασίες που δεσμεύτηκε, φτάσαμε για όλο τον χρόνο του 2022 να καταναλωθούν 19 εκατ. συσκευασίες - πράγμα που δείχνει ότι υπήρξε μία υπερσυνταγογράφηση σε σχέση με τις προβλέψεις του οργανισμού και τις δεσμεύσεις του έναντι των φαρμακοποιών», αναφέρει.

Σύμφωνα με την κ. Ισσέγιεκ, δόθηκαν τουλάχιστον 20% περισσότερες συσκευασίες από όσες ο οργανισμός δεσμεύτηκε ότι θα μπορούσε να ελέγξει και πάνω σε αυτό είχε βασιστεί και η αμοιβή του φαρμακοποιού.

«Φαίνεται ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν παρόλο που δεσμεύτηκαν», είπε.

«Άρα αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τα φαρμακεία, οικονομικά θέματα και θέματα βιωσιμότητας των φαρμακείων τα οποία θα θέσουμε ενώπιον του Υπουργού Υγείας και του ΟΑΥ σήμερα και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόταση για επίλυση του θέματος», προσθέτει.

Δεν υπήρξε κατάληξη στη χθεσινή συνάντηση 

Στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναφορικά με το θέμα μεταξύ των δύο πλευρών για να βρεθεί μία λύση και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε απεργίες, δεν υπήρξε κάποια κατάληξη.

Ως αποτέλεσμα, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα των φαρμακοποιών για συμπλήρωση του προϋπολογισμού για το 2022 από τον ΟΑΥ.

Ο διευθυντής του ΟΑΥ Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «στο μνημόνιο που διαβουλευόμασταν τους είχαμε πει ότι θα γίνει προσπάθεια να μην ξεπεραστούν τα 15 εκατ. κουτιά ετησίως και τώρα είναι στα 19 εκατ.».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι φαρμακοποιοί επέμεναν ότι πρέπει να γίνει αναδρομικά κάποια διόρθωση για το 2022, ωστόσο ο οργανισμός δεν μπορεί να πάει αναδρομικά πίσω για το 2022, όμως ο πρόεδρος του ΟΑΥ είπε ότι «θα το εξετάσουμε ώστε αν υπάρχει πρόβλημα να μην επαναληφθεί το 2023».

«Δηλαδή, θα τους καλέσουμε και θα δούμε για το 2023, για να καθοριστεί ο σωστός προϋπολογισμός, αν χρειάζεται κάποια διόρθωση και αν θα επηρεάσει την αμοιβή τους», είπε, προσθέτοντας ότι για το 2023 αν υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, σίγουρα θα επηρεάσει θετικά την αμοιβή τους.

Προειδοποίηση για κλείσιμο φαρμακείων 

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στη συνάντηση άφησε να νοηθεί ότι έχουν επαρχιακές συνελεύσεις αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το τι θα κάνουν από εδώ και πέρα.

«Ζητούσαν να πιάσουν μία δέσμευση για το 2022, δεν την έπιασαν, άρα δεν είναι ευχαριστημένοι», είπε.

Η κ. Ισσέγιεκ μιλώντας στο YgeiaWatch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο των φαρμακείων εάν δεν βρεθεί μία λύση στη σημερινή σύσκεψη με επιπρόσθετο προϋπολογισμό για το 2022 και δέσμευση ότι ο ΟΑΥ θα εγκύψει σε όλα τα προβλήματα.

Δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί για την έλλειψη φαρμάκων

Η κ. Ισσέγιεκ, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται, υποδεικνύοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να δώσουν αντιβιοτικό χωρίς συνταγή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν δύο σχεδόν εβδομάδες, σχετικά με το θέμα έλλειψης φαρμάκων που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη, με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς της βιομηχανίας φαρμάκων, διαβεβαιώθηκε ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα ισχύει για την Κύπρο και ότι η παραγωγή των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών θα κάλυπτε τις όποιες ανάγκες.

«Όμως τις τελευταίες ημέρες παρά τις διαβεβαιώσεις τις οποίες είχαμε υπάρχει μία σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, σε παιδικά αντιβιοτικά και αντιβιοτικά για ενήλικες, κάποια συγκεκριμένα σιρόπια του βήχα», σημείωσε.

Παρόλα αυτά, «γίνονται προσπάθειες να εξομαλυνθεί το πρόβλημα εντός των επόμενων ημερών», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η διεύθυνση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έδρασε άμεσα μόλις ανακοινώσαμε ότι υπάρχουν ελλείψεις».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα