ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποντάρουν στη δέσμευση Χριστοδουλίδη για επιτροπή φαρμάκων

16 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Στη δέσμευση του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ποντάρουν οι ασθενείς όσον αφορά την ανεξαρτητοποίηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων, με στόχο την αμεσότερη ένταξη περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, «ενώ υπήρξε ενημέρωση ότι προχωρούμε με την ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, φαίνεται ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμη».

Για την ΟΣΑΚ, η έγκριση σωστών επιστημονικών πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων του ΟΑΥ αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναμονή οι εγκρίσεις πρωτοκόλλων των φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Εκεί εντοπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκρισης, προώθησης των πρωτοκόλλων τα οποία είναι η βάση ένταξης των φαρμάκων», δηλώνει.

«Αλλά εγώ κρατώ τη δέσμευση του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του τους πρώτους έξι μήνες θα γίνει ανεξαρτητοποίηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων», σημειώνει ο κ. Κουλούμας, δηλαδή, θα εφαρμοστεί μία ανεξάρτητη εφαρμογή φαρμάκων και η αυτονόμηση της συμβουλευτικής επιτροπής φαρμάκων του ΟΑΥ.

Μέχρι το τέλος του 2023 η ένταξη καινοτόμων φαρμάκων

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων έχει προχωρήσει.

«Έχουμε εισάγει πάρα πολλά καινοτόμα φάρμακα, έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό των φαρμάκων κατά €40 εκατ. για να βάλουμε περισσότερα καινοτόμα φάρμακα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «έχουμε εξαντλήσει το 60% των φαρμάκων που έδινε το υπουργείο υγείας μέσω της επιτροπής ονομαστικών αιτημάτων».

Σημειώνει ακόμη ότι «έχουμε φέρει σε πολύ τελικό στάδιο για να ενταχθούν τα φάρμακα στον ΟΑΥ, οπόταν θεωρώ το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων δεν θα μας απασχολήσει στο μέλλον». 

«Δηλαδή, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πάντα νέες ανάγκες», καταλήγει. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα