Ποιότητα ζωής για ασθενή, με ολιστική προσέγγιση χρόνιου πόνου
28 Απριλίου 2023, 15:11
Η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων και άλλων επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον χρόνιο πόνο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση του, θα επιφέρει αφ’ ενός ποιότητα ζωής στον ασθενή και αφετέρου οικονομία στο σύστημα υγείας και θα ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό, δήλωσε η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη.
Σε χαιρετισμό της στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Χρόνιου Πόνου, η κ. Κανάρη ανέφερε πως «η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών υψηλού επίπεδου, επιστημονικής εμπειρίας και γνώσεων, η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να μπορεί ο επαγγελματίας υγείας να φέρει σε πέρας τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει».
Όπως σημείωσε «αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση, το Υπουργείο Υγείας επικροτεί, ενθαρρύνει και υποστηρίζει την οργάνωση τέτοιων συνεδρίων, αφού η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ποιότητας στην προσφορά υπηρεσιών υγείας».
«Αναντίλεκτα», υπογράμμισε, «η απόλαυση του ψηλότερου επιπέδου Υγείας, αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Η υγεία μετριέται όχι μόνο με βάση την θνησιμότητα και την νοσηρότητα αλλά και με βάση την ποιότητα ζωής του ατόμου και την ικανότητα του να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή. Η ψυχική, διανοητική και σωματική Υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση εξασφάλισης ευχάριστης διαβίωσης του μέσα στο κοινωνικό και φυσικό χώρο που ζει».
Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας «ο πόνος αποτελεί μια δυσάρεστη και υποκειμενική αίσθηση, που ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά», για να προσθέσει ότι «συνήθως μπορεί να ερμηνευτεί ότι είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά».
Το αντικείμενο του συνεδρίου επικεντρώθηκε στη θεματική ενότητα του Χρόνιου Πόνου και πραγματεύεται θέματα μεταξύ των οποίων, ο πόνος στο πλαίσιο του συνδρόμου long covid, η διαχείριση του χρόνιου πόνου σε χρόνιο τραύμα και σε άλλες παθήσεις, η αντιμετώπιση χρόνιων κεφαλαλγιών, η αυχενική και η οσφυϊκή ριζίτιδα, ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση του χρόνιου πόνου, η φυσιοθεραπευτική προσέγγιση ατόμων με χρόνιο πόνο, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.
Ο αντιπρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας προχωρούν με ιλιγγιώδης ρυθμούς και καθιστούν συνέδρια όπως αυτό πολύτιμα και απαραίτητα.
Σημείωσε ότι αδιαμφησβήτητα ο χρόνιος πόνος έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία του ασθενή επηρεάζοντας πολλές πτυχές της ζωής του. Επίσης, για τους επαγγελματίες υγείας αποτελεί ταυτόχρονα μίας σημαντική πρόκληση που απαιτεί συνδυαστική και εξατομικευμένη προσέγγιση υπό την επίβλεψη του θεράποντα γιατρού.
«Από την ακαδημαϊκή ιατρική στην ιατρική πράξη, η αποτελεσματική, έγκαιρη εφαρμογή αυτής της γνώσης και εκπαίδευσης ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, προϋποθέτει τους ανάλογους ειδικούς σχεδιασμούς και πολιτικές υγείας. Είτε αυτό γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια είτε στα ιδιωτικά, κλινικές, ιατρεία και κέντρα φροντίδας», προσθέτει.
Όπως ανέφερε, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό, η ιατρική και επιστημονική κοινότητα πρέπει αν ακούγονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών και σχεδιασμών.