ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο ανθεκτικό σύστημα υγείας επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών

07 Ιουνίου 2024, 06:00

images

H ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ικανότητας του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας , παραμένει μία εκ των σημαντικότερων προτεραιοτήτων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής για τα έτη 2025-2028, η ενίσχυση του ελέγχου και της εποπτείας για καταπολέμηση της απάτης και της κατάχρησης του Γενικού Συστήματος Υγείας καθώς και η αποδοτική διαχείριση των πόρων, αποτελούν αδήριτη ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, υποδεικνύεται, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Βελτίωσης της Ποιότητας, η καλλιέργεια κουλτούρας ως προς την ορθή εφαρμογή του ΓεΣΥ, η ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας και η ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένου και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες.

Πρόκληση η ανταπόκριση σε μελλοντικές κρίσεις

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πρόκληση στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Προσθέτει ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιάζονται στην ανάπτυξη της κατάλληλης οργανωτικής δομής των υπηρεσιών υγείας, στην οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, σε μέτρα ετοιμότητας, προμηθειών, φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υποδομών υγείας και στον έγκαιρο προγραμματισμό.

Σημαντικά εργαλεία

Όπως αναφέρεται, έργα υποδομής όπως είναι η ανάπτυξη καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος δημόσιας υγείας στο γενικό πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών και ετοιμότητας για κάθε πανδημία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτήρησης της αντιβιοτικής κατανάλωσης, που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελούν σημαντικά εργαλεία.

Ταυτόχρονα, η χρήση τεχνολογιών υγείας και η ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα, αλλά και μέσο για βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας και βελτίωσης της αποδοτικότητας προς όφελος των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο.

Τέλος, το υπουργείο αναφέρει ότι η ανάπτυξη στρατηγικών και η υιοθέτηση πολιτικών προαγωγής της υγείας και πρόληψης ασθενειών, η οργάνωση και λειτουργία πληθυσμιακών προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης ασθενειών, η χάραξη και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για τη Ψυχική Υγεία και η ανάπτυξη αντίστοιχων στρατηγικών υγείας, αναγνωρίζονται ως σημαντικά μέτρα μείωσης της θνησιμότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με μακροχρόνιο αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Κίνδυνος η επιβάρυνση οικονομικών μέσω ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ

Το υπουργείο, τονίζει παράλληλα ότι δυνητικό κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, αποτελεί η επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ, κυρίως μέσω των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, τα οποία δύναται να καλύπτει το κράτος κατά τα πρώτα 6 χρόνια λειτουργίας του, οι εργασίες του οποίου έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα