Περιβαλλοντικός Φυσιολόγος: Οι επιπτώσεις θερμικής καταπόνησης εργαζομένων
26 September 2023, 16:00
Στις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στην υγεία τους αλλά και στον τομέα της απασχόλησης, αναφέρθηκε ο περιβαλλοντικός φυσιολόγος, Λεωνίδας Ιωάννου.
Σε παρέμβαση του στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι μια σειρά μελετών από το 2016 μέχρι 2022, δείχνει «ότι όντως η θερμοκρασία περιβάλλοντος και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμική καταπόνηση που δέχεται ο άνθρωπος, όπως είναι η ηλιακή ακτινοβολία και η υγρασία, η ταχύτητα του αέρα, φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία των εργαζομένων στην Κύπρο αλλά και την ικανότητά τους για εργασία».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε, σημειώνεται ένας θάνατος ανά 14 λεπτά λόγω ζέστης στην εργασία. Για την Κύπρο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Οι θάνατοι αυτοί, πρόσθεσε, αναφέρονται ως θάνατοι από καρδιοαγγειακά νοσήματα και όχι λόγω θερμικής καταπόνησης.
Σημείωσε ότι στην Κύπρο, ήδη υπάρχει νομοθεσία από το 2014 που προβλέπει τη θερμική καταπόνηση στην εργασία, «από τις λίγες χώρες που έχουν θεσπίσει», υπέδειξε.
Σημείωσε ότι για την ελαχιστοποίηση των φαινομένων θερμικής καταπόνησης, είναι σημαντική η πρόσβαση των εργαζομένων σε νερό και ο σωστός ρουχισμός.
Σύμφωνα με τον ειδικό, άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω ζέστης είναι άτομα που έχουν κάποια υποβόσκουσα νοσήματα καρδιαγγειακά και αναπνευστικής φύσεως, άτομα που έχουν διαβήτη και ηλικιωμένα άτομα.
Ερωτηθείς τί μπορεί να γίνει για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία, ανέφερε ότι οι αυξημένοι χώροι πρασίνου μπορεί να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά 3-4 βαθμούς.
Σημείωσε ότι πέραν των επιπτώσεων στην υγεία, η αυξημένη θερμοκρασία έχει ως αποτέλεσμα και μειωμένη παραγωγικότητα.
Γ.Χ.