Πέντε χρόνια ΓεΣΥ: Επιτεύγματα και προκλήσεις επόμενης πενταετίας
01 Ιουνίου 2024, 06:00
Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) στην Κύπρο, πέντε χρόνια από την ημέρα που όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας απέκτησαν ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.
Σκοπός του ΓεΣΥ ήταν και παραμένει η βελτίωση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών, η μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας.
Ο κόσμος αγκάλιασε το ΓεΣΥ
Τα πέντε χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ αποδεικνύουν ότι, παρά τις δυσκολίες, το σύστημα έχει προσφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες της Κύπρου.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και γενικότερα την ποιότητα ζωής.
Συγκεκριμένα, το 92% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει την ποιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών, ενώ το 93% πιστεύει ότι έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.
ΟΑΥ: «Κανένας εφησυχασμός»
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι μπορεί πρόσφατες έρευνες να καταδεικνύουν ότι ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων είναι υψηλός, ωστόσο ο οργανισμός δεν εφησυχάζει.
«Όταν έχεις να διαχειριστείς ένα σύστημα όπως είναι το ΓεΣΥ, πρέπει να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά και να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Σε όλους τους τομείς χρειαζόμαστε βελτίωση. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να προσεγγίζουμε γενικότερα όλους του τομείς του ΓεΣΥ, είτε οι δείκτες ικανοποίησης είναι ψηλοί, είτε χαμηλοί. Η τεχνολογία αλλάζει και πρέπει συνεχώς να είμαστε απαιτητικοί, ώστε να διατηρούμε το σύστημα συνεχώς εκσυγχρονισμένο και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ασθενών», υπογράμμισε.
Πολλές οι προκλήσεις για τον ΟΑΥ
Κάνοντας μια ανασκόπηση των όσων έγιναν την πενταετία που πέρασε, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ΓεΣΥ έχει καταφέρει να επιτύχει πολλούς από τους στόχους του, αλλά η διατήρηση και βελτίωση της οικονομικής του βιωσιμότητας, η προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις και η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, παραμένουν κρίσιμες προτεραιότητες για το μέλλον.
Αναφέρθηκε παράλληλα και στις προκλήσεις της επόμενης πενταετίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή βελτίωση στους τομείς της ποιότητας, της τεχνολογίας, των καινοτόμων φαρμάκων, και των ελέγχων.
Αναγνώρισε ότι οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας , είναι πιο απαιτητικές και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή στις νέες προκλήσεις και στην οικονομική βιωσιμότητα.
«Η πενταετία κλείνει με θετικό πρόσημο, ικανοποίηση και αισιοδοξία, όμως αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας είναι διαφορετικές, πιο απαιτητικές και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ποιότητας, τεχνολογίας, καινοτόμων φαρμάκων, βελτίωσης των ελέγχων πάντα με έγνοια στην οικονομική βιωσιμότητα», σημείωσε.
«Ουδείς έχει το δικαίωμα να μηδενίζει το ΓεΣΥ»
«Το Γενικό Σύστημα Υγείας ήταν κάτι που η πατρίδα μας είχε ανάγκη εδώ και δεκαετίες. Ευτυχώς, το όραμα και η επιμονή κάποιων αλλά και η ανάγκη των πολλών, εδώ και πέντε χρόνια είναι στη ζωή μας, με στόχο την παροχή ενός περιεκτικού πακέτου υπηρεσιών σε όλους τους δικαιούχους, ισότιμα και ποιοτικά», ανέφερε σε δηλώσεις στο YgeiaWatch το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο ΔΣ του ΟΑΥ, Μίλτος Μιλτιάδους.
Μιλώντας για τα πρώτα πέντε χρόνια ζωής του ΓεΣΥ, σημείωσε ότι έχουν αναδειχθεί προκλήσεις και ανάγκες, οι οποίες δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν.
Η ύπαρξη και μόνον του ΓεΣΥ, εξήγησε, «μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε δεδομένα και εικόνα σχεδόν για κάθε υπηρεσία και διαδικασία, κάτι που για την Υγεία στην Κύπρο, αυτό φάνταζε αδύνατο πριν από κάποια χρόνια».
Έκανε επίσης αναφορά σε προκλήσεις όπως ο έλεγχος και η εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η επανεξέταση όλων των οριζόντιων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος, αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής, η έλλειψη ειδικοτήτων από το σύστημα και τόσων άλλων που επηρεάζουν την λειτουργία του.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι τα παραπάνω, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ.
«Ουδείς έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί και να μηδενίζει το σύστημα, με σκοπό να προωθήσει αλλαγές οι οποίες θα εξυπηρετούν τα μεγάλα, ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Μιλτιάδους.
Εκκρεμούν και άλλες μεταρρυθμίσεις
Σημείωσε ακόμη, ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το κράτος δεν έχει ξοφλήσει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας.
Μίλησε μεταξύ άλλων για το Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης, τον Φάκελο του Ασθενή, τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών, την ίδρυση φορέα για τα ασθενοφόρα, αλλά και νομοθεσίες που επηρεάζουν την λειτουργία του συστήματος υγείας ευρύτερα (νοσηλευτηρίων, αποκατάστασης, ακτινοδιαγνωστικών κ.α.).
«Τα πιο πάνω επιβάλλεται να ολοκληρωθούν τάχιστα και ζητούμε από την πολιτεία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, ώστε να προσφέρουμε στον κύπριο πολίτη ένα σταθερό και εύχρηστο σύστημα υγείας που θα του προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, ασφάλεια και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο κ. Μιλτιάδους.
Στις 970 χιλ. οι δικαιούχοι ΓεΣΥ
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε την Πέμπτη ο ΟΑΥ, κατά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, υπάρχουν 969,722 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι.
Συνολικά 807,331 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 637,536 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 319,259 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ακτινολογικά/Διαγνωστικά κέντρα, 318, 990 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί οδοντίατρους και 698, 650 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα.
Παράλληλα κατά την ίδια περίοδο, διενεργήθηκαν 83,166 εγχειρήσεις.
Οι νέες υπηρεσίες που εντάχθηκαν την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την ένταξη 4 νέων νοσηλευτηρίων, 2 τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), 2 κέντρων ημερήσιας φροντίδας και ακόμη ενός πάροχου κατ’ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας
Επιπλέον, ο ΟΑΥ, έχει προχωρήσει στην επέκταση υπηρεσιών ιδρυματικής αποκατάστασης στη διεύρυνση των υπηρεσιών λογοθεραπείας, κλινικής διαιτολογίας και γενικής νοσηλευτικής, στην ένταξη των υπηρεσιών υγείας από ποδολόγους, νέων κέντρων αιμοκάθαρσης, 45 νέων καινοτόμων φάρμακων και 78 νέων θεραπειών.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη