«Πάτος» για δαπάνες προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης
04 Φεβρουαρίου 2025, 12:48
Σε ποσοστό 2,54% ανήλθε το μερίδιο των δαπανών προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο το 2022, βάζοντας την χώρα στη πεντάδα των χαμηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε την Τρίτη η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, η Κύπρος βρέθηκε στην πέμπτη θέση από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών κρατών για το μερίδιο δαπανών προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης.
Το υψηλότερο μερίδιο κατά το 2022 παρατηρήθηκε στη Γερμανία σε 7,9%, στην Αυστρία σε 7,4%, στη Φινλανδία και στην Ιταλία σε 6,4% και στην Ολλανδία σε 5,7%.
Αντίθετα, το χαμηλότερο μερίδιο για αυτές τις δαπάνες σημειώθηκε στη Μάλτα σε 1,2%, στη Πολωνία σε 2%, στη Σλοβακία σε 2%, στο Βέλγιο σε 2,5% και στη Κύπρο.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το 2022 το μερίδιο των δαπανών προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης κυμάνθηκε στο 5,5% του συνόλου των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.
Το μερίδιο, αντανακλά τις επιπτώσεις των μέτρων που ενεργοποιήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19 εκείνη την χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εν λόγω δαπάνες στην ΕΕ παρουσίασαν αύξηση από 2,9% το 2019 και 3,5% το 2020.
Κατά το 2021 το μερίδιο των δαπανών ανήλθε στο 6,1%.
Μείωση στο ποσό δαπανών ανά κάτοικο
Σε σχέση με το ποσό των δαπανών προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο, το 2022 στην Κύπρο το ποσό ανήλθε σε €68,48 ανά κάτοικο παρουσιάζοντας μείωση από €80,35 ανά κάτοικο το 2021.
Το 2019 και χρονιά πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το ποσό κυμάνθηκε σε €22,42 ανά κάτοικο για να αυξηθεί σε €35,44 ανά κάτοικο το 2020.
Το 2013 ωστόσο, όποτε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις δαπάνες προληπτικής υγειονομικής φροντίδας στην Κύπρο, αντιστοιχούσαν σε μόλις €9,55 ανά κάτοικο.
Η Γερμανία, είχε το υψηλότερο ποσό δαπανών προληπτικής υγειονομικής φροντίδας ανά κάτοικο το 2022 σε €458, ακολουθούμενη από την Αυστρία σε €411 και την Ολλανδία σε €312 ενώ στον αντίποδα με το χαμηλότερο ποσό βρέθηκε η Πολωνία σε €22 ανά κάτοικο, η Ρουμανία σε €24 ανά κάτοικο και η Βουλγαρία σε €31 ανά κάτοικο.
Μ.Κ.Λ.
Tags: Υγειονομική περίθαλψη