Πάνω από 2,6 χιλ. περιστατικά βίας έτυχαν χειρισμού το 2022
20 Ιανουαρίου 2023, 17:27
Πάνω από 2 χιλιάδες περιστατικά, καταγγελίες και αναφορές χειρίστηκαν τα Επαρχιακά Κλιμάκια Βίας Οικογένειας το 2022, αναφέρει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Στέφη Δράκου, εξηγώντας τις δράσεις του υπουργείου για την εναρμόνιση σχετικών ορισμών βίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και τη διαδικασία παραπομπής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο «Σπίτι της Γυναίκας».
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά, η κ. Δράκου αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα Στατιστικά Στοιχεία της Αστυνομίας, κατά το 2021, τα Επαρχιακά Κλιμάκια Βίας στην Οικογένεια χειρίστηκαν συνολικά 3,362 καταγγελίες/αναφορές/περιστατικά και για το 2022 (μέχρι τέλη Οκτωβρίου), έτυχαν χειρισμού συνολικά 2,665 καταγγελίες/αναφορές/περιστατικά.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις αρμοδιότητες των επαρχιακών κλιμακιών, απάντησε ότι σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν συσταθεί και λειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά Κλιμάκια που διερευνούν αδικήματα που προβλέπονται στον περί της βίας στην Οικογένεια Νόμο, καθώς και άλλα αδικήματα που προβλέπονται σε σχετικές νομοθεσίες περιλαμβανομένων των Νόμων για τη βία των γυναικών και την παρενόχληση και παρενοχλητική παρακολούθηση.
Πρόσθεσε ότι τα κλιμάκια στελεχώνονται από μέλη που τυγχάνουν συνεχούς εκπαίδευσης για θέματα που αφορούν τα καθήκοντά τους, όπως Νομοθεσίες, χειρισμός ευάλωτων προσώπων, λήψη οπτικογραφημένων καταθέσεων, με απώτερο στόχο την αύξηση του επαγγελματισμού τους, την ευαισθητοποίησή τους και γενικότερα την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ακόμη, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Επαρχιακών Κλιμακίων Βίας στην Οικογένεια, καθορίζονται σε Αστυνομική Διάταξη, στην οποία περιλαμβάνεται ειδικό πρωτόκολλο ενεργειών το οποίο ακολουθούν στο πλαίσιο διερεύνησης τέτοιας φύσεως καταγγελιών.
Εναρμόνιση ορισμών βίας με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης
Η κ. Δράκου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών εντόπισε την ανάγκη εναρμόνισης των ορισμών που περιέχονται στις νομοθεσίες για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία αντίστοιχα.
Για αυτό είπε, το Υπουργείο αποτάθηκε με σχετική επιστολή στην Επίτροπο Νομοθεσίας, η οποία προχώρησε στην ετοιμασία μελέτης και εισηγήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των δύο νομοθεσιών, συμφώνως αφενός των προνοιών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και αφετέρου των πρόσφατων Συστάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Ο Συντονιστικός Φορέας προτίθεται εντός του επόμενου μήνα να συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών (Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Επιτρόπου Νομοθεσίας και Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια) για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση κατάλληλων τρόπων για νομοθετική ρύθμισή του», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το εάν έχουν προκύψει οποιαδήποτε προβλήματα σε δικαστικές διαδικασίες υποθέσεων βίας στην οικογένεια που να οφείλονται στη συνύπαρξη των δύο νομοθεσιών, περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμων, δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν έχει γίνει δέκτης τέτοιων προβλημάτων από την ημέρα ψήφισης και εφαρμογής του Νόμου.
«Πρόθεσή του, όπως σημειώθηκε και ανωτέρω είναι η ταχύτερη δυνατή ρύθμιση του ζητήματος, το οποίο μάλιστα περιλήφθηκε μεταξύ των Συστάσεων της Έκθεσης Αξιολόγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, 2022», είπε.
Διαδικασία παραπομπής θυμάτων στο «Σπίτι της Γυναίκας»
Ερωτηθείσα για τη διαδικασία παραπομπής θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο «Σπίτι της Γυναίκας», τα οποία δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Αστυνομία, αναφέρθηκε σε απόσπασμα από επιστολή του Αρχηγού Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την επιστολή, η διαδικασία παραπομπής στο Σπίτι της Γυναίκας, καθορίζεται στην παράγραφο 6 των Διαδικασιών Λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας & η Διασύνδεσή του με τις Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες (Α΄ Φάση Λειτουργίας), οι οποίες ετοιμάστηκαν από την Τεχνική Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, οι εν λόγω Διαδικασίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Προστίθεται ότι η Αστυνομία συμμετέχει στο Σπίτι της Γυναίκας με μόνιμο μέλος του Επαρχιακού Κλιμακίου ΒΣΟ Λευκωσίας. Επίσης, μέλη της Αστυνομίας συμμετέχουν σε Πολυθεματικές Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο Σπίτι της Γυναίκας, όπου τυγχάνουν συζήτησης περιπτώσεις που απασχόλησαν μεταξύ άλλων και την Αστυνομία.
Επιπρόσθετα, στο Σπίτι της Γυναίκας λαμβάνονται καταθέσεις από γυναίκες παραπονούμενες/θύματα/μάρτυρες, κατόπιν συνεννόησης με τους επί καθήκοντι λειτουργούς και νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των άμεσα ενδιαφερόμενων/εξυπηρετούμενων.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: βία, Γυναίκα, ενδοοικογενειακή βία