Πάνω από 100 εκ. τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ
21 Δεκεμβρίου 2022, 09:58
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ έσπασε την Τρίτη το φράγμα των εκατό εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Επακριβώς οι καταγεγραμμένες μολύνσεις ήταν το απόγευμα της Τρίτης 100.002.248 και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού είχαν φθάσει τους 1.088.218.
Η Καλιφόρνια έχει καταγράψει τις περισσότερες μολύνσεις από κάθε άλλη αμερικανική πολιτεία (11,6 εκατ.), ενώ ακολουθούν το Τέξας (8,1 εκατ.), η Φλόριντα (7,3 εκατ.) και η Νέα Υόρκη (6,5 εκατ.), η οποία υπήρξε επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης στις απαρχές της.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα: σε αυτές αντιστοιχεί πάνω από το 15% των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον ιό και πάνω από το 16% των καταγεγραμμένων θανάτων, εξαιτίας της νόσου.
Τα κρούσματα έφθασαν τα 50 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2021, τα 60 εκατ. την 9η Ιανουαρίου του 2022, τα 70 εκατ. μόλις την 21η Ιανουαρίου, τα 80 εκατ. την 29η Μαρτίου και τα 90 εκατ. την 21η Ιουλίου. Τα στοιχεία για τις μολύνσεις και τους θανάτους θεωρούνται πάντως γενικά υποτιμημένα από ειδικούς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.
Στην Κίνα, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας του κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ενώ έκαναν γνωστό πως άλλαξαν μεθοδολογία καταμέτρησης των θυμάτων, μερικές ημέρες αφού άλλαξαν τρόπο καταμέτρησης των κρουσμάτων.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου έξαρση της επιδημίας, μετά την απόφαση να εγκαταλειφθεί η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» στις αρχές του Δεκεμβρίου. Η πολιτική αυτή, που εφαρμοζόταν αυστηρά από το 2020, χαρακτηριζόταν δρακόντεια, επέτρεψε ωστόσο να προστατευθούν μέλη των λεγόμενων ομάδων υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, άνθρωποι με άλλες συννοσηρότητες), οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι.
Όμως οι αρχές αποφάσισαν να βάλουν απότομα τέλος στους περιορισμούς στις αρχές του μήνα, μπροστά στην απόγνωση πολλών Κινέζων, στις διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και στον βαρύ αντίκτυπο για την οικονομία. Έκτοτε ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκραγεί, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για δραματική αυξημένη θνητότητα μεταξύ των πιο ηλικιωμένων, ειδικά όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι πλέον μόνο οι ασθενείς που υποκύπτουν εξαιτίας αναπνευστικής ανεπάρκειας οφειλόμενης στον κορωνοϊό προστίθενται στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων. Όμως η «επιστημονική», κατά τις αρχές, μεθοδολογία αυτή κάθε άλλο παρά επιτρέπει να δίνεται ακριβής εικόνα της κατάστασης.
Νοσοκομεία γέμισαν, ενώ τα αντιγριπικά φάρμακα είναι ολοένα περισσότερο δυσεύρετα στα φαρμακεία, λόγω της τεράστιας ζήτησης, την ώρα που οι πολίτες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καλούνται ξαφνικά να μάθουν να «ζουν με τον ιό». Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Δεκεμβρίου, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόλις επτά θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την Τρίτη πως είναι έτοιμη να προμηθεύσει με εμβόλια την Κίνα, αν της ζητηθεί. «Είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας να μπορέσουμε, συλλογικά, να βοηθήσουμε την Κίνα να κρατήσει (την επιδημία) υπό έλεγχο», εξήγησε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.
Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,41 δισεκ. κατοίκους βρίσκεται στους 5.241 νεκρούς επί συνόλου 386.276 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά την εθνική επιτροπή υγείας (σ.σ. το κινεζικό Υπουργείο Υγείας). Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο: αφαιρέθηκε θάνατος στο Πεκίνο που πλέον δεν αποδίδεται στον κορωνοϊό.
Επίσης, ανακοινώθηκε πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.101 κρούσματα του ιού με συμπτώματα της ασθένειας. Οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις πρόσφατα έπαψαν να ανακοινώνονται. Οι επίσημοι αριθμοί θεωρείται πως δεν δίνουν αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης, ειδικά επειδή γίνονται πολύ λιγότερα τεστ στην Κίνα μετά την αλλαγή πολιτικής με το σκεπτικό πως το κυρίαρχο στέλεχος του ιού το τρέχον διάστημα είναι πιο «ήπιο». Το Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, εκτίμησε προ ημερών πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι πιθανό να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο στην Κίνα εντός 2023.
Στη Μαλαισία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα την Τρίτη υπέκυψαν άλλοι έξι ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού και επιβεβαιώθηκαν 816 κρούσματα. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ασιατική χώρα 33 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει τους 36.814 νεκρούς επί συνόλου 5.019.400 μολύνσεων. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 15.411.
Στη Νότια Κορέα τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 88.172 κρούσματα και υπέκυψαν 59 ασθενείς. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Νότια Κορέα έχει φθάσει τους 31.569 νεκρούς επί συνόλου 28.390.646 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 0,11%. Τα κρούσματα αυξήθηκαν από τα 87.599 της προηγουμένης και είναι επίσης αυξημένα, σε σύγκριση με τα 84.571 της περασμένης Τετάρτης, εν μέσω ανησυχιών περί χειμερινής αναζωπύρωσης της κρίσης.
Ο μέσος όρος των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται ημερησίως την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασε τα 80.000, ο υψηλότερος των τελευταίων περίπου τριών μηνών. Περίπου ο ένας στους έξι πολίτες επαναμολύνεται. Οι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, δείκτης-κλειδί, μειώθηκαν στους 512 (–7 σε 24 ώρες). Παρόλα αυτά, οι αρχές της Νότιας Κορέας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την Παρασκευή τη σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών εναντίον της άρσης του μέτρου, του τελευταίου περιορισμού σε ισχύ στη χώρα.
Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας, ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 131 κρούσματα του ιού και διαπιστώθηκαν 3 θάνατοι. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 3.408. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας με 1,35 δισεκ. κατοίκους βρίσκεται στους 530.680 νεκρούς.