«Παγκόσμιος πόλεμος» η πανδημία κορωνοϊού
30 September 2021, 07:17
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού τέθηκαν χθες στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα «Η Υγεία στην Εποχή της Πανδημίας», με τον διευθύνων σύμβουλο της NIPD Genetics Φίλιππο Πατσαλή να την χαρακτηρίζει ως «παγκόσμιο πόλεμο».
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του οργανισμού Top Kinisis.
Συγκεκριμένα, η ημερίδα είχε σκοπό την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση γύρω από την πανδημία και έγινε από τους ειδικούς, ιατρούς και επιστήμονες απολογισμός της πανδημίας μέχρι στιγμής στην Κύπρο.
Η ημερίδα αποτελείτο από 2 δύο θεματικά panels, το πρώτο είχε θέμα «Covid-19: Πραγματική διάσταση και επιπτώσεις» και το δεύτερο «ΓεΣΥ: Ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε περίοδο κρίσης».
Σε χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσεγιέκ, επισήμανε τη σημαντικότητα της τεχνολογίας στην ενημέρωση των πολιτών για τον covid -19.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα της δημιουργίας των φαρμακείων της γειτονιάς εν μέσω του ΓεΣΥ και στη συμβολή των φαρμακείων κατά την περίοδο της πανδημίας μέσω της διενέργειας rapid test προς τους πολίτες.
Η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της Remedica Γιώτα Παναγιώτου, αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειες της εταιρείας για ενίσχυση και βοήθεια του κράτους κατά την περίοδο της πανδημίας με δωρεές προς τον ΟΚΥπΥ, όπως μάσκες και εξοπλισμό για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.
Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς και συντονιστής του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης αναφέρθηκε στη στέρηση της κανονικής ζωής που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και επεσήμανε τη σημαντικότητα των εμβολίων και της επιστήμης για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι η υγειονομική κρίση «συντάραξε την κανονικότητα και την υγεία». Πρόσθεσε πως η πανδημία ήταν μια ευκαιρία για βελτίωση και αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και για την περεταίρω στελέχωση τους με επαγγελματίες υγείας.
Μιλώντας για το έργο του Υπουργείου Υγείας τόνισε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια και προστασία των πολιτών. Μίλησε επίσης για την ενίσχυση του Υπ. Υγείας μέσω της δημιουργίας συμβουλευτικής επιτροπής υγείας για την πανδημία.
Η Κύπρος, όπως είπε χαρακτηριστικά, χάρη σε αυτές τις ενέργειες βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Ανέφερε επίσης πως πλήρως εμβολιασμένοι είναι ένα σημαντικό ποσοστό της χώρας, το 78% και έτσι αυτή τη στιγμή η Κύπρος βρίσκεται σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Παρόλα αυτά όμως, όπως τόνισε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε καθώς «η πανδημία είναι ακόμη εδώ».
Ανέφερε πως ως Κύπρος έχουμε διανύσει ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπου υπήρχε έντονη πίεση στα νοσοκομεία με νοσηλείες που συγκεκριμένα δεν είχαν εμβολιαστικό ιστορικό.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηπαντέλα, τα εμβόλια προσφέρουν υψηλό ποσοστό προστασίας κατά των μεταλλάξεων και κρίνονται πολύ σημαντικά σε αυτό το σημείο ώστε να μην υπάρξουν άλλες ισχυρές μεταλλάξεις.
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των μελετών που ακολουθούν για τις κοινωνικοψυχολογικές συνέπειες της νόσου ώστε το υπουργείο να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες βάσει αυτών των αναγκών.
Τόνισε ακόμη πως η συνεργασία όλων των πολιτών από εδώ και στο εξής είναι σημαντική για την πρόληψη των άγνωστων συνεπειών της πανδημίας.
Στην ομιλία του ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής και διευθύνων σύμβουλος της NIPD Genetics χαρακτήρισε την πανδημία του Covid ως ένα «Παγκόσμιο Πόλεμο» ο οποίος επέφερε εκατοντάδες απώλειες σε όλους τους τομείς.
Τα όπλα μας, όπως είπε σε αυτό τον πόλεμο, είναι οι νέες γνώσεις για αυτοπροστασία και η ανάπτυξη φαρμακευτικών αγωγών. Κύριο όπλο για την άμυνα μας είναι τα εμβόλια με τα οποία η ανθρωπότητα κατάφερε να καταπολεμήσει άλλες ασθένειες.
Τα εμβόλια αυτά, όπως τόνισε ο κ. Πατσαλής, έχουν μελετηθεί αρκετά προηγουμένως και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιπόλαια δημιουργία. Όπως επεσήμανε, τα εμβόλια συμβάλουν στην προστασία από βαριά νόσηση και αποτελούν τον κυριότερο τρόπο για λιγότερη επιμόλυνση. Όπως ανέφερε, βάσει ερευνών οι δύο δόσεις εμβολίου είναι 94% αποτελεσματικές κατά της νοσηλείας.
Όπως σημείωσε, δεδομένα ευρέως δείχνουν την αποτελεσματικότητα τους. Σε ότι αφορά τις παρενέργειες ανέφερε ότι αυτές είναι αναμενόμενες όπως για όλα τα φάρμακα. Ανέφερε επίσης ότι τα εμβόλια του μέλλοντος λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του καθενός όπως φύλο και ηλικία, για λιγότερες παρενέργειες.
Μιλώντας με τη σειρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας Δρ. Χρίστος Πέτρου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έχουν εξαφανιστεί ολόκληροι πληθυσμοί λόγω προηγούμενων πανδημιών. Το τι μαθαίνουμε με το τέλος των πανδημιών, όπως είπε είναι η ετοιμότητα διαχείρισης των επόμενων, και αυτό το έχουμε μάθει μέσω των εμβολιασμών. Τα εμβόλια όπως ανέφερε κατάφεραν να εξαφανίσουν τη νόσο της πολιομυελίτιδας η οποία επέφερε πολλούς θανάτους παιδιών και αναπηρίες.
«Μάθαμε πολλά από την πανδημία: Ότι ψέματα και θρησκοληψία οδήγησαν στην περεταίρω ανάπτυξη του προβλήματος. Έχουμε ακόμα δρόμο εμβολιασμού νεότερων πληθυσμών», δήλωσε ο κ. Πέτρου.
Όπως πρόσθεσε, η σημασία της διαχείρισης της πανδημίας και η διασφάλιση της υγείας άλλων ασθενών, είναι πρωταρχικός στόχος. Αυτά όπως είπε μπορούν να επιτευχθούν μέσω της δημιουργίας πρωτοβάθμιας φροντίδας για πρόσβαση σε υπηρεσίες κατ’ οίκων ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.
Ακόμη τόνισε τη σημασία της ηλεκτρονικής υγείας και της τηλεϊατρικής. Είπε παράλληλα πως «χρειάζεται πλήρης αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στα χέρια μας», τονίζοντας επίσης τη σημασία της διαχείρισης των ελλείψεων φαρμάκων και των ανισοτήτων στην παροχή φαρμάκων και εξόδων των ασθενών.
Τέλος, τόνισε πως μέσω της πανδημίας «μάθαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαχειριζόμαστε την παραπληροφόρηση, ως ένα εμπόδιο στην καταπολέμηση της πανδημίας».
Της Χριστίνας Χριστοφόρου