ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πάγκος στις λαϊκές μόνο για παραγωγούς

01 Οκτωβρίου 2022, 06:00

images

Πάγκο στις λαϊκές αγορές μόνο για τους παραγωγούς, προβλέπει τροποποιητικό νομοσχέδιο του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμος του 2022», που κατατέθηκε την Πέμπτη στην Βουλή.

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου, είναι η αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση, τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών.

Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις του υφιστάμενου νόμου, είναι η μεταφορά της ευθύνης της εφαρμογής της νομοθεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Γεωργίας, η απλοποίηση των διαδικασιών όπως της υποβολής αίτησης, της έκδοσης αδειών και τους ελέγχους, καθώς και η αποκλειστική συμμετοχή μόνο των παραγωγών στην λαϊκές αγορές.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ρυθμίζει επίσης τη λειτουργία των λαϊκών αγορών με τον καθορισμό μεταξύ άλλων των προδιαγραφών των προϊόντων που μπορούν να πωλούνται σε αυτές, την έκδοση άδειας χρήσης χώρου και τον καθορισμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των κατόχων των εν λόγω αδειών.

Με βάση το νομοσχέδιο, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν άδειες και να φέρουν ειδική σήμανση ότι πωλούν βιολογικά ή συμβατά προϊόντα.

Οι παραγωγοί έχουν υποχρέωση να αναρτούν την εν λόγω άδεια, σε περίοπτο μέρος στη μονάδα που τους έχει παραχωρηθεί για διάθεση των προϊόντων τους, καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της αγοράς.

Κάτοχος άδειας χρήσης χώρου, ο οποίος διαθέτει προϊόντα που δεν είναι δικής του παραγωγής, υποχρεούται όπως, καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, να φέρει πάντοτε μαζί του κατάλληλη απόδειξη αγοράς τους, στην οποία αναγράφεται, τόσο η προέλευση όσο και η ποσότητα, καθώς και γραπτή δήλωση, υπογεγραμμένη από τον παραγωγό που του πώλησε τα εν λόγω προϊόντα.

Για σκοπούς αποτελεσματικού ελέγχου των προϊόντων εντός λαϊκής αγοράς, οι κάτοχοι άδειας χρήσης χώρου έχουν δικαίωμα να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ η ανάρτηση της άδειας χρήσης χώρου, δεν αντικαθιστά την υποχρέωση για σήμανση των προϊόντων ή αναγραφή οποιασδήποτε άλλης ένδειξης απαιτείται, κατ' εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας.

Συγγενής του παραγωγού, μέχρι δευτέρου βαθμού συγγένειας, μπορεί να τον αντικαθιστά κατά την πώληση των προϊόντων, νοουμένου ότι κατέχει και επιδεικνύει όταν του ζητηθεί από Επιθεωρητή, γραπτή εξουσιοδότηση από τον παραγωγό, .με την οποία δίδει δικαίωμα στο συγκεκριμένο συγγενή του, να πωλήσει τα συγκεκριμένα προϊόντα σε λαϊκή αγορά και ο συγγενής μπορεί να αποδείξει την ταυτότητά του.

Σημειώνεται ότι ο παραγωγός που κατέχει άδεια χρήσης χώρου, μπορεί να πωλεί και προϊόντα που προμηθεύεται από άλλους παραγωγούς που κατέχουν άδεια χρήσης χώρου στην ίδια λαϊκή αγορά.

Ο μέγιστος χώρος που δύναται να χρησιμοποιεί ο παραγωγός που έχει άδεια χρήσης χώρου, δεν μπορεί να ξεπερνά τις δύο μονάδες, νοουμένου ότι ικανοποιούνται και οι λοιποί παραγωγοί που κατέχουν άδεια χρήσης χώρου.

Αναφορικά, με τα τέλη για την έκδοση άδειας χρήσης χώρου, θα καθορίζονται από την αρμόδια αρχή (δήμοι, κοινότητες), η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τον έλεγχο της λαϊκής αγοράς.

Το οικείο συμβούλιο Δήμου ή Κοινότητας, αναλόγως της περιπτώσεως, μπορεί να ορίσει υπάλληλο του, ως Επιθεωρητή, για να ασκεί, εντός των διοικητικών ορίων της ελέγχους.

Προϊόντα που θα πωλούνται σε λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι παραγωγοί θα μπορούν να διαθέτουν προς πώληση προϊόντα φυτικής παραγωγής και μανιτάρια που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των προϊόντων που συλλέγονται από τη φύση, κοµµένα άνθη και φυτά γλάστρας και μεταποιημένα προϊόντα.

Τονίζεται ότι, τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, µε εξαίρεση το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το σιτάρι και το αλεύρι, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, πρέπει να είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στην αγορά.

Επίσης οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν σαλιγκάρια, άγρια ή εκτροφής, μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως γύρης και μέλι σε κηρύθρα, αυγά, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά, φρέσκα ψάρια, και μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης ιδίας παραγωγής, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα ( χαλούμια, αναρή, τυρί Φλαούνας, τραχανά και αλλαντικά).

Σημειώνεται επίσης, ότι τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, με εξαίρεση το κρέας για παρασκευή αλλαντικών, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, πρέπει να είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στην αγορά.

Όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, πρωτογενή ή και μεταποιημένα, ο παραγωγός θα πρέπει να τοποθετεί σε αυτά την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό (ΕΕ) 20181848 σήμανση και αναρτά σε περίοπτη θέση το Πιστοποιητικό Βιολογικής Παραγωγής που εκδίδει ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης.

Της Ελένης Χαραλάμπους


Σχετικά Άρθρα