Π. Κανάρη: Προτεραιότητα η προστασία του παιδιού από επιπτώσεις περιβάλλοντος
27 Ιουνίου 2023, 14:59
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματική προστασία και η πρόληψη των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία του παιδιού, αναφέρει η υπουργός υγείας Πόπη Κανάρη, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρέχει έμπρακτη υποστήριξη στις δράσεις της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγείας του Παιδιού».
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ασπίδα προφύλαξης του παιδιού» της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγείας του Παιδιού», η κ. Κανάρη ανέφερε ότι η πρόληψη και η προφύλαξη των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας, προσθέτοντας ότι «απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και ενός σωστά ενημερωμένου κοινωνικού συνόλου που θα εφαρμόζει την αρχή της προφύλαξης όπου και όταν χρειάζεται στο επιστημονικό, επαγγελματικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο, πιέζοντας και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην έγκαιρη προώθηση ευρύτερων θεσμικών μέτρων».
Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, «θα αξιοποιούμε την εμπειρογνωμοσύνη των μελών της Επιτροπής στη στοχοθέτηση και την διαμόρφωση σχετικών πολιτικών και ενεργειών βασισμένων στο δίδυμο ‘επιστημονική τεκμηρίωση και Αρχή της προφύλαξης’, συμβάλλοντας έτσι στη πρόληψη και προστασία της υγείας των παιδιών.
Όπως είπε, «θέλουμε να προχωρήσουμε ένα ακόμα βήμα, θεσμοθετώντας την, να ενισχύσουμε τον συμβουλευτικό ρόλο της και να κατοχυρώσουμε το μέλλον και την ανεξαρτησία της, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για εξασφάλιση χορηγιών από ευρωπαϊκά κονδύλια για στοχευμένες έρευνες και παρεμβάσεις».
Στόχοι νέας εκστρατείας
Υποδεικνύοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το θεμέλιο και της νέας εκστρατείας της Επιτροπής, η κ. Κανάρη αναφέρθηκε στους τρεις σημαντικούς στόχους της εκστρατείας.
Πρώτος στόχος είναι η προφύλαξη από τον καπνό/ατμό του τσιγάρου και των νέων καπνικών προϊόντων που λανθασμένα θεωρούνται ασφαλή.
Δεύτερος στόχος είναι η ασφαλής αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, και η αποφυγή του εθισμού. Η αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στη λελογισμένη αξιοποίηση και στη διαφύλαξη την ψυχικής, πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης του παιδιού, αποτελεί σημαντικό στόχο γιατί τα παιδιά πρέπει να βαδίσουν με επιτυχία στη νέα ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη της.
Ο τρίτος σημαντικός στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων στην υγεία των παιδιών από την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα ένεκα της κλιματικής κρίσης.
Η κλιματική κρίση ευθύνεται για το 20% των θανάτων
Στη διάσκεψη η κ. Κανάρη σημείωσε ότι η σχέση που συνδέει το περιβάλλον με την υγεία είναι στενή και πολύπλοκη, καθώς με την κλιματική κρίση που εξελίσσεται ήδη σε κρίση υγείας πρωτοφανών διαστάσεων.
Ανέφερε ότι το περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ευθύνεται για το 80% των επιπτώσεων της νοσηρότητας και 20% των θανάτων (2023), διασυνδέεται με το 40-60% των περιστατικών καρκίνου ενώ, στον μολυσμένο αέρα, αποδίδεται το 26% των προώρων θανάτων παιδιών 0-5 ετών.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( Germany, World Health Summit 2022) τόνισε πρόσφατα την σημασία της πρόληψης των ασθενειών και μετατόπισης του βάρους από τη θεραπεία της ασθένειας στην πρόληψή της, αναγνωρίζοντας ότι «η υγεία δεν ξεκινά στα νοσοκομεία αλλά διαμορφώνεται πρωτίστως στα σπίτια, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και στους δρόμους».
Η κ. Κανάρη πρόσθεσε ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι εν πολλοίς προβλέψιμοι, όμως απαιτείται ολιστική /διεπιστημονική προσέγγιση και ιδίως, στρατηγικές και πολιτικές που να μετατοπίζουν το βάρος από την μονόπλευρη φροντίδα της ασθένειας, στην πολύπλευρη προαγωγή της Υγείας.
«Πολιτικές που να αντιδρούν έγκαιρα σε σοβαρούς αναδυόμενους κινδύνους και να προστατεύουν ιδίως τα παιδιά που είναι το μέλλον κάθε υγιούς κοινωνίας και η καρδιά της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ουσιαστικά εργαλεία στην έγκαιρη διαχείριση σοβαρών κινδύνων όταν ελλείπουν δεδομένα τελεσίδικης απόδειξης, όπως πχ η ακτινοβολία της ασύρματης τεχνολογίας, είναι η Αρχή της Προφύλαξης COM 2000 και εκείνη της ελάχιστης επιτεύξιμης έκθεσης (ALARA principle)», εξηγεί.
Ακόμη, από το 2004, στρατηγικός στόχος των πολιτικών για την Υγεία και το Περιβάλλον της Ε.Ε. και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είναι τα παιδιά (0-19) γιατί η έκθεση τους σε τοξικούς παράγοντες σε σχέση με τον ενήλικα, είναι πολλαπλάσια και επίσης, ως αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, είναι πολύ πιο ευάλωτα. Η επίδραση τοξικών παραγόντων στα πρώτα στάδια της ζωής, μπορεί να επηρεάσει την σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξή του παιδιού με διαχρονικές επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή του.
«Οι οργανισμοί θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά δεδομένα, που όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και επιβάλλουν την άμεση δράση και κινητοποίηση για μείωση της έκθεσης των παιδιών σε δυνητικούς τοξικούς παράγοντες χημικές ουσίες ,ακτινοβολίες κ.ά.», σημειώνει.
Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού»
Η κ. Κανάρη πρόσθεσε ότι η Κύπρος το 2004 πρωτοστατεί στο κάλεσμα της Διυπουργικής Διάσκεψης της Βουδαπέστης «Future of Our Children” και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ιδρύει την Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» με στόχο έγκαιρη αντιμετώπιση αναδυομένων περιβαλλοντικών κινδύνων και την προστασία του εμβρύου και του παιδιού.
«Είχα την χαρά να εμπλακώ και να συμβάλω από στα πρώτα βήματα της Επιτροπής», είπε.
Δήλωσε ότι σήμερα, 19 χρόνια μετά η Επιτροπή έχει να δείξει ένα αξιόλογο έργο και καταξιώνεται διεθνούς αναγνώρισης. Το υλικό διαφώτισης που ετοιμάζει μεταγλωττίζεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2007, μιλώντας για την Επιτροπή χαρακτηρίζει την Κύπρο «ως το μικρό νησί με το μεγάλο αποτύπωμα».
«Θετικότατα αποτιμάται ο πρωτοπόρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρόλος του Υπουργείου Υγείας ως φορέα στήριξης των δράσεων και της ανεξαρτησίας της Επιτροπής. Θα ήθελα να συγχαρώ την Πρόεδρο και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για το σημαντικό και αξιέπαινο επιστημονικό έργο που παράγουν και την ουσιαστική συμβολή τους στην Υγεία των Παιδιών μας καθώς, και τον Ιατρικό κόσμο (ΠΙΣ &ΠΕΚ), το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και όλους τους φορείς που συμμετέχουν», αναφέρει.