Π. Κανάρη: Αυτά πέτυχα το τελευταίο δεκάμηνο - Ποιο ήταν το όραμά μου
09 Ιανουαρίου 2024, 16:02
Στις δράσεις και τα επιτεύγματα του Υπ. Υγείας το τελευταίο δεκάμηνο, αναφέρεται η απερχόμενη υπουργός, Πόπη Κανάρη, στην τελευταία της συνέντευξη, πριν παραδώσει αύριο τα ηνία, στον νέο υπουργό, Μιχάλη Δαμιανού.
Στη συνέντευξή της που λήφθηκε πριν γνωστοποιηθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, η Δρ. Κανάρη κάνει αναφορά μεταξύ άλλων, στο έργο που έχει επιτελέσει το Υπουργείο το τελευταίο δεκάμηνο, για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες.
Μεταξύ άλλων, η Δρ. Κανάρη τονίζει ότι έγιναν σημαντικά βήματα όσον αφορά τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για αντιμετώπιση των διαφόρων στρεβλώσεων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, (ΓεΣΥ).
«Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προωθηθεί δράσεις οι οποίες καθιστούν δυνατή την άσκηση ελέγχου. Σημαντικός είναι επίσης ο εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας προς τις δράσεις που αναλαμβάνει ο ΟΑΥ, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει εφικτό μέσω της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Υγείας», υποδεικνύει.
Στήριξη στην αυτονόμηση ΟΚΥπΥ
Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αυτονόμησης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ), η Δρ. Κανάρη σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει έμπρακτα τον ΟΚΥπΥ στην πορεία του προς τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση.
«Βασική παράμετρος στην αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί ο στόχος της πλήρους οικονομικής αυτονόμησης και απεξάρτησης από το κράτος, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τη νομοθεσία», τόνισε.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, στο πλαίσιο της στήριξης για οικονομική αυτονόμηση, το Υπουργείο βοήθησε τον ΟΚΥπΥ να διεκδικήσει με τεκμηρίωση ορθή και έγκαιρη τιμολόγηση τα δικαιώματά του σε καλύτερες αποζημιώσεις, να στελεχώσει και να επεκτείνει το ΤΑΕΠ Παίδων και να βελτιώσει τις υπηρεσίες στα ΤΑΕΠ.
Σημαντικότητα προληπτικής ιατρικής
Tην ίδια ώρα, η απερχόμενη Υπουργός, κάνει αναφορά στη σημαντικότητα της προληπτικής ιατρικής, αναφέροντας ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο και την ίδια προσωπικά
«Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού, η λειτουργία του έχει αναβαθμιστεί και επεκταθεί το τελευταίο δεκάμηνο και θα αναβαθμιστεί περαιτέρω εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους 2024, αφού τα αποτελέσματα θα καταχωρούνται πια στο λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ με δυνατότητα πρόσβασης, τόσο των δικαιούχων όσο και των προσωπικών τους ιατρών, αλλά και περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία των θετικών περιστατικών από ειδικούς ιατρούς, δωρεάν, εντός του ΓεΣΥ. Στόχος η διαπίστευση του προγράμματος με τη συμμετοχή μας σε πρόγραμμα κοινής δράσης στο επίπεδο της ΕΕ που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023», υπογράμμισε.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε η Δρ. Κανάρη, εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ξεκινά η υλοποίηση δύο ακόμα πληθυσμιακών προγραμμάτων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου και για ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ενώ τέλος του 2024 αρχίζει το ανιχνευτικό πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Όσον αφορά στα παιδιά, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εφαρμογής και αρχές του 2024 προγραμματίζεται η εισαγωγή και έναρξη του ανιχνευτικού προγράμματος για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος σε παιδιά ηλικίας 18-23 μηνών», πρόσθεσε.
Εντατικοποίηση προσπαθειών για υλοποίηση Εθνικών Στρατηγικών
Ερωτηθείσα για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για υλοποίηση Εθνικών Στρατηγικών κατά το διάστημα που βρισκόταν στα ηνία του Υπουργείου Υγείας , η Δρ. Κανάρη ανέφερε ότι μέσω των στρατηγικών επιτυγχάνεται συντονισμένη δράση, δίνοντας προτεραιότητα σε προληπτικά μέτρα, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και αντιμετωπίζοντας τυχόν ανισότητες στην υγεία.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, ετοιμάζεται Εθνική Στρατηγική για τη Ψυχική Υγεία και Εθνική Στρατηγική για τις Διατροφικές Διαταραχές. Επιπρόσθετα, επικαιροποιούνται οι Εθνικές Στρατηγικές για το Διαβήτη και τα Σπάνια Νοσήματα.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία των Ηλικιωμένων και βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης η Στρατηγική για Προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού και πρόληψη της Προωρότητας και η Στρατηγική για την Πρόληψη των Καρδιοαγγειακών Νοσημάτων.
Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται η ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Πληθυσμού μέσω Υγιεινής Διατροφής και Άσκησης.
Σημείωσε επίσης ότι προωθούνται συμφωνίες με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας για τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού καθώς και για την ένταξη των Κυπρίων στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ληπτών.
Παράλληλα, πρόσθεσε, προωθήθηκε μέσω του ΟΚΥπΥ, (αρχές του έτους) η λειτουργία Ηπατολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για παρακολούθηση μεταμοσχευμένων ασθενών αλλά και άλλων ασθενών με σοβαρά ηπατολογικά προβλήματα με τη στήριξη έμπειρων ιατρών από Νοσοκομείο του Λονδίνου.
Επικαιροποίηση μελέτης αναδιοργάνωσης υπουργείου
Σε ότι αφορά την ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του Υπουργείου Υγείας, η Δρ. Κανάρη επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει με εντατικά βήματα στην επικαιροποίηση της μελέτης αναδιοργάνωσης, η οποία ετοιμάστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, με μετάκληση εμπειρογνώμονα που συμμετείχε στην ετοιμασία της αρχικής πρότασης.
«Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023 και η σταδιακή υλοποίησή ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2023, με τη δημιουργία Μονάδας που ανέλαβε την παρακολούθηση της εφαρμογής των νομοθεσιών που αφορούν στην αδειοδότηση ίδρυσης και λειτουργίας υποδομών υγείας και άσκησης επαγγέλματος από επαγγελματίες υγείας. Τροχοδρομείται μεταξύ άλλων η δημιουργία Μονάδας συνεχούς παρακολούθησης του έργου των Οργανισμών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, όπως ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ», σημείωσε.
Προσπάθειες για κάλυψη νομοθετικών κενών
Ερωτηθείσα για την προσπάθεια που είχε αναλάβει για επικαιροποίηση και κάλυψη κενών που παρατηρούνται στο νομοθετικό πλαίσιο του τομέα της υγείας, η Δρ. Κανάρη υπέδειξε ότι έχουν ολοκληρωθεί, ετοιμάζονται, ή τροποποιούνται νομοσχέδια που αφορούν στην αδειοδότηση της ίδρυσης και λειτουργίας υποδομών υγείας όπως: τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης (που επανήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τέλη Ιουνίου 2023), παροχής υπηρεσιών Ασθενοφόρων, Ανακουφιστικής Φροντίδας, Ιατρεία και Οδοντιατρεία, Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια, και Ακτινοδιαγνωστικά και Κλινικά Εργαστήρια.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει για τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών αποτελεί προσωπικό της στοίχημα και βρίσκεται σε φάση τελικής διαβούλευσης πριν την επαναφορά του στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων (ΒτΑ) το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Το νομοσχέδιο για το Συνήγορο του Ασθενή βρίσκεται σε φάση τελικής αξιολόγησης στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας. Ακόμα, έχει ολοκληρωθεί και σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Υπό εξέλιξη έργα
Σε ερώτηση για τα έργα τα οποία βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στο Υπουργείο Υγείας και στοχεύουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η Δρ. Κανάρη ανέφερε την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου η οποία, όπως είπε, με βάση εμπεριστατωμένη μελέτη που ετοιμάστηκε μελετώντας πετυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Για διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, προωθείται η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης με χρηματοδότηση αρχές του 2024 από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης ποιοτικών υπηρεσιών, έχει ξεκινήσει το Φθινόπωρο του 2023 η λειτουργία του Γραφείου-Χώρας του ΠΟΥ και εξασφάλιση τεχνικής βοήθειας εμπειρογνωμόνων, με την οποία μεταξύ άλλων θα αναβαθμιστεί η ετοιμότητά μας για αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της υγείας αλλά και θα ετοιμαστεί για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα της ψυχικής υγείας, ένα κενό που η πρόσφατη πανδημία COVID-19 ανέδειξε έντονα. Το γραφείο χώρας του ΠΟΥ θα αναλάβει επίσης να στηρίξει επιστημονικά τα θέματα που αφορούν των αντιμικροβιακή αντίσταση».
Το όραμα που είχε
Όσον αφορά το όραμά της για τον τομέα υγείας, επεσήμανε ότι «είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών και η διασφάλιση ισότιμης και καθολικής πρόσβασης μέσω ασφαλών συνεχώς διευρυνόμενων οικονομικά βιώσιμων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας».
Επιδίωκε επίσης την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών για τη βελτίωση της υγείας, ενώ προωθούσε τη συνεργασία με διάφορους φορείς υγείας για την ενίσχυση της πρόληψης ασθενειών μέσω ανιχνευτικών αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
* Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης - Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Tags: Πόπη Κανάρη, Υπουργός υγείας