ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το ΓεΣΥ

23 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Tην κατάσταση υπηρεσιών υγείας στο Γενικό Σχέδιο Υγείας παρουσιάζει το YgeiaWatch. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ υπάρχουν 682 προσωπικoί γιατροί ενώ οι ειδικοί επαγγελματίες υγείας και οι ειδικοί γιατροί φτάνουν τους 1111 και 1832 αντίστοιχα.

Πρόσφατα, με την αφορμή της συμπλήρωσης των δύο χρόνων ΓεΣΥ, ο πρόεδρος ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε πως «σιγά-σιγά φθάσαμε σε ένα σημείο σταθεροποίησης και ομαλοποίησης του συστήματος. Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους τομείς. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα δυνατό σταθερό Σύστημα που παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Κύπριοι πολίτες».


Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε επίσης  ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θέσπισε την δημόσια υπηρεσία γυναικολόγων και παιδιάτρων. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 148 γυναικολόγοι/μαίες στην κατηγορία ειδικοί γιατροί.

Σε ότι αφορά την ένταξη της ανακουφιστικής φροντίδας και αποκατάστασης, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου και εξήγησε πως η καθυστέρηση οφείλεται σε καθυστέρηση στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος που αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες.

Έξι μήνες πριν εντάχθηκαν η υπηρεσία των οδοντιάτρων οι οποίοι έχουν φτάσει τους 629. Στις 1386 έχουν φτάσει οι υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης και τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Στο ΓεΣΥ εντάσσονται σταδιακά και νέες υπηρεσίες. Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Σάββιας Ορφανίδου που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, ο ΟΑΥ, αναφέρει ότι στο ΓεΣΥ έχουν ενταχθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2020, οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες των Άλλων Επαγγελματιών Υγείας (ΑΕΥ), καθώς και των Νοσηλευτών.  Οι υπηρεσίες των ΑΕΥ περιλαμβάνουν υπηρεσίες φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, λογοπαθολόγων, κλινικών ψυχολόγων και κλινικών διαιτολόγων και παρέχονται μετά από παραπομπή από προσωπικό ή ειδικό ιατρό και βάσει συγκεκριμένων διαγνώσεων.

Κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους συνδέσμους, ο ΟΑΥ έχει καταρτίσει τους πίνακες διαγνώσεων ανά επάγγελμα-ξεχωριστούς για παιδιά/ εφήβους και ενήλικες- καθώς και το μέγιστο αριθμό συνεδριών που καλύπτει το Σύστημα ανά διάγνωση, και ανά δικαιούχο, ανά έτος.  Οι εν λόγω πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ και έχουν αποσταλεί στους ιατρούς και στους σχετικούς συνδέσμους των επαγγελματιών υγείας.

Στους πίνακες διαγνώσεων δεν ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν σπάνιες γενετικές παθήσεις, αλλά οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να παραπέμπουν τους εν λόγω ασθενείς σε υπηρεσίες ΑΕΥ επιλέγοντας συγκεκριμένη διάγνωση ή συνδυασμό διαγνώσεων από τους πίνακες διαγνώσεων που αναφέρονται πιο πάνω, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να δύνανται να λάβουν τις σχετικές υπηρεσίες.

Οι σπάνιες παθήσεις δεν περιλαμβάνονται ως ξεχωριστές διαγνώσεις στο σύστημα κωδικοποίησης διαγνώσεων ICD-10, που χρησιμοποιείται από τους παροχείς στο ΓεΣΥ, κι έτσι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν διαθέτει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό τους.

Η κ. Ορφανίδου ζητούσε να ενημερωθεί για τον αριθμό των θεραπειών που θα δικαιούνται τα παιδιά με διαγνωσμένες σπάνιες γενετικές παθήσεις σε ετήσια βάση, το ποσοστό των υπαρχουσών διαγνωσμένων σπάνιων παθήσεων που είναι καταγεγραμμένες στην Κύπρο και οι οποίες θα καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα