ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι προτάσεις ΟΕΒ για εποπτεία ΓεΣΥ

15 Απριλίου 2022, 12:33

images

Τις προτάσεις πολιτικής της ΟΕΒ για την εποπτεία του ΓεΣΥ υπέβαλε ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Αντωνίου.

Σε επιστολή του αναφέρει ότι με σεβασμό στη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του συστήματος υγείας, «θα πρέπει να θωρακίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας του μέσα από ουσιαστικές αλλά ωφέλιμες παρεμβάσεις. Οι εισηγήσεις μας κινούνται στη λογική προστασίας του συστήματος υγείας έναντι ενδεχόμενων καταχρήσεων και σπαταλών, θωρακίζοντας ταυτόχρονα την Εθνική Οικονομία. Τα μεγέθη του ΓεΣΥ είναι τέτοια που μικρές διορθώσεις μπορούν σωρευτικά να οδηγήσουν σε υπολογίσιμες εξοικονομήσεις προς όφελος του ασθενή και της οικονομίας».

Τονίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστούν τα πιο πάνω, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί ο εκτροχιασμός των δαπανών υγείας οι οποίες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανέρχονται σχεδόν σε €2 δισ. για το 2022, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις δαπάνες €1,4 δισ. που προέβλεπαν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες.

«Με το πέρας της πανδημίας και την επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας για την οικονομία και τη δημόσια υγεία, οι συνολικές δαπάνες υγείας θα πρέπει να επανέλθουν στα ποσά που προβλέπονται στις σχετικές αναλογιστικές μελέτες. Επίσης, δεν μπορεί να επιτραπεί η παραβίαση του σφαιρικού προϋπολογισμού, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτή η όποια αύξηση του ποσοστού εισφορών του κράτους ή των εργοδοτών και εργαζομένων».

Σημειώνεται ότι προκειμένου να βελτιστοποιηθούν και να αξιοποιηθούν πλήρως ο (σφαιρικός) προϋπολογισμός του ΓεΣΥ και οι υπόλοιπες δαπάνες υγείας του κράτους, θα χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Για το σκοπό αυτό και έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών μας με τους κυριότερους φορείς υλοποίησης του ΓεΣΥ, σας υποβάλουμε τις πιο κάτω εμπεριστατωμένες εισηγήσεις.

Καθορισμός πολιτικής και εποπτεία ΓεΣΥ

Η ΟΕΒ προτείνει συγκεκριμένα, τη σύσταση εξειδικευμένης Ομάδας Διαχείρισης η οποία θα έχει την ευθύνη χάραξης πολιτικής για την υγεία και το ΓεΣΥ, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα υγείας (αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων), της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλλιέργεια συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

Τα μέλη της εν λόγω ομάδας θα πρέπει να είναι κατάλληλα καταρτισμένα με εξειδίκευση στον τομέα της υγείας (π.χ. εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα κατάρτισης πολιτικής υγείας, διοίκησης μονάδων υγείας, οικονομικά της υγείας), ούτως ώστε να μπορούν πραγματικά να συμβουλεύουν το κράτος για τη στρατηγική του τομέα της υγείας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πολιτική για το ΓεΣΥ, αυτή σήμερα χαράσσεται από τον φορέα υλοποίησής του, δηλαδή τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αντί από εξειδικευμένη ομάδα με εμπειρίες και γνώσεις σε συστήματα υγείας. Η πολιτική πρέπει να χαράσσεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες και ο ΟΑΥ να περιοριστεί στο ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή την «εφαρμογή, παρακολούθηση και διαχείριση του Συστήματος, ώστε να προάγεται η κοινωνική αλληλεγγύη, η ισότιμη πρόσβαση και η αποδοτική χρήση των πόρων». Νοείται ότι η εν λόγω ομάδα θα προτείνεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας, θα λογοδοτεί σε αυτόν και θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, η ΟΕΒ εισηγείται σύσταση Εποπτικής Αρχής υπαγόμενης στο Υπουργείο Υγείας, με συγκεκριμένους όρους εντολής ούτως ώστε να μπορεί να ‘ρυθμίζει’ τους κανόνες της αγοράς στη βάση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, πρωτοκόλλων και διεθνώς αποδεκτών κλινικών κατευθυντήριων γραμμών.

Μεταξύ άλλων, οι όροι εντολής της προτεινόμενης Εποπτικής Αρχής, θα πρέπει όπως αναφέρεται, να περιλαμβάνουν:

-Την επίβλεψη της ορθής και απαρέγκλιτης εφαρμογής της νομοθεσίας για το ΓεΣΥ.

-Την εισαγωγή και συνεχή παρακολούθηση δεικτών αποτελεσματικότητας.

-Την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων, των κατευθυντήριων οδηγιών και την συμμόρφωση των παρόχων υπηρεσιών υγείας με αυτά.

-Την υποστήριξη επιπρόσθετων πρωτοβουλιών που αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

-Την υιοθέτηση και παρακολούθηση ασφαλιστικών δικλείδων για αποφυγή καταχρήσεων.

-Την εφαρμογή και τήρηση ασφαλιστικών δικλείδων ελέγχου της τήρησης της απαιτούμενης διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων, διασφάλισης ποιότητας, καθώς και μηχανισμών ελέγχου εξυπηρέτησης των ασθενών.

Κάλεσμα επίλυσης διαφοράς ΥΠΟΙΚ- ΟΑΥ

Αναφέρεται ακόμη ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά τρόπο που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, η μεθοδολογία συνυπολογισμού οφειλών/χρεώσεων μεταξύ του κράτους και του ΟΑΥ ώστε τυχόν οφειλές/αποκοπές να μην αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο, καθώς και για σκοπούς διαφάνειας.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη διαμάχη που έχει προκύψει πρόσφατα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΑΥ για ποσά που διεκδικούν ο ένας φορέας από τον άλλο, καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας να επιλύσουν από κοινού άμεσα και οριστικά αυτό το ζήτημα.

«Η υιοθέτηση της παρούσας εισήγησης θα αποτρέψει διαφορές από το να προκύψουν ξανά στο μέλλον», υποστηρίζεται.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι θα πρέπει να αποτυπωθούν γραπτώς και εξαντλητικά οι εκτός ΓεΣΥ υπηρεσίες υγείας (π.χ. υπηρεσίες ψυχικής υγείας, περίθαλψη αιτητών πολιτικών ασύλου, κ.α.) ή άλλες επιδοτούμενες υπηρεσίες (π.χ. κόστος λειτουργίας απομακρυσμένων κέντρων υγείας) που παρέχονται από το κράτος μέσω του προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ ώστε να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος των δαπανών και των ποσών που εμβάζονται προς τα δημόσια νοσηλευτήρια μέσω του προϋπολογισμού, ή άλλως πως, για το σκοπό αυτό.

ΟΚΥπΥ

H OEB σημειώνει επίσης ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο ΟΚΥπΥ με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό του πλάνο το οποίο θα οδηγήσει επιτυχώς στην πλήρη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση όπως προνοείται και στη σχετική νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να οριστούν και να κοστολογηθούν εκείνες οι υπηρεσίες που θα θεωρούνται ως υπηρεσίες δημόσιας υγείας (όπως υπηρεσίες που παρέχονται σε απομακρυσμένες περιοχές και εκ των δεδομένων δεν είναι οικονομικά βιώσιμες) ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνονται στον οικονομικό προγραμματισμό και στις συνολικές δαπάνες του τομέα της υγείας.

Πρόληψη, έλεγχος και αποφυγή καταχρήσεων

Σε σχέση με τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ, αναφέρεται ότι μπορούν να περιοριστούν μέσα από διάφορους τρόπους και μηχανισμούς οι οποίοι ενεργούν συνεργικά για βελτιστοποίηση των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Η ΟΕΒ ζητά πλήρη εφαρμογή των πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών που θα καθοριστούν στη βάση των εισηγήσεων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των διαφόρων Επιστημονικών Εταιρειών, καθορισμό ανώτατου επιπέδου καλύψεων και παρεχόμενων υπηρεσιών και επιβολή αυξημένων ή και πρόσθετων συμπληρωμών (co-payments).

Σχετικά Άρθρα