ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι δεσμεύσεις των τριών βασικών υποψηφίων για την Υγεία

11 Ιανουαρίου 2023, 11:05

images

Ενίσχυση του γενικού σχεδίου υγείας και των δικαιωμάτων των ασθενών, υπόσχονται οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας απαιτώντας ωστόσο πιο αυστηρούς ελέγχους για μείωση των καταχρήσεων αλλά και αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας.

Οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλαν τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγιο που τους απέστειλε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Αβέρωφ: Δεν τίθεται αλλαγής φιλοσοφίας ΓεΣΥ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε επιστολή του προς την ΟΣΑΚ αναφέρει ότι «τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς το ΓεΣΥ και το θεωρούμε ως την πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο».

«Η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ έχουν αποφασιστεί τελεσιδίκως και δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής τους. Τα μόνα ζητήματα που είναι στο τραπέζι για συζήτηση είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τη θωράκιση του ΓεΣΥ».

«Αυτά προϋποθέτουν», συνεχίζει, την πλήρη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων όπως ακριβώς προνοεί και η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Νεοφύτου, επισημαίνει ακόμη ότι «θα πρέπει να θωρακίσουμε το ΓεΣΥ με την ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών ώστε να προστατεύουμε το σύστημα από καταχρήσεις και να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας».

Επιπρόσθετα, επισημαίνει, θα πρέπει στο Υπουργείο Υγείας να γίνει μια σωστή αναδιάρθρωση ώστε η δομή του υπουργείου να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για προώθηση της δημόσιας υγείας και για την απαραίτητη εποπτεία που είναι αναγκαία.

«Τα δικαιώματα των ασθενών είναι για εμάς ευαγγέλιο», τονίζει.

Οι δέκα δεσμεύσεις του Μαυρογιάννη

Απαντήσεις και για τα 10 ζητήματα που θίγει η ΟΣΑΚ, έδωσε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1.Η πλήρης αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται ήδη στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης μου.

2. Η στήριξη του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ και η συνεχής βελτίωση του χωρίς αλλαγή της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής περιλαμβάνεται ήδη στο Πρόγραμμα μου ως βασική θέση αρχής.

3. Αποτελεί θέση μας ότι το μονοασφαλιστικό Γεσυ μπορεί να επιβιώσει μόνο αν τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι δυνατά, αυτονομηθούν, αναδιοργανωθούν και εκσυγχρονιστούν τόσο σε διαδικασίες όσο και σε εξοπλισμό και υποδομές και να ενισχυθούν σε ανθρώπινο δυναμικό έτσι που να αποτελούν στην ουσία και όχι στα λόγια την ραχοκοκκαλιά του Συστήματος Υγείας.

4. Συμφωνούμε απόλυτα και θεωρούμε ότι η δημιουργία αρχείων καταγραφής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

5. Η προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας έχει ήδη καθυστερήσει και επιβάλλεται να προωθηθεί τάχιστα η υλοποίηση του.

6. Τα δικαιώματα των ασθενών και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι συνυφασμένα. Θα πρέπει να προωθηθεί πέρα από τον θεσμό του συνηγόρου του ασθενούς και όλες οι πολιτικές που διαφυλάττουν τα δικαιώματα του αλλά και προστατεύουν τον ασθενή εμέσω εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας των δικαιωμάτων των ασθενών και μέσω της εφαρμογής ανθρωποκεντρικών πολιτικών.

7. Συμφωνούμε με τη θέση για Δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής.

8. Η ατολμία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να προχωρήσει μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους στη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείου είναι μνημειώδης. Για είναι ύψιστη προτεραιότητα και θα προωθηθεί άμεσα.

9. Ο εκσυγχρονισμός νομοθεσιών σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους αποτελεί βασική αρχή, όπως και η συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών. Το θέμα των ειδικευομένων είναι αντικείμενο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και ο χειρισμός του θα πρέπει να είναι προσεκτικός έτσι ώστε που να μην διαταραχθεί η συνεργασία που υπάρχει αλλά και να μην θυσιαστεί η ποιοτική εκπαίδευση των ειδικευομένων. Προς το παρόν κανένα από τα νοσηλευτήρια του ΓΕΣΥ δεν έχει αιτηθεί το δικαίωμα για παροχή ειδικότητας αφού απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια στις κλινικές που έχουν ειδικευόμενους και δεν θα πρέπει να γίνει καμία έκπτωση σε αυτά τα κριτήρια.

10. Η όλη μας φιλοσοφία είναι ανθρωποκεντρική και εδράζεται στο σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) είναι μια κοινωνική κατάκτηση και αποτελεί οφειλόμενη ευλογία για τον τόπο μας. Αυτή την κατάκτηση εμείς θα την προστατεύσουμε, θα την ενισχύσουμε και θα την εξελίξουμε ποιοτικά. Ο τομέας της Υγείας δεν εξαντλείται όμως στη δημιουργία και λειτουργία ενός καλού συστήματος υγείας. Απαιτεί όραμα και σχεδιασμό», τονίζει.

«Η ευθύνη του κράτους έναντι των πολιτών του δεν εξαντλείται στην παροχή ενός συστήματος υγείας. Οι συνθήκες διαβίωσης, το περιβάλλον και οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες είναι οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από το Κράτος όταν καθορίζει πολιτικές για τον τομέα της Υγείας» υπογραμμίζει.

Σύμφωνος με όλα ο Χριστοδουλίδης

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι τα 10 σημεία, βασικές αρχές της ΟΣΑΚ, «με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και περιλαμβάνονται στις προγραμματικές μου θέσεις για την Υγεία».

Στο ερωτηματολόγιο της, η ΟΣΑΚ ζητούσε τις απόψεις των υποψηφίων αναφορικά με την άμεση προώθηση των εξής δράσεων εντός των πρώτων 100 ημερών της Προεδρίας τους-

1. Προώθηση της πλήρους αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Υγείας για να αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του για την προώθηση της δημόσιας υγείας και την εποπτεία του τομέα της υγείας.

2. Προώθηση και εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ σύμφωνα με τη νομοθεσία, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες των ασθενών και των πολιτών, για τη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου, ισότιμου, καθολικού και αλληλέγγυου συστήματος υγείας και σύμφωνα με την αρχιτεκτονικής του βάση της οποίας ο ΠΙ αποτελεί το βασικό πυλώνα διασφάλισης της ποιότητας και του ελέγχου του ΓεΣΥ

3. Προώθηση και εφαρμογή της αυτονόμησης των Κρατικών Νοσοκομείων μέσα από συμφωνημένο και αναλυτικό οδικό χάρτη και σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση τους για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

4. Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία του εθνικού κέντρου κλινικής τεκμηρίωσης και αριστείας για την προώθηση της ποιότητας και του ελέγχου των υπηρεσιών υγείας.

5. Προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, που θα βελτιώσει την ποιότητα της υγείας, θα υποστηρίξει το ΓεΣΥ και τη βιωσιμότητα του, θα ενισχύσει την έρευνα και την παρακολούθηση της υγείας και θα επιτρέψει τη δημιουργία πολιτικών για αντιμετώπιση ης υγείας.

6. Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών με στόχο την πλήρη εφαρμογή της και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών και την εισαγωγή του ανεξάρτητου θεσμού του συνηγόρου του ασθενή

7. Δημιουργία της Εθνική Φαρμακευτικής Αρχής που μαζί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα μεταρρυθμίσουν τον πολύ δύσκολο και σημαντικό για τους ασθενείς τομέα των φαρμάκων. Η χρήση σύγχρονων μεθόδων αξιολόγησης των

φαρμάκων και διαπραγμάτευσης, καθώς και η διασφάλιση της επάρκειας και της πρόσβασης των πολιτών σε ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο θα πρέπει να αποτελέσουν τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα των φαρμάκων.

8. Προώθηση, ψήφιση και εφαρμογή νομοθεσίας που να προνοεί τη δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων/κλινικών σε συνεργασία με τα Κρατικά Νοσηλευτήρια, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας προς όφελος των ασθενών.

9. Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εγγραφή, υποχρεωτική εκπαίδευση και υποχρεωτική επαναξιολόγηση των γιατρών (revalidation) . Προώθηση της εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας (πχ ειδικευομένων) στις μονάδες υγείας του ΓΕΣΥ.

10. Προώθηση της συμπονετικής και προσωποκεντρικής κουλτούρας στο χώρο της υγείας.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα