Οι αιτητές ασύλου δεν είναι δικαιούχοι ΓεΣΥ
30 Δεκεμβρίου 2022, 06:00
Ξεκαθαρίζει το τοπίο ο Yπουργός Yγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, για το ποια άτομα είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και δεν είναι Κύπριοι πολίτες, σε απάντηση του προς τη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή στο ΓεΣΥ, είναι η κατοχή έγκυρης άδειας διαμονής ξεκαθαρίζει ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι αιτητές ασύλου δεν είναι δικαιούχοι του συστήματος με βάση την νομοθεσία.
Όπως αναφέρει σε απάντηση του στις 13 Δεκεμβρίου ο υπουργός, σύμφωνα με το άρθρο 16 (1) (ε) του περί ΓεΣΥ νόμου, δικαιούχος είναι κάθε αναγνωρισμένος πρόσφυγας ή πρόσωπο με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που παραχωρείται σε αυτό δυνάμει του περί Προσφύγων Νόμου.
Ακόμη, με βάση τη νομοθεσία, δικαιούχος είναι κάθε μέλος της οικογένειας του δικαιούχου, δηλαδή ο/η σύζυγος, τα τέκνα ηλικίας κάτω των 21 ετών και τα συντηρούμενα τέκνα άνω των 21 ετών από τον δικαιούχο.
Με βάση τις αποφάσεις 164/2019 του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για τον καθορισμό των διαδικασιών εγγραφής και διαγραφής δικαιούχων στο σύστημα, καθώς και των διαδικασιών ένταξης, ανανέωσης και τερματισμού του δικαιώματος σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας στο σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή μη Κύπριων πολιτών είναι η κατοχή έγκυρης άδειας διαμονής.
Όπως εξηγεί ο κ. Χαντζηπαντέλα, η έκδοση άδειας διαμονής αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η κατοχή πιστοποιητικού γέννησης από τις επαρχιακές διοικήσεις αφορά μόνο σε καταγραφή της γέννησης του νεογέννητου και δεν αποτελεί άδεια διαμονής, ούτε αίρει την υποχρέωση για έκδοση άδειας διαμονής από το ΤΑΠΜ.
Πρόσθετα τονίζεται πως η κυπριακή υπηκοότητα δεν παραχωρείται στα παιδιά αυτά, λόγω γέννησης τους στη χώρα.
Αναφορικά με τα παιδιά αιτητών ασύλου, ο υπουργός αναφέρει ότι έχουν κάρτα νοσηλείας και έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας από τον ΟΚΥπΥ.
170 επιστολές διαγραφής
Επιπλέον, ο κ. Χαντζηπαντέλα αναφέρει ότι σε όσα παιδιά αιτητών ασύλου τα οποία εγγράφηκαν εκ παραδρομής, στάλθηκαν επιστολές στην διεύθυνση που δήλωσαν προς ενημέρωση της διαγραφής τους από το σύστημα.
Συνολικά στάλθηκαν 170 επιστολής αναφέρεται, με τον υπουργό να προσθέτει ότι ο ΟΑΥ δεν προχώρησε ακόμη στην διαγραφή προσώπων με καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας.
Επίσης, με βάση τον περί ΓεΣΥ Νόμο ο ΟΑΥ επαναξιολογεί δικαιούχους και σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις προσώπων που δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια, προχωρεί σε διαγραφή τους από το σύστημα.
Μερικές περιπτώσεις διαγραφής, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορούν σε παιδιά τα οποία εγγράφηκαν ως μέλη οικογένειας δικαιούχου και έχουν ή αναχωρήσει από την χώρα, ή ακυρώθηκε η άδεια διαμονής τους ή έχει τερματιστεί η εργοδότησή τους.
Ακόμη, παιδιά τα οποία προχώρησαν σε διπλή εγγραφή, δηλαδή με περισσότερα από ένα έγγραφο ταυτοποίησης.
Της Μαρίας Κυριακίδου
Tags: ΓΕΣΥ, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, Υπουργείο Υγείας, Υπουργός υγείας