Θέτουν επί τάπητος αλλαγή αφηγήματος σε θέματα ισότητας
30 Μαΐου 2024, 16:21
Για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου προβολής των ζητημάτων ισότητας γυναικών-ανδρών συζήτησαν δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες της Μεσογείου το πρωί της Πέμπτης. Η συζήτηση έγινε στο περιθώριο του Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο» που συνδιοργανώνει η Ένωση για τη Μεσόγειο, σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας Φύλων στην Κύπρο και πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Λευκωσία.
Δημοσιογράφοι από την Κύπρο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία έθιξαν την ανάγκη αύξησης της εκπροσώπησης των γυναικών στις ειδήσεις. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό, είπαν, είναι η αυξανόμενη χρήση γυναικών ειδικών σε θέματα που στην πράξη είναι, ακόμα, ανδροκρατούμενα, όπως για παράδειγμα η πολιτική, η οικονομία, η τεχνολογία, ο αθλητισμός.
Την ίδια ώρα, ανέδειξαν τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν σε αυτό τον τομέα, καθώς ο χρόνος πιέζει για να βγει μια είδηση και είναι πιο εύκολο οι δημοσιογράφοι να ανατρέχουν στις συνηθισμένες τους πηγές. Ωστόσο, σημείωσαν ότι αξίζει να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια στην αναζήτηση νέων πηγών, που μπορεί να προσφέρουν και μία νέα οπτική στο θέμα.
Ανέφεραν, επίσης, ως εμπόδιο το γεγονός ότι συχνά οι γυναίκες δυσκολεύονται να μιλήσουν ως ειδικοί γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες, όπως η εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και πιθανώς να μην είναι άμεσα διαθέσιμες.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε, ακόμα, ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στις ειδήσεις δεν χρειάζεται να γίνεται απαραίτητα με την προβολή ιστοριών ή επιτευγμάτων γυναικών, αλλά χρειάζεται να αυξηθεί η ίση εκπροσώπηση ιστοριών και των δύο φύλων, ως ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, σημείωσαν, αξίζει να αναδειχθούν ιστορίες που δείχνουν τις διαφορετικές επιπτώσεις διαφόρων κρίσεων στις γυναίκες, είτε αυτές είναι πόλεμοι, η κλιματική κρίση, η μετανάστευση, η πανδημία ή οι ανισότητες που υφίστανται στην καθημερινότητά τους.
Ένα ακόμα ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η χρήση γλώσσας που να λαμβάνει υπόψη την οπτική του φύλου. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην προτροπή του ΟΗΕ να μη χρησιμοποιείται ο όρος «θύμα» αναφορικά με γυναίκες που δέχτηκαν βία, αλλά ο όρος «επιζήσασα» (survivor), που θεωρείται πιο ενδυναμωτικός, ενώ δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται η γυναίκα με το περιστατικό που τη στιγμάτισε, καθώς δεν αποτελεί μέρος της ταυτότητάς του, αλλά κάτι που της συνέβηκε.
Οι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται ή θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται στα ΜΜΕ, όπως η υιοθέτηση εσωτερικών οδηγιών για τον τρόπο χειρισμού περιστατικών βίας, ή τη χρήση ορθής ορολογίας. Επιπλέον, αναδείχθηκε η σημασία της απασχόλησης γυναικών δημοσιογράφων για την κάλυψη θεμάτων πολιτικής, οικονομίας, τεχνολογίας, αθλητισμού κ.λπ., καθώς και η ύπαρξη γυναικών στην αρχισυνταξία και τις διευθυντικές θέσεις των δημοσιογραφικών οργανισμών, καθώς μπορούν να επηρεάσουν και τα θέματα που καλύπτονται και τον τρόπο που γίνεται η κάλυψη.
Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου, το οποίο αρχίζει το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής. Στο συνέδριο θα συζητηθούν θεματικές ενότητες που αφορούν την ενδυνάμωση των γυναικών, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τη βία στις γυναίκες και τα κορίτσια και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες.