Θέλουν μέτρα για αναγνώριση της μητέρας
12 Μαΐου 2023, 16:25
Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι «η μείωση του χάσματος των συντάξεων μεταξύ ανδρών και γυναικών ένα από τα ψηλότερα της Ευρώπης, μέσα από τη βελτίωση των χαμηλών συντάξεων η αύξηση των περιόδων πιστώσεων για νεαρές μητέρες αλλά και η κατάργηση της μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στα 63 τους χρόνια είναι μέτρα που έμπρακτα θα προσδώσουν την αναγκαία αναγνώριση στις μητέρες των μεγαλύτερων ηλικιών».
Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάνα που έγινε από την ΕΚΥΣΥ Καϊμακλίου στις 10 Μαΐου, η κ. Χαραλάμπους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, είπε ότι «για την ΠΕΟ η τιμή στην γιορτή της μάνας έχει περιεχόμενο, την ανάγκη να έχει η γυναίκα – μητέρα εκείνο το πλαίσιο κοινωνικών, εργασιακών, ανθρώπινων δικαιωμάτων και την κοινωνική προστασία που να οδηγεί στην αναγνώριση αυτού του πολλαπλού κοινωνικού ρόλου».
Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ, «δίνει αγώνες τα τελευταία χρόνια ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν το ρόλο και την παρέμβαση του κράτους στη κοινωνική πολιτική, που θεωρούν το θέμα του συνδυασμού οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων υπόθεση του ζευγαριού και προωθούν τις ευέλικτες ρυθμίσεις απασχόλησης ως την ιδανική απάντηση στον συνδυασμό εργασίας και οικογένειας».
Η ΓΓ της ΠΕΟ αναφέρθηκε στους αγώνες των τελευταίων χρόνων, «ενάντια στις πολιτικές που υποβαθμίζουν το ρόλο και την παρέμβαση του κράτους στη κοινωνική πολιτική, που θεωρούν το θέμα του συνδυασμού οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων υπόθεση του ζευγαριού και προωθούν τις ευέλικτες ρυθμίσεις απασχόλησης ως την ιδανική απάντηση στον συνδυασμό εργασίας και οικογένειας».
Σημείωσε ότι «διεκδικούμε αύξηση της άδειας μητρότητας στις 26 βδομάδες από το πρώτο παιδί και αποτελεσματικούς ελέγχους για προστασία των εγκύων γυναικών από απολύσεις, επίδομα πατρότητας για όλους τους πατέρες καθώς και κάλυψη της γονικής άδειας με επίδομα για όλη την περίοδο των 18 εβδομάδων και διεύρυνση του πεδίου κάλυψης για να έχουν δικαίωμα σε πληρωμένη γονική άδεια και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι».
Στις διεκδικήσεις της ΠΕΟ περιλαμβάνεται και «η ψήφιση του κανονισμού για την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού έτσι που να εφαρμοστεί στην πράξη η υποχρέωση των εργοδοτών να έχουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στους χώρους εργασίας για θηλασμό ή άντληση μητρικού γάλακτος».
Όπως είπε η ΓΓ της ΠΕΟ, «στο στόχο για αποτελεσματική στήριξη της μητρότητας και της πατρότητας εντάσσεται και η διεκδίκηση της συμπλήρωσης από τους εργοδότες του επιδόματος μητρότητας, πατρότητας και γονικής άδειας έτσι που να καλύπτονται πλήρως οι απολαβές των εργαζομένων ανδρών και γυναικών όταν ασκούν το δικαίωμα τους σε άδεια κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διεύρυνση της κάλυψης περισσότερων εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Πρόσθεσε ότι «καθοριστικής σημασίας στο κεφάλαιο αυτό είναι και οι δομές στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας. Το κράτος δεν μπορεί να εξαντλεί την κοινωνική του ευθύνη μοιράζοντας κουπόνια», ανέφερε η κ. Χαραλάμπους.
Είπε, ακόμη, ότι «η δημιουργία από το κράτος ποιοτικών οικονομικά προσιτών δομών φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης βρεφών, παιδιών, ηλικιωμένων και ανάπηρων, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου και η οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καταστεί μαζί με το κράτος ο βασικός παροχέας αυτών των υπηρεσιών είναι σήμερα αναγκαία στοιχεία λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο οικονομικό κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες».
Η ΓΓ της ΠΕΟ, παραθέτοντας στους στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου « ότι το όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη» σημείωσε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με άλλη λέξη το άτομο εκείνο που φέρνει μια νέα ζωή στον κόσμο ενώ, όπως είπε, « για τις Ε/κ και Τ/κ μητέρες αυτό το όνειρο έχει στόχο και περιεχόμενο, την απαλλαγή από τη κατοχή και την επανένωση του τόπου και του λαού μας σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».