ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο Μισέλ καταρρίπτει εμβολιαστικούς μύθους για την ΕΕ

10 Μαρτίου 2021, 07:52

images

"Ο συντονισμένος εμβολιασμός 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 27 κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας εμβόλια που μόλις εφευρέθηκαν και των οποίων η παραγωγή μόλις ξεκίνησε, είναι μια πρωτοφανής, περίπλοκη επιχείρηση", τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε χθεσινό του μήνυμα προς του πολίτες της ΕΕ, παραδεχόμενος ότι "οι δυσκολίες στην έναρξη αυτής της μαζικής επιχείρησης προκάλεσαν απογοήτευση και ακόμη και θυμό μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών", αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι η ανυπομονησία δεν πρέπει να μας τυφλώνει.

"Καταλαβαίνω ότι, μετά από ένα χρόνο πανδημίας - και όλων των περιορισμών της - όλοι θέλουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή το συντομότερο δυνατό. Οι πολίτες εξέφρασαν έντονη κριτική στις εθνικές τους αρχές και στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, τη διανομή και τη χορήγηση των εμβολίων. Σίγουρα θα υπάρξουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν, ιδίως όσον αφορά την εκτέλεση συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με φαρμακευτικές εταιρείες", αναφέρει.

"Όμως, οι τρέχουσες δυσκολίες, όσο ενοχλητικές και αν είναι, δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα και όλα όσα έχουν επιτευχθεί και είναι επί του παρόντος. Η ανυπομονησία είναι νόμιμη, αλλά δεν πρέπει να μας τυφλώνει στην ευρύτερη προοπτική", τονίζει.

"Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, και τα δύο καθεστώτα με λιγότερο επιθυμητές αξίες από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν πολύ περιορισμένες, αλλά ευρέως δημοσιευμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους", προειδοποιεί.

"Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει μισές δόσεις ανά 100 κατοίκους από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιήσει εμβόλια για προπαγάνδα. Προωθούμε τις αξίες μας", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος εξηγεί ότι "χωρίς την Ευρώπη, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν και να παραχθούν διάφοροι τύποι εμβολίων σε λιγότερο από ένα έτος, όταν συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια. Εμβόλια των οποίων οι ιδιότητες και τα αποτελέσματα υπόκεινται σε δημόσια, επιστημονική αξιολόγηση".

"Η ΕΕ ήταν η κινητήρια δύναμη και ο κορυφαίος δωρητής στη διεθνή συγκέντρωση χρημάτων, που επέτρεψε τη χρηματοδότηση της έρευνας για εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στην καινοτόμο τεχνική RNA (mRNA), που ανακαλύφθηκε από Ευρωπαίους ερευνητές. Και πολλά από αυτά τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης από ευρωπαϊκές εταιρείες", θυμίζει ο Σ. Μισέλ.

Ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την Ευρώπη, πολλές χώρες δεν θα είχαν λάβει τις πρώτες δόσεις τους.

"Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να αναθέσουν στην Κομισιόν την ομαδική αγορά εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες. Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η υποβολή προσφορών μεταξύ χωρών και να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να λάβουν τις δόσεις ταυτόχρονα. Διαφορετικά, τα μεγαλύτερα ή πλουσιότερα κράτη μέλη θα ήταν τα πρώτα στην ουρά και θα εξυπηρετούσαν καλύτερα, ενώ τα άλλα δεν θα είχαν λάβει ακόμη ούτε μία δόση. Αυτό θα δημιουργούσε Ευρωπαίους πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που είναι απαράδεκτο", ξεκαθαρίζει.

"Είμαι συγκλονισμένος όταν ακούω την Ευρώπη να κατηγορείται ότι δεν ενεργεί αλληλεγγύη", αναφέρει ο Πρόεδρος.

"Από την αρχή, η Ευρώπη υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής μιας διεθνούς αντίδρασης και της αρχής ότι τα εμβόλια πρέπει να είναι καθολικά προσβάσιμα και προσιτά. Για λόγους αναγκαιότητας και αλληλεγγύης. Αντιμέτωποι με μια πανδημία σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι λογικό οι χώρες που αναπτύσσουν τα εμβόλια να αρχίσουν γρήγορα να εμβολιάζουν τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά καμία περιοχή του κόσμου δεν θα προστατευθεί εάν όλες οι περιοχές δεν προστατεύονται εξίσου. Η εμφάνιση πιο μεταδοτικών παραλλαγών φέρνει ακριβώς αυτό στο επίκεντρο: Ενώ η πανδημία εξακολουθεί να είναι έντονη, υπάρχει ο κίνδυνος μεταλλάξεων που είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια που υπονομεύουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί".

Όπως σημειώνει, "γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο. Η ΕΕ, μαζί με τα κράτη μέλη της, έχει δεσμεύσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την πρωτοβουλία, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει το 25% της χρηματοδότησής της."

Επιπλέον, θυμίζει ότι "η ΕΕ έχει προ-παραγγείλει πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις, υπερδιπλάσιες από ό, τι χρειάζεται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της. Το πλεόνασμα που θα δώσουμε στις χώρες εταίρους μας και σε περιοχές του κόσμου, θα επιτρέψει τον εμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων".

Ξεκαθαρίζει ότι "η Ευρώπη θα προωθήσει ενεργά τις αξίες της μέσω συγκεκριμένων και ισχυρών δράσεων, ειδικά σε περιοχές όπου έχουμε στρατηγικούς δεσμούς, όπως οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας όπου ήμουν την περασμένη εβδομάδα. Ή όπως η Λατινική Αμερική ή η Αφρική, όπου επισκέφθηκα τη Ρουάντα και την Κένυα τις τελευταίες ημέρες και όπου η COVAX έχει παραδώσει ή θα παραδώσει σύντομα τις πρώτες αποστολές δόσεων".

"Είμαι επίσης σοκαρισμένος όταν ακούω τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ. Και εδώ πάλι, τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα εμβολίων στον κόσμο, απλώς θέσπισε ένα σύστημα ελέγχου των εξαγωγών δόσεων που παράγονται στην ΕΕ. Στόχος μας: Να αποτρέψουμε τις εταιρείες από τις οποίες έχουμε παραγγείλει και προχρηματοδοτήσει δόσεις να τις εξάγουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όταν δεν μας έχουν παραδώσει αυτό που υποσχέθηκε. Η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές", πρόσθεσε

"Για παράδειγμα, η επιχείρηση εμβολιασμού στο Ισραήλ, με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων, ήταν επιτυχής. Το Ισραήλ έχει αναμφισβήτητες επιστημονικές ικανότητες. Αλλά δεν έχει αναπτύξει ούτε παράγει εμβόλια. Οι περισσότερες τεχνολογίες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει ή αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Οι περισσότερες από τις δόσεις με τις οποίες ξεκίνησε το Ισραήλ το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού στάλθηκαν από το Βέλγιο", πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

"Η παραγωγή εμβολίων είναι μια πολύπλοκη βιομηχανική διαδικασία. Απαιτεί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα - δεν υπάρχουν συντομεύσεις. Δεν είναι μια γραμμή παραγωγής όπου τα εξαρτήματα πηγαίνουν στο ένα άκρο και τα τελικά προϊόντα βγαίνουν το άλλο τέλος δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Η ταχεία επίτευξη μαζικής παραγωγής εμβολίων απαιτεί άψογη βιομηχανική στρατηγική και οργάνωση. Και χάρη στην ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Επίτροπο Thierry Breton, η ΕΕ λαμβάνει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα γίνουμε ο κορυφαίος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο τους επόμενους μήνες. Η Ευρώπη είναι επίσης η καλύτερη εξοπλισμένη για γρήγορη προσαρμογή της παραγωγής εμβολίων στις μεταλλάξεις ιών", σημειώνει.

"Μαζί με τις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων για τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ, την οποία ξαναρχίζουμε με τη νέα τους διοίκηση, είναι επίσης κρίσιμη για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τους χρειαζόμαστε όσο μας χρειάζονται. Με την ένωση δυνάμεων, θα δείξουμε ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες, που υποστηρίζονται από την επιστήμη, τη συλλογική νοημοσύνη και τη διεθνή συνεργασία που βασίζεται στην αξία, είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση μιας τεράστιας κρίσης όπως η τρέχουσα πανδημία", κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Σχετικά Άρθρα