Νέοι και πανδημία: Ανησυχητική η ψυχική τους υγεία
21 Μαρτίου 2022, 12:44
Ανησυχητική φαίνεται να είναι κατάσταση της ψυχικής υγείας των νέων της Κύπρου σύμφωνα με στοιχεία που έδειξε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα αποτυπώθηκε μία σειρά αρνητικών συναισθημάτων, η ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των νέων της Κύπρου, έτσι όπως εξελίχθηκε με τα νέα δεδομένα που επικράτησαν και επικρατούν λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 46% των νέων που έλαβαν μέρος αναφέρει ότι η κατάσταση της ψυχικής τους υγείας έχει χειροτερέψει λόγω πανδημίας. Ο φόβος για το μέλλον, η ανασφάλεια ως προς την εξεύρεση εργασίας και την επίτευξη των στόχων τους, καθώς και ο περιορισμός της κοινωνικότητας, περιφέρονται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το σημαντικότερο κύτταρο της κοινωνίας μας, τους νέους.
Όπως ανέφερε σε σχετική ομιλία ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, στο πλαίσιο της έναρξης του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πολιτών», το οποίο εξέτασε το θέμα «Παρατεταμένη πανδημία - Ψυχική Ανθεκτικότητα - Σχολική Βία/Παραβατικότητα», με τη συμμετοχή αρκετών ειδικών και φορέων, «πολλοί είναι οι νέοι, οι έφηβοι κατά κύριο λόγο, που αφιέρωσαν και αφιερώνουν ακόμα πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο αντιμετώπισης της μοναξιάς που αισθάνονται, έχοντας χάσει τη φυσική επαφή με την ομάδα των συνομήλικων τους, την επαφή όπως την γνώριζαν και την βίωναν δύο χρόνια πριν, χωρίς περιορισμούς, μάσκες και αποστάσεις».
Σημείωσε επίσης ότι «θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια για να καταγραφούν οι συνέπειες του lockdown, των περιορισμών στις επαφές και της διαδικτυακής διδασκαλίας στα παιδιά και στους νέους αυτής της γενιάς».
«Το αίσθημα απογοήτευσης, η έλλειψη ενδιαφέροντος, ο φόβος, η ανησυχία για το μέλλον, η ανασφάλεια, η αποξένωση και μοναξιά εντοπίζονται από ερευνητές σε πολύ πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους, ανά το παγκόσμιο», συμπλήρωσε.
Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, έχει συσταθεί πρόσφατα ειδική επιτροπή επιστημόνων, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του ομιλούντος, με στόχο τη μελέτη των ψυχο-κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά και στους εφήβους».
«Τα δεδομένα που θα προκύψουν αναμένεται να παρέχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τα βιώματα, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα των παιδιών και των εφήβων μας για την πανδημία. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και η υλοποίηση στοχευμένων υποστηρικτικών προγραμμάτων προς τις ηλικιακές αυτές ομάδες», πρόσθεσε.
Έκθεση Eurofound
Ο κ. Φελλάς, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), που αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους, στην οποία καταδεικνύεται ότι η πανδημία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική ευημερία των νέων.
Το μειωμένο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή και ψυχικής ευεξίας που εντοπίζει η έρευνα σχετίζεται, όπως φαίνεται, με τους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή και το κλείσιμο των σχολείων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, «ο απροσδιόριστος φόβος που υπάρχει στο προσκήνιο σε σχέση με την υγεία, οι οικονομικές δυσκολίες που εντάθηκαν, καθώς και οι αποκλεισμοί της κοινωνικότητάς μας εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων, μετέτρεψαν τους νέους σε ευπαθή ομάδα, σε ό, τι αφορά τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας».
Σημείωσε ακόμη ότι «τα προβλήματα από την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, τις τυχόν οικονομικές δυσχέρειες των οικογενειών, καθώς και τον απροσδιόριστο και συνεχή φόβο για την υγεία συμβαίνουν σε μία κρίσιμη αναπτυξιακή φάση, όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική, για πολλά παιδιά και έφηβους. Οι νέοι μας έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών και είναι πιο πιθανό να αισθάνονται εντονότερα και συχνότερα μοναξιά».
Αξίζει να αναφερθεί ότι «η σωστή στήριξη από το κράτος, οι κατάλληλες υποδομές και η ανάπτυξη υποστηρικτικών προγραμμάτων, θα πρέπει να είναι το βασικό μέλημά μας ώστε τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι μας να αποκτήσουν ανθεκτικότητα μέσω της εμπειρίας της πανδημίας».
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ριζικά μετά την πανδημία η δημόσια και θεσμική προσέγγιση έναντι της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα των νέων μας. Η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, μετά από μία τόσο σοβαρή κοινωνική κρίση, δύναται να οπλίσει τους νέους μας με υψηλότερα επίπεδα προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας και να τους δώσει τη δυνατότητα να κοιτάξουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», τόνισε.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι «είναι χρέος όλων μας, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, σε επίπεδο κράτους και θεσμών, να στηρίξουμε τη νέα γενιά, να φωτίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και να σταθούμε δίπλα τους ώστε να μπορούν ενδυναμωμένοι να αντικρίζουν τη ζωή με ελπίδα και αισιοδοξία».
Ο.Σ.
Tags: πανδημία, ψυχική υγεία