Μοναξιά νιώθει το 23% πολιτών παγκοσμίως- Θλίψη, ανησυχία και άγχος
16 Ιουλίου 2024, 17:05
Πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως (23%) ανέφερε ότι ένιωθε μοναξιά «πολλές ώρες χθες», σύμφωνα με το νέο δείκτη παγκόσμιας μοναξιάς της Gallup.
Όπως καταδεικνύεται, παρόλο που η συνολική συναισθηματική υγεία του κόσμου ανέκαμψε το 2023, οι άνθρωποι που ένιωθαν μοναξιά είχαν 36 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν θλίψη, από εκείνους που είπαν ότι δεν αισθάνονταν μοναξιά. Είχαν επίσης 31 και 30 βαθμούς περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ανησυχία και άγχος, αντίστοιχα, από άλλους ανθρώπους που δεν ένιωθαν πολλή μοναξιά.
Παράλληλα, λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που ένιωθαν πολλή μοναξιά, δήλωσαν επίσης ότι ένιωθαν θυμό (43%) ή σωματικό πόνο (46%) και αυτά τα ποσοστά εξακολουθούσαν να είναι 26 και 20 μονάδες υψηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ εκείνων που δεν ένιωθαν μοναξιά.
Όπως αναφέρεται, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία που μπορεί να προκύψουν από τα συχνά αισθήματα μοναξιάς - ένα ζήτημα που πρόσφατα έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή δεδομένης της μακροπρόθεσμης αύξησης της παγκόσμιας δυστυχίας.
Δεδομένου αυτού του πλαισίου, το 2023, η Gallup πρόσθεσε την ερώτηση για τη μοναξιά στον ευρύτερο κατάλογο αρνητικών συναισθημάτων που μετρά μέσω της Παγκόσμιας Δημοσκόπησης.
Τα συναισθήματα της μοναξιάς καλύπτουν την υδρόγειο
Οι εμπειρίες μοναξιάς κυμαίνονταν σημαντικά σε όλο τον κόσμο, από το υψηλό του 45% στις Κομόρες έως το χαμηλό του 6% στο Βιετνάμ, αλλά οι άνθρωποι παντού το ένιωθαν. Η τελευταία χώρα, κατέγραψε τη χαμηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Αρνητικής Εμπειρίας του Gallup το 2023, ο οποίος συνοψίζει την επικράτηση των αρνητικών συναισθημάτων.
Το ποσοστό των ενηλίκων που ένιωθαν μοναξιά ξεπέρασε το 30% σε 22 χώρες, περισσότερες από τις μισές από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική.
Χώρες ή περιοχές όπου τα αισθήματα μοναξιάς είναι ιδιαίτερα σπάνια (το ήμισυ του παγκόσμιου μέσου όρου ή λιγότερο) περιλαμβάνουν, εκτός από το Βιετνάμ, την Εσθονία (10%), το Κόσοβο (10%), το Καζακστάν (10%), την Πολωνία (11%), τη Σλοβενία ( 11%), Ταϊβάν (11%), Φινλανδία (11%), Ισλανδία (11%) και Δανία (12%).
Η μοναξιά ποικίλλει ανά ηλικία και άλλα δημογραφικά στοιχεία
Σε σημαντικό αριθμό χωρών, η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα - οι ηλικίες 50 ετών και άνω -έχει τουλάχιστον 10 βαθμούς περισσότερες πιθανότητες από τη νεότερη ηλικιακή ομάδα να αναφέρει ότι αισθάνεται μεγάλη μοναξιά.
Σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή η σχέση αντιστρέφεται, με περισσότερους νεότερους ενήλικες από ό,τι ηλικιωμένους, να εκφράζουν μοναξιά.
Τα άτομα που δυσκολεύονται οικονομικά, είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό από εκείνα που είναι καλύτερα οικονομικά να πουν ότι ένιωθαν μοναξιά. Επίσης, τα άτομα που δεν είναι παντρεμένα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά από εκείνα που είναι παντρεμένα ή σε σχέση.
Γ.Χ.