Μηδενική ανοχή σε επιθέσεις κατά γυναικών
31 Οκτωβρίου 2023, 11:14
Παρά τα θετικά βήματα και την πρόοδο που σημειώθηκαν μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, εντούτοις με λύπη γινόμαστε μάρτυρες πολλών οπισθοδρομήσεων κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η πολιτική συντονίστρια της Κύπρου στον ΟΗΕ Ρόνα Παντελή, σε παρέμβασή της σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Συμμετοχή των Γυναικών στη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια: Από τη Θεωρία στην Πράξη», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, υπό την Προεδρία της Βραζιλίας.
Τόνισε ότι είναι κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή επίθεσης, εκφοβισμού ή αντίποινα κατά των γυναικών και των κοριτσιών για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, το έργο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και τις δραστηριότητες τους για την οικοδόμηση της ειρήνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, στην παρέμβασή της η κ. Παντελή χαρακτήρισε ως ορόσημο την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος 1325 από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από 23 χρόνια, το οποίο επιβεβαίωνε τη σημασία των γυναικών. Εντούτοις, πλησιάζοντας την 25η επέτειο του ψηφίσματος, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει μια αξιολόγηση στο τι έχει επιτευχθεί και πού θα πρέπει να είμαστε μέχρι το 2025, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στις δομές λήψης αποφάσεων δεν θα πρέπει να είναι απλώς φιλοδοξία, αλλά προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη.
Συνεχίζοντας η κ. Παντελή εξέφρασε την ανησυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά των γυναικών - υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, όπως καταγράφεται στην τελευταία Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.
Είπε πως ενόψει των άνευ προηγουμένου προκλήσεων σε όλο τον κόσμο είναι κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι βασικές οργανώσεις των οποίων ηγούνται γυναίκες, έχουν τη χρηματοδότηση και τις επιχειρησιακές ικανότητες για να συμμετέχουν σε όλο το φάσμα της ατζέντας για την Ειρήνη και την Ασφάλεια των Γυναικών.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεισφέρει εθελοντικά στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών “Women’s Peace and Humanitarian Fund-Invest” για την περίοδο 2023-2025 σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις γυναικείες οργανώσεις και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καταστάσεις κρίσεων, ανέφερε.
Τόνισε, επίσης, ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα σε καταστάσεις συγκρούσεων. Η Κύπρος πιστεύει ότι ο ρόλος των γυναικών και των κοριτσιών στην οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας σε μετασυγκρουσιακές καταστάσεις και στις ειρηνευτικές διαδικασίες υπερβαίνει το ζήτημα της ισότητας των φύλων. Η συμμετοχή τους είναι καταλυτική στις προσπάθειες για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης, επεσήμανε.
Η κ. Παντελή ανέφερε ότι η ατζέντα για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, πιθανόν να είναι η πιο αναγνωρίσιμη ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας όχι μόνο επειδή αναγνωρίζει το ρόλο των γυναικών, αλλά επειδή απέδειξε ότι δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς τις γυναίκες. Ως εκ τούτου, είναι συλλογική μας ευθύνη να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη της πλήρης εφαρμογής του ψηφίσματος 1325, κατέληξε.
Tags: βία