ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα εργαζομένων στο Ιστοπαθολογικό Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

04 Ιουλίου 2024, 16:16

images

Τη λήψη μέτρων αποχής από την εργασία, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Ιστοπαθολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι εκτίθενται σε χημικό κίνδυνο.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Κύπρο Σταυρίδη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενημερώνουν για τις αποφάσεις των εργαζομένων του Ιστοπαθολογικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην εισέρχονται στο Ιστοπαθολογικό εργαστήριο από τις 10 Ιουλίου 2024, λόγω μη ασφαλούς και επικίνδυνου περιβάλλοντος εργασίας.

Τονίζεται ότι ο ΟΚΥπΥ παρά το γεγονός ότι προειδοποιήθηκε προ 4 μηνών δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι εκτεθειμένοι σε χημικό κίνδυνο.

«Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με κοινές μας επιστολές προς την Κεντρική Διοίκηση του  ΟΚΥπΥ το Νοέμβριο 2023, αλλά και προηγούμενη επιστολή που έχετε λάβει από τη ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ τον Ιούλιο του 2023, ζητήσαμε επανειλημμένα την άμεση λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», αναφέρεται στην επιστολή.

Προστίθεται ότι προ 4 μηνών, οι τεχνικές υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, αλλά και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, είχαν εκπονήσει τις δικές του μελέτες όπου διαπιστώθηκε ο άμεσος και έμμεσος κίνδυνος που διατρέχουν οι εργαζόμενοι του εργαστηρίου.

«Συγκεκριμένα, όπως σας αναφέραμε ότι ο εξαερισμός του εργαστηρίου δεν είναι επαρκής αφού οι απαγωγοί και οι εξαεριστήρες δεν λειτουργούν ικανοποιητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε χημικό κίνδυνο, γιατί οι εργαστηριακές διεργασίες απαιτούν τη χρήση πτητικών και τοξικών ουσιών. Λόγω της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του  εξαερισμού εκλύονται καθημερινά στο περιβάλλον αέρια και αναθυμιάσεις με δυσάρεστες άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους όπως είναι το κάψιμο των ματιών, ξηροφθαλμία, βήχας, ζαλάδα και πικρή γεύση. Η χρόνια και συσσωρευμένη δράση των χημικών ουσιών μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας στους υπαλλήλους», τονίζεται. 

«Παρόλες τις δεσμεύσεις σας, μετά λύπης μας, εντοπίζουμε πως δεν έχετε προχωρήσει στην λήψη οποιουδήποτε μέτρου που να διορθώνει τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγείας που προέκυψαν στο Ιστοπαθολογικό Εργαστήριο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να διατρέχουν καθημερινά κινδύνους αφού είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνο και μη ασφαλές περιβάλλον», υπογραμμίζουν.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα