ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελετούν οικονομικά κίνητρα για φοιτητές νοσηλευτικής

12 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Συζητήσεις με το συμβούλιο εγγραφής νοσηλευτών, πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και στο τραπέζι τίθενται οικονομικά κίνητρα προκειμένου οι φοιτητές να προχωρήσουν με την επιλογή του εν λόγου επαγγέλματος.

Σε δηλώσεις του στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, επεσήμανε ότι «πριν τρεις εβδομάδες περίπου, υπήρξε συνάντηση με το συμβούλιο εγγραφής νοσηλευτών, όπου συζητήσαμε και κάποιες προτάσεις, οι οποίες θα βοηθούσαν τους φοιτητές να προχωρήσουν με την επιλογή του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Αυτή τη φάση, συζητούμε κάποια οικονομικά κίνητρα και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, θα προχωρήσουμε να το ανακοινώσουμε», επεσήμανε.

Ο κ. Δαμιανός αναφερόμενος στους λόγους που οι φοιτητές δεν επιλέγουν το νοσηλευτικό επάγγελμα, σημείωσε ότι παλαιότερα πριν το ΓεΣΥ, υπήρχαν πολλοί άνεργοι νοσηλευτές, σε έναν τομέα που είχε ψηλή ανεργία. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, με το ΓεΣΥ, αυξήθηκαν πολύ οι ανάγκες, αναφέροντας ότι «ίσως να έπρεπε να γίνει επικοινωνιακή στρατηγική νωρίτερα».

«Πρέπει να προχωρήσουμε τώρα, ώστε να ενημερώσουμε τους νέους μας ότι υπάρχουν ανάγκες και δουλειά θα υπάρχει και να ενημερώσουμε ακριβώς τί είναι το επάγγελμα του νοσηλευτή», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, υπάρχουν και νέα νοσηλευτήρια που αδειοδοτούνται ενώ υπάρχουν και νοσηλευτήρια που επεκτείνονται και χρειάζονται κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανό, υπάρχουν σήμερα ανάγκες για 470 νέους νοσηλευτές και ενδεχομένως οι ανάγκες να αυξάνονται.

«Σήμερα, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια 119 νοσηλευτές, οι οποίοι θα μπορούν να εργοδοτηθούν και προς το σκοπό αυτό το υπουργείο Υγείας, προχωρεί με την εκστρατεία ενημέρωσης και προώθησης του επαγγέλματος, έτσι ώστε οι τελειόφοιτοι να ενημερωθούν κατάλληλα», ανέφερε. Σίγουρα, τόνισε, δεν είναι για όλους το επάγγελμα του νοσηλευτή.

Ενιαίο πανεπιστημιακό επίπεδο νοσηλευτικής

Σημειώνεται ότι η Κύπρος, είναι από τις ελάχιστες χώρες παγκόσμια, που διατηρεί ένα ενιαίο πανεπιστημιακό επίπεδο νοσηλευτικής.

Με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, του Συμβούλιου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ) και των Πανεπιστήμιων (του ΤΕΠΑΚ και των Ιδιωτικών) που διαθέτουν Σχολές Νοσηλευτικής, αναπτύχθηκε ενημερωτική παρουσίαση για το Νοσηλευτικό και Μαιευτικό επάγγελμα, η οποία και παρουσιάστηκε διαδικτυακά από τον Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, προς τους Συμβούλους της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε για το έτος 2024, να διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό από το κονδύλι της υγειονομικής διαφώτισης, για την υλοποίηση επικοινωνιακής εκστρατείας προσέλκυσης των νέων, να επιλέξουν σπουδές στη νοσηλευτική και τη μαιευτική.

Ανησυχία συντεχνιών για έλλειψη νοσηλευτικού δυναμικού

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Ο.Ι.Υ.Κ.ΣΕΚ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κύπρου – ΣΕΚ) και ΠΕΟ (Σ.Ε.Β.Ε.Τ.Τ.Υ.Κ. – Π.Ε.Ο.) οι οποίες εκπροσωπούν νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους η οποία προκύπτει από την αναφερόμενη έλλειψη νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού που παρατηρείται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι θεωρούν πως η επίλυση του προβλήματος της έλλειψης νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού μπορεί να μειωθεί δραστικά με στοχευμένα μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει η πολιτεία, όπως προώθηση του επαγγέλματος στα σχολεία μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και η παροχή κινήτρων προς μαθητές, φοιτητές αλλά και στα πανεπιστήμια, έτσι ώστε να επιτευχθεί αύξηση του ενδιαφέροντος για σπουδές στους κλάδους της νοσηλευτικής και μαιευτικής.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα