Μείωση έκθεσης ακτινοβολίας των παιδιών από κινητά και Wi-Fi
24 Ιουνίου 2019, 16:57
Το έργο «Μειώνουμε την ενεργητική και παθητικά έκθεση στην ακτινοβολία από κινητά και Wi-Fi στο Μακάρειο νοσοκομείο – Προστατεύουμε τα παιδιά», προωθείται στο Μακάρειο, δεδομένης της επιστημονικής τεκμηρίωσης για τις επιπτώσεις της ασύρματης επικοινωνίας στα παιδιά, τις ανησυχίες του ιατρικού κόσμου και υιοθετώντας την αρχή της προφύλαξης.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκστρατείας με θέμα «Αξιοποίηση της Τεχνολογίας υπό την προϋπόθεση της Προφύλαξης της Υγείας των Παιδιών – Αντιμετώπιση της Κατάχρησης και του Εθισμού», ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μακάρειου, Α. Νεοφύτου είπε ότι η πρωτοβουλία και έμπνευση του έργου προήλθε συλλογικά από τους δύο εντατικολόγους της ΜΕΝΠ, Δρ. Α. Σέργη και Δρ. Α. Κλεάνθους, και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Δρα Σ.Κ. Μιχαηλίδου, η οποία συντονίζει και στηρίζει το Έργο.
«Με την πρωτοβουλία αυτή και ξεκινώντας από την ΜΕΝΠ κάνουμε το πρώτο βήμα με απώτερο στόχο «την ανάδειξη του Μακάρειου Νοσοκομείου διεθνώς ως πρωτοπόρου/ πρότυπου/ νοσοκομείου που εφαρμόζοντας την αρχή της προφύλαξης μειώνει την έκθεση των παιδιών στην ακτινοβολία της ασύρματης επικοινωνίας», σημείωσε.
Η πιλοτική εφαρμογή στην ΜΕΝΠ έχει ολοκληρωθεί με προοπτική επέκτασης στις άλλες μονάδες και με άμεση εφαρμογή στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
Τα κύρια ευρήματα, είπε, είναι ότι η χρήση του Wi-Fi δημιουργεί επίπεδα συνεχούς και αδιάκοπης παθητικής καθώς και σημαντικής ενεργητικής έκθεσης, σε επίπεδα πολύ ψηλότερα των βιολογικώς τεκμηριωμένων κριτηρίων ασφαλείας.
«Με την αποσύνδεση όμως του Wi-Fi και την ενσύρματη σύνδεση η έκθεση μειώθηκε δραστικά σε ασφαλή και κάτω των βιολογικών ορίων επίπεδα. Επομένως η ενσύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι και η μόνη αποδεκτή λύση μέσα σε ένα θεραπευτήριο. Η αποφυγή μεταφοράς και χρήσης κινητών ιδίως έξυπνων από γονείς και προσωπικό εντός των θαλάμων, είναι ο 2ος απαιτούμενος και ουσιώδης παράγοντας μείωσης της έκθεσης», πρόσθεσε.
Η κατάσταση στην Μονάδα Νεογνών, στην οποία δεν υπήρχε σήμα Wi-Fi πλησίον των θαλάμων, συνέχισε, ήταν άριστη με πολύ χαμηλά και σαφώς εντός των ασφαλών ορίων επίπεδα. Η μονάδα, ανέφερε, έχει όλα τα εχέγγυα να αναδειχθεί άμεσα ως Πρότυπος Μονάδα Μειωμένης έκθεσης προσφέροντας στα νεογνά μια όαση ασφαλούς περίθαλψης υπό την προϋπόθεση ότι γονείς και προσωπικό θα εισέρχονται στο θάλαμο χωρίς ή με το τηλέφωνο στο flight mode.
«Το Μακάρειο έχει δυο βασικά δεδομένα που του εξασφαλίζουν την δυνατότητα εφαρμογής του Σχεδίου και επέκτασης σε άλλες Μονάδες - Ένα άριστο σύστημα ενσύρματης δικτύωσης σ’ όλο το Νοσοκομείο και περιορισμένη έκθεση στην ακτινοβολία από κεραίες – σταθμούς βάσης. Έτσι που με ενσύρματο διαδίκτυο και περιορισμό της χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών, να είναι δυνατή η επίτευξη ενός περιβάλλοντος περίθαλψης σε ασφαλή επίπεδα έκθεσης. Η παρούσα κατάσταση των κεραιών θα πρέπει και στο μέλλον να διαφυλαχθεί από μελλοντικές προσθήκες/διαφοροποιήσεις», συμπλήρωσε.
Πέρα από αυτά, σημείωσε, το ΝΑΜ ΙΙΙ έχει μια ευαισθητοποιημένη Διεύθυνση και Προσωπικό που εφαρμόζουν την ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» και έχουν την θέληση να το αναδείξουν ως Διεθνώς Πρωτοπόρο /Πρότυπο Νοσηλευτήριο Παίδων, με μειωμένη έκθεση σε ένα μεταξύ άλλων, πιθανώς καρκινογόνο και νευροτοξικό παράγοντα.
Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού Δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδου, είπε ότι η καλπάζουσα τεχνολογία με αρκούντως τεκμηριωμένους κινδύνους στην ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών πρέπει άμεσα, και μπορεί να αντιμετωπιστεί, με στόχο τη μείωση της ενεργητικής/παθητικής έκθεσης και κατάχρησης της.
Ανέφερε ότι είναι ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα καθολικής εμβέλειας γιατί αφορά την υγεία όλων των παιδιών και όχι μόνο.
«Ένα θέμα πραγματική πρόκληση για τον ιατρικό κόσμο και για όλους εμάς που πρέπει να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια μια καλπάζουσα τεχνολογία με αρκούντως τεκμηριωμένους κινδύνους στην ψυχοσωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαιτέρα χαιρετίζω τη στήριξη του Υπουργού και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας που μας ενισχύει, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο σέβονται, αλλά έμπρακτα στηρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της δημόσιας υγείας, την πρόληψη και πρόληψη», πρόσθεσε.
Στη βάση των αρχών αυτών και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, ανέφερε, το θέμα πρέπει άμεσα, και μπορεί να αντιμετωπιστεί, με στόχο τη μείωση της ενεργητικής/παθητικής έκθεσης και της κατάχρησης της τεχνολογίας.
«Γιατί η άγνοια των κινδύνων, η διαφήμιση και η παραπληροφόρηση προκαλούν ένα άκρατο ενθουσιασμό και εξάρτηση των παιδιών από συσκευές και εφαρμογές που η άμεση και μακροπρόθεσμη χρήση τους ποτέ δεν έχει κατάλληλα ελεγχθεί αν είναι ασφαλής για την πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επιβάλλεται η λελογισμένη και ηλικιακά συναρτημένη βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας ως εργαλείου κι όχι υποκατάστατου ανθρωπίνων σχέσεων και ουσιαστικής εκπαίδευσης», είπε.