Μείωσαν την σπατάλη φαγητού οι Κύπριοι για να «γλυτώσουν λεφτά»
12 Μαρτίου 2023, 06:00
Μείωσαν τη σπατάλη φαγητού οι Κύπριοι κυρίως για να «γλυτώσουν λεφτά» λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με την 11η διαδικτυακή έρευνα για την σπατάλη τροφίμων.
Η 11η διαδικτυακή έρευνα για τα απόβλητα τροφίμων είχε ως σκοπό την ανάλυση των απόψεων του κοινού σχετικά με τις στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων τροφίμων και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο του έργου LIFE – FOODPRINT “Awareness – raising campaign to prevent and manage food waste among consumers, the food and hospitality industries” («Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων μεταξύ των καταναλωτών, των βιομηχανιών τροφίμων και φιλοξενίας»), την περίοδο 24/11/2022 - 27/11/2022.
Η έρευνα περιλάμβανε τέσσερις ερωτήσεις οι οποίες έχουν επαναληφθεί και σε προηγούμενες έρευνες που έγιναν το 2021.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην ερώτηση που αφορούσε την επιλογή των σημαντικότερων λόγων για τους οποίους οι καταναλωτές προσπαθούν να μειώσουν τα απορρίμματα φαγητού, οι απαντήσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό για το 2022 είναι το «Είναι το σωστό πράγμα να κάνει κάποιος» (28%), «Γλυτώνεις λεφτά» (21%) και «Αντιμετώπιση υπερκαταναλωτισμού» (19%).
Σε σύγκριση με το 2021, υπάρχει σημαντική αύξηση στην απάντηση «Γλυτώνεις λεφτά» από 15% το 2021 σε 21% το 2022.
Επίσης, το 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε για τις απαντήσεις «Αντιμετώπιση υπερκαταναλωτισμού» (24%), «Είναι το σωστό πράγμα να κάνει κάποιος» (23%) και «Ενδιαφέρον για το περιβάλλον» (22%).
Όπως αναφέρεται, πιθανή αιτία για τη διαφοροποίηση πιθανόν να είναι ο πληθωρισμός που αυξήθηκε διεθνώς και στην Κύπρο με αποτέλεσμα το οικονομικό όφελος από την μείωση σπατάλης να καταστεί σημαντικότερο.
Από την άλλη, δεν υπήρχε μεγάλη αλλαγή στο ποσοστό ατόμων που δεν προσπαθούν να μειώσουν τα απορρίμματα φαγητού (μικρή μείωση από 6% το 2021 σε 5% το 2022), κάτι το οποίο είναι θετικό, όμως παράλληλα σημειώθηκε αρκετή μείωση στην απάντηση «Ενδιαφέρον για το περιβάλλον» (από 22% το 2021 σε 15% το 2022).
Περισσότεροι ξέρουν πώς να διαχειριστούν το περίσσευμα φαγητού
Σε άλλη ερώτηση, η οποία αφορούσε κατά πόσο οι καταναλωτές πριν μαγειρέψουν ή παραγγείλουν φαγητό έχουν προκαθορίσει πώς θα διαχειριστούν το περίσσευμα φαγητού, υπήρξε μία μικρή βελτίωση στις απαντήσεις το 2022 σε σύγκριση με το 2022.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του 2021 και 2022 φαίνεται να έχει αυξηθεί το ποσοστό των συμμετεχόντων που ξέρει από πριν πώς θα διαχειριστεί το περίσσευμα φαγητού.
Σημειώνεται ότι η απάντηση δεν καθορίζει κατά πόσο ο τρόπος φύλαξης/απόρριψης του περισσεύματος φαγητού θα βοηθήσει στη μείωση σπατάλης, όμως το γεγονός ότι το ποσοστό των συμμετεχόντων που δηλώνει πως έχει στην αντίληψη του αυτό το θέμα, βελτιώνει τις πιθανότητες μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Γνωρίζουν «αρκετά καλά» τον σωστό τρόπο φύλαξης τροφίμων
Όσον αφορά το σωστό τρόπο φύλαξης των τροφίμων από τους καταναλωτές, συγκριτικά τα αποτελέσματα του 2021 και 2022 έχουν πολύ μικρές διαφορές, με το πιο ψηλό ποσοστό να έχει η απάντηση «αρκετά καλά».
Το συνολικό ποσοστό συμμετεχόντων που ξέρουν πολύ καλά ή αρκετά καλά τον ορθό τρόπο φύλαξης φαγητού στην πρώτη έρευνα ήταν 51% ενώ στη δεύτερη είναι 49%.
Αντίστοιχα, το ποσοστό συμμετεχόντων που δεν ξέρουν καθόλου ή όχι και τόσο καλά τον σωστό τόπο φύλαξης ήταν 27% και τώρα είναι 25%.
Προστίθεται ότι οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση αφορούν τη γνώση των τρόπων φύλαξης, χωρίς να σημαίνει όμως ότι αυτό μεταφράζεται και σε πράξη.
Δεν αποθηκεύουν στην κατάψυξη τα φρούτα και λαχανικά
Όπως αναφέρει η έρευνα, μία άλλη ερώτηση αφορούσε την συχνότητα διατήρησης φρούτων και λαχανικών στην κατάψυξη, που σε σχέση με το 2021, τα αποτελέσματα του 2022 δείχνουν πιο αρνητική εικόνα σε ότι αφορά την συνήθεια αυτή.
Ειδικότερα, τo 2022, το 70% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι φυλάνε «σπάνια» ή «ποτέ» λαχανικά και φρούτα στην κατάψυξη, σε σύγκριση με 54% το 2021.
Όσον αφορά τις θετικές απαντήσεις δείχνουν επίσης επιδείνωση αφού μόνο το 22% φυλάει φρούτα και λαχανικά «συνεχώς» και «αρκετά συχνά» στην κατάψυξη σε σύγκριση με 36% το 2021.
«Δεν είναι προφανές πού οφείλονται αυτές οι αλλαγές, αλλά πιθανόν να έχει επηρεάσει και το γεγονός πως μετά τον κορωνοϊό ίσως ο κόσμος έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες που αυτό προκαλούσε στη καθημερινή ρουτίνα του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ίδια ανάγκη για μακροπρόθεσμη φύλαξη φαγητού», σημειώνεται.
Προστίθεται ότι για κάποια είδη τροφίμων ο κόσμος στην Κύπρο γνωρίζει ότι διατηρούνται στην κατάψυξη όπως αμπελόφυλλα, μπρόκολο, καρότο και ελιές, όμως με τη σωστή προετοιμασία υπάρχουν και πολλά άλλα λαχανικά που μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη.
Για παράδειγμα το κολοκυθάκι, το φασολάκι και οι ντομάτες (εφόσον ζεματιστούν), και από φρούτα τα μήλα, οι μπανάνες, το σταφύλι, τα πορτοκάλια και άλλα μπορούν να διατηρηθούν τεμαχισμένα σε ειδικά δοχεία ή σακουλάκια κατάψυξης.
Σύμφωνα με το Foodprint, η σπατάλη τροφίμων, όχι μόνο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων πόρων, αλλά έχει και σημαντική συμβολή στην κλιματική αλλαγή, καθώς η βιοαποδόμηση των απορριμμάτων τροφίμων συνδέεται με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για αυτό και κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων στο τέλος της αλυσίδας τροφίμων, δηλαδή στα νοικοκυριά, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο.
Της Ουρανίας Στυλιανού