ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειωμένες οι αιτήσεις για υιοθεσίες στην Κύπρο

03 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Μειωμένες παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια οι αιτήσεις για υιοθεσίες στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που παρατίθενται σε απάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου σε ερώτημα του βουλευτή, Νίκου Κέττηρου, το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν παγκύπρια για υιοθεσίες το 2023 μειώθηκε στις 108 από 146 το 2022, 157 το 2021 και 176 το 2020.

Από τις 108 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2023,  διεκπεραιώθηκαν οι 91 και από τις 146 το 2022, οι 121.

Ανά επαρχία, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων υποβλήθηκε στη Λευκωσία (43) και ακολούθησε η Λάρνακα με 25 αιτήσεις, η Λεμεσός με 23, η Πάφος με 11 και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με 6.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, πέραν των νέων αιτήσεων υπάρχουν και προηγούμενων ετών. Συνεπώς, εξηγεί, η διεκπεραίωση δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στις νέες αιτήσεις.

Αρμόδια αρχή οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας

Αναφέρεται ακόμη ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) , ενεργούν ως αρμόδια αρχή σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της υιοθεσίας, από την υποβολή της αίτησης αξιολόγησης της καταλληλότητας προσώπων για υιοθεσία, μέχρι και την ολοκλήρωση της υιοθεσίας.

Στα στατιστικά στοιχεία που τηρούν οι ΥΚΕ, ο όρος αίτηση ερμηνεύεται για οποιοδήποτε στάδιο (δηλ. αίτηση για μελέτη καταλληλότητας, αίτηση για υιοθεσία παιδιού στην Κύπρο, διακρατική υιοθεσία).

322 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες

Στην απάντησή του ο υπουργός, παραθέτει στοιχεία και για τις αναδοχές παιδιών.

Αναφέρεται ότι ενώ η υιοθεσία είναι νομική και αμετάκλητη πράξη, η αναδοχή είναι πρόγραμμα προσωρινής προστασίας παιδιών μέχρι να αρθούν οι λόγοι για τους οποίους παιδιά μετακινούνται από τις οικογένειες τους.

Η υποβολή αιτήματος για μετακίνηση ενός παιδιού, από την βιολογική του οικογένεια, αποτελεί το έσχατο μέτρο προστασίας του και προϋποθέτει έκδοση δικαστικού διατάγματος.

Στόχος της αναδοχή,ς παραμένει η πολύπλευρη στήριξη της οικογένειας από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (π.χ. ψυχολογική, οικονομική, εκπαιδευτική στήριξη, στήριξη από προγράμματα στην κοινότητα), ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στις βιολογικές τους οικογένειες, όταν αυτό κρίνεται προς το συμφέρον τους.

Για μικρό αριθμό παιδιών, μετά από συγκεκριμένες νομικές και άλλες διαδικασίες, δυνατόν να κριθεί κατάλληλη αποκατάσταση, η υιοθεσία.

Σήμερα, υπάρχουν 322 παιδιά παγκύπρια (μη περιλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, αιτητών διεθνούς προστασίας), τα οποία μετακινήθηκαν από την οικογένειά τους και είναι τοποθετημένα σε ανάδοχες οικογένειες.

Τα ανάδοχα παιδιά ανέρχονται σε 113 στη Λευκωσία, σε 97 στη Λεμεσό, 71 στη Λάρνακα, 34 στην Πάφο και 7 στην Αμμόχωστο.

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά, επιστρέφει στη βιολογική του οικογένεια εντός ενός έτους από την απομάκρυνσή του μετά την άρση των λόγων μετακίνησής του (μετά από παρεμβάσεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και συναρμόδιων υπηρεσιών). Υπολογίζεται ότι ένας αριθμός παιδιών (επίσης περίπου ένα στα πέντε) επιστρέφει εντός πέντε ετών από την απομάκρυνση του.

Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας

Απαντώντας στο ερώτημα εάν μελετάται το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού της περί υιοθεσίας νομοθεσίας, ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του τον Ιούλιο του 2021, ενέκρινε την επεξεργασία και αντικατάσταση του περί υιοθεσίας νόμου από την Επίτροπο Νομοθεσίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Επίτροπος σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, προχώρησε πρώτα με το νομοσχέδιο περί μεταχείρισης παιδιών υπό τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή φροντίδα του Διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, διότι αρκετές πρόνοιές του είναι συναφείς με το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τον περί υιοθεσιών νόμο.

Το κείμενο του νομοσχεδίου έτυχε ήδη αρχικής επεξεργασίας από την Επίτροπο Νομοθεσίας και από τις 23 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ της Επιτρόπου και αρμόδιων λειτουργών των ΥΚΕ για οριστικοποίηση του νομοσχεδίου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα