ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειωμένα τα κρούσματα κορωνοϊού σε Κύπρο και Ευρώπη

08 Αυγούστου 2024, 06:00

images

Μειωμένα καταγράφονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε Κύπρο και Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, με τους επιδημιολόγους να εκτιμούν ότι η μικρή έξαρση που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται να περιορίζεται, παρά τη νέα προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η κυκλοφορία του ιού που προκαλεί την Covid-19 αυξάνεται σε όλες τις χώρες.

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, «είχαμε μείωση, τόσο στο συνολικό αριθμό, όσο και το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία».

«Έχουμε περάσει την κορύφωση και είμαστε σε πτωτική τάση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει περαιτέρω μείωση».

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνου, η μείωση αφορά όλες τις ηλικίες.

Παράλληλα, αναφέρει, «η ίδια μείωση φαίνεται να επικρατεί και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και ευελπιστούμε ότι θα περάσει η μικρή έξαρση που παρατηρήθηκε».

Η κ. Κωνσταντίνου, συμβουλεύει τους πολίτες εάν έχουν συμπτώματα ασθένειας του ανώτερου και κατώτατου αναπνευστικού, να περιορίζονται στο σπίτι τους, ενώ οι ευάλωτοι , θα πρέπει να φροντίζουν την υγεία τους με ατομικά μέτρα, μάσκα, οινόπνευμα κλπ.

Σημειώνει ακόμη ότι αυτήν την περίοδο, παρατηρείται μικρή κινητικότητα της γρίπης Α και άλλων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Ελεγχόμενη η κατάσταση

Ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι αυτό το είδος του κορωνοϊού της νέας παραλλαγής, δεν προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα που προκαλούσε η προηγούμενη παραλλαγή της Όμικρον.

«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι θα υπάρχει απειλή, είναι ελεγχόμενη η κατάσταση», υποδεικνύει, αναφέροντας ωστόσο ότι κάποια άτομα δυνατόν να νοσήσουν βαριά και να χάσουν την ζωή τος λόγω χρόνιων νοσημάτων και ηλικίας.

«Θα χρειαστεί να βάζουμε εμβόλια κάθε φθινόπωρο για τους ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες», προσθέτει, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με κάποια χρόνια πριν, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό με τα φάρμακα και έχουμε μέχρι και 90% καλά αποτελέσματα.

«Έχουμε τα όπλα για να τον αντιμετωπίζουμε σε αντίθεση με πριν δύο χρόνια, που είχαμε την παραλλαγή Δέλτα που επέφερε πολλούς θανάτους, αναλογία 100 θάνατοι σε 900 κρούσματα την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2021», υπογραμμίζει.

Νέα μετάλλαξη έφερε την έξαρση

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι η έξαρση που παρατηρηθηκε, οφείλεται σε μια νέα μετάλλαξη στον πληθυσμό μας, τη Flirt.

Εκφράζει την ελπίδα ότι σε λίγες εβδομάδες, θα βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Αναμενόμενα τα κρούσματα

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ζωή Δωροθέα Πανά, επισημαίνει ότι είναι αναμενόμενο να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις περιστατικών, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν είναι για όλα τα άτομα τόσο σοβαρός.

«Όλη η γνώση και οι υποδομές που έχουμε στήσει την περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να είναι ενεργές και να αξιοποιηθούν κατάλληλα, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγχουμε τόσο τις παρούσες πανδημίες όσο και μελλοντικές», τονίζει.

Επισημαίνει ότι συμμετέχει σε επιστημονική ομάδα για να βελτιωθεί το πλαίσιο πανδημικής ετοιμότητας.

«Συνομιλούμε και προτείνουμε βάση των όσων βιώσαμε και των προβλέψεων όσον αφορά τους κινδύνους», επισημαίνει.

Σταθερές οι νοσηλείες στα νοσοκομεία

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσηλευτήρια, ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι νοσηλεύονται καθημερινά γύρω στα 40-50 άτομα με ένα ηλικιωμένο άτομο στη ΜΕΘ.

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», τονίζει, χωρίς καμία ανησυχία.

Ανησυχίες ΠΟΥ

Παρά την αναμενόμενη πτώση των κρουσμάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυκλοφορία του ιού που προκαλεί την Covid-19 αυξάνεται σε όλες τις χώρες, ενώ παρατηρείται «ανησυχητική μείωση» της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες», δήλωσε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόληψη και την προετοιμασία για επιδημίες και πανδημίες Μαρία Βαν Κερκόουβ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης που διαθέτουμε σε 84 χώρες, δείχνουν ότι το ποσοστό των θετικών τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 αυξάνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες».

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα