ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγαλύτερες οι ελλείψεις αίματος το φετινό καλοκαίρι- Κάλεσμα στους αιμοδότες

25 Ιουλίου 2024, 11:33

images

Αυξημένες είναι φέτος το καλοκαίρι οι ανάγκες για αίμα, με την υπεύθυνη του κέντρου αίματος, Ανδρούλα Παναγιώτου, να απευθύνει δραματική έκκληση στους αιμοδότες να προσέλθουν στους σταθμούς αιμοδοσίας πριν φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι «δυστυχώς, φέτος λόγω της αύξησης της ζήτησης, το πρόβλημα είναι εντονότερο».

Κληθείσα να απαντήσει πού αποδίδεται η αυξημένη ζήτηση, ανέφερε ότι «η αυξημένη ζήτηση, αποδίδεται στα αυξημένα περιστατικά στα νοσοκομεία που, είτε αφορούν χρόνιους ασθενείς, είτε έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία».

Παράλληλα, η κ. Παναγιώτου απευθύνει έκκληση σε όλους τους αιμοδότες να προσέλθουν για αιμοδοσία πριν τις διακοπές τους, ιδιαίτερα τις ομάδες Α αρνητικό, Ο αρνητικό και Ο θετικό.

Όπως σημειώνει, «σε αρκετές χώρες που πάνε οι Κύπριοι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ο περιορισμός ότι μπορούν να αιμοδοτήσουν έξι μήνες μετά την επιστροφή τους, οπότε καλό είναι να προσέλθουν πριν το ταξίδι τους».

Οι πολίτες μπορούν να δώσουν αίμα, εφόσον:

  • Είναι υγιείς και δεν έχουν κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη ασθένεια την ημέρα της αιμοδοσίας
  • Είναι ηλικίας μεταξύ 17-65 ετών (για νέους ηλικίας 17-18 ετών χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση γονέα ή κηδεμόνα)
  • Είναι ηλικίας 65-70 με άδεια από γιατρό
  • Το βάρος σώματος είναι τουλάχιστον 50 κιλά
  • Η αιμοσφαιρίνη τους είναι στα φυσιολογικά επίπεδα
  • Δεν έχουν υποβληθεί σε μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή έχουν προσβληθεί από βαριά νόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνο

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα