ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Με αίτημα η χορήγηση φαρμάκου επιληψίας στους ασθενείς

02 Μαρτίου 2023, 10:40

images

Το φάρμακο epistatus το οποίο ζητούν τα άτομα με επιληψία για την  αντιμετώπιση των κρίσεων επιληψίας σε ιδιωτικούς ή/και δημόσιους χώρους  υπάρχει πλέον στην Κύπρο και μπορεί να παρέχεται στα άτομα με επιληψία  μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας  στο YgeiaWatch, η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του  Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι το φάρμακο που  ζητούν τα άτομα με επιληψία πλέον υπάρχει στην Κύπρο, αλλά δεν είναι  ενταγμένο στο ΓεΣΥ.

Για την απόκτηση του εν λόγω φαρμάκου, τα  άτομα με επιληψία, μέσω του προσωπικού τους γιατρού και εφόσον πληρούν  τα κριτήρια, μπορούν να αιτηθούν στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων  (ΕΟΑ), ώστε να τούς παρέχεται το φάρμακο.

«Όταν τα φάρμακα δεν  είναι στο ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας μεριμνά για τα φάρμακα αυτά για το  καλό των πολιτών. Είναι για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά», εξήγησε.

Γιατί το epistatus ή κάτι παρεμφερές είναι καλύτερο για τα άτομα με επιληψία

Ο  εκπρόσωπος Τύπου του Κυπριακού Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Επιληψία,  Κωνσταντίνος Καλλίμαχος, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι οι παρατεταμένες  κρίσεις δεν καταλαγιάζουν μόνο με το υπόθετο βάλιουμ - το στεζολίντ, το  οποίο χορηγούνται τα άτομα με επιληψία.

Υπάρχει, επίσης, και το  φάρμακο «επιστάτους» (epistatus) σε μορφή σταγόνων, αναφέρει, του οποίου  η χρήση γίνεται στάζοντας την ουσία τού φαρμάκου με σταγονόμετρο  ανάμεσα στα χείλη και στη γλώσσα, με αποτέλεσμα να περνάει η κρίση  επιληψίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλίμαχος αναφέρει ότι το  «επιστάτους» έχει τέσσερις δόσεις και ένα σταγονόμετρο. «Τέσσερις  δόσεις, εκατό ευρώ. Τόσο κοστίζει. Αναλογούν 25 ευρώ σε κάθε επιληπτική  κρίση», δηλώνει.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω φάρμακο υπάρχει και στην Ελλάδα και παρέχεται σε όλους τους δικαιούχους ασθενείς εντελώς δωρεάν.

Ο  κ. Καλλίμαχος σημείωσε, «ότι δεν είναι εύκολο να βάλεις υπόθετο  στεζολίντ σε έναν ενήλικα ασθενή εν ώρα επιληπτικής κρίσης σε δημόσιο  χώρο. Αναρωτήθηκε, είναι εύκολο να βάλεις υπόθετο στεζολίντ σε έναν  έφηβο με επιληπτική κρίση, στο προαύλιο του σχολείου ή στην τάξη; Είναι  εύκολο για ένα παιδί να βάλει υπόθετο στεζολίντ στην μητέρα ή στον  πατέρα του την ώρα τής επιληπτικής κρίσης τού γονιού;».

Προσθέτει ότι το στεζολίντ συχνά λειτουργεί ως καθαρτικό και αποβάλλεται με τα κόπρανα και ως εκ τούτου δεν έχει καμία επίδραση.

Υπογραμμίζει  επίσης ότι «κανείς δάσκαλος και καθηγητής δεν δέχεται να βάλει υπόθετο  στεζολίντ σε ένα παιδί ή έφηβο με επιληψία και φυσικά κανείς συνάδελφος  στον ασθενή με επιληψία».

Συνεπώς, η λύση σε αυτό είναι το φάρμακο με σταγόνες, «επιστάτους».

Οικογένεια  ασθενών ενημέρωσε το YgeiaWatch, ότι το φάρμακο επιστάτους έχει ζητηθεί  εδώ και χρόνια με ονομαστικό αίτημα από γιατρό προς την  ΕΟΑ. Όπως  δήλωσε η οικογένεια, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έφεραν το φάρμακο στην  Κύπρο, όμως δεν ενημέρωσαν ούτε τους ασθενείς ούτε τους γιατρούς ότι  παρέχεται πλέον από το κράτος, και ως εκ τούτου κανείς δεν το ήξερε  αυτό.

Συνεπώς,  οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να  ενημερώσουν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς ότι υπάρχει  διαθέσιμο το εν λόγω φάρμακο.

Στην Κύπρο υπάρχουν 10.000 περίπου  άτομα με επιληψία, τα οποία δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση και  πληροφόρηση ότι μπορούν να αποκτήσουν το φάρμακο επιστάτους.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα