Μ. Θεμιστοκλέους: Το εμβόλιο είναι το όπλο μας
30 Δεκεμβρίου 2020, 09:27
Τρεις ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο Κύπριος Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής της επιχείρησης εμβολιασμού «Ελευθερία» του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, αναλύει, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εμβολίων για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας.
«Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Είναι το όπλο μας για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, σε μια φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή», αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους. Όπως σημειώνει, «τα εμβόλια έχουν αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας και έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και στην ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως για παράδειγμα με τον εμβολιασμό ενάντια στην πολιομυελίτιδα».
Ερωτηθείς για τα επιμέρους στάδια της επιχείρησης «Ελευθερία», ο κ. Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί «ο εμβολιασμός των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των κέντρων αποκατάστασης και των μονάδων χρόνιας φροντίδας».
«Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις εμβολίων – όσες παρέλαβαν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξάρτητα από τον πληθυσμό. Στις 29 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 83.750 δόσεις που κατανείμαμε στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία στη χώρα. Με τις δόσεις αυτές και με την επόμενη παραλαβή αντίστοιχης ποσότητας την επόμενη εβδομάδα –με τις οποίες εξασφαλίζουμε και τη δεύτερη δόση των εμβολίων– θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των κέντρων αποκατάστασης και των μονάδων χρόνιας φροντίδας. Υπολογίζουμε ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουμε τελειώσει με αυτούς τους πληθυσμούς», αναφέρει ο ίδιος.
Αμέσως μετά τις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό. «Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Για να έχουμε εμβολιάσει περισσότερο από το 60%-70% του πληθυσμού θέλουμε ένα διάστημα πέραν του εξαμήνου. Σε όλη την ενδιάμεση φάση, μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία –έτσι όπως αυτή έχει προσδιοριστεί από τους επιστήμονες– το σημαντικό είναι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας», διευκρινίζει ο κ. Θεμιστοκλέους ως προς το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.
Αναφορικά με τις νέες δόσεις εμβολίων που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξηγεί: «Περιμένουμε από την Pfizer, από την οποία έχουμε ένα σχετικά ακριβές χρονοδιάγραμμα παραδόσεων, να μας παραδοθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου άλλες 313.350 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα φτάσουμε να έχουμε παραλάβει 1.255.800 δόσεις. Σε αυτές, αναμένουμε να προστεθούν και οι δόσεις της Moderna, οι οποίες με βάση το συμβόλαιο είναι 140.000 για το Q1 και περιμένουμε και τις ποσότητες της AstraZeneca που είναι 500.000 τον Ιανουάριο, 800.000 τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο».
Όπως ο αναφέρει, η κατανομή των εμβολίων κινείται βάσει της κεντρικής ευρωπαϊκής συμφωνίας. «Εμείς ως χώρα είμαστε υπέρμαχοι αυτής της συμφωνίας και στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,39% των δόσεων [που εξασφαλίζει η ΕΕ]».
«Η συμφωνία κυλάει κανονικά, όπως είχε συμφωνηθεί ευθύς εξαρχής, και μάλιστα αυτή τη στιγμή η ΕΕ διαπραγματεύεται επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από τη Pfizer. Αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, τότε θα έχουμε και μεγαλύτερες παραλαβές τους επόμενους μήνες», αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ερωτηθείς για τον σκεπτικισμό που διατυπώνεται από μερίδα των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο, αλλά και για τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημειώνει: «Θα απαντήσω με την πολύ ωραία φράση που διατύπωσε χθες η κ. Θεοδωρίδου [σ.σ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών] ότι “δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της παραπληροφόρησης”».
Ωστόσο, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτιμά ότι «τo αντι-εμβολιαστικό κίνημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχει πολύ χαμηλή απήχηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες δεν ανήκει σε αυτό το κίνημα. Κάποιες παραφωνίες παραπληροφόρησης που υπάρχουν θα τις απαντήσουν η επιστήμη και οι επιστήμονες. Αλλά και όλοι μας θα πρέπει να ακούμε τους ανθρώπους οι οποίοι είναι ειδικοί και αρμόδιοι επί του αντικειμένου και ενημερώνουν με υπευθυνότητα την κοινή γνώμη».
Καθησυχαστικός αναφορικά με την ανακοίνωση της πρώτης αλλεργικής αντίδρασης από το εμβόλιο στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση και από τους γιατρούς που αντιμετώπισαν το περιστατικό και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, επρόκειτο για μια μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τον βαθμό προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας απέναντι στο ενδεχόμενο μελλοντικών πανδημιών, δεδομένου και του κώδωνα κινδύνου που έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μελλοντικές επιδημίες, ο κ. Θεμιστοκλέους κάνει λόγο για «σημαντική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας, λόγω και του κορωνοϊού».
«Το ελληνικό κράτος ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με νέες προσλήψεις και επικουρικού και μόνιμου προσωπικού, έχει αναβαθμίσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αύξησε τον αριθμό ΜΕΘ που είναι μόνιμες και θα παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας και ο στόχος είναι να διπλασιαστούν οι ΜΕΘ σε σχέση με δυο χρόνια πριν», σημειώνει.
Τέλος, αναφορικά με τον αριθμό των κρατικών αξιωματούχων που αναμένεται να εμβολιαστούν κατά την πρώτη φάση, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας εξηγεί ότι πρόκειται για 49 άτομα, τα οποία «ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού». «Είναι τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που θα προστατευτούν έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα διοίκησης του κράτους. Δεν είναι μεγάλος αριθμός, στην πρώτη φάση είναι μόνο 49 άτομα, τα ονόματα των οποίων με πλήρη διαφάνεια έχουν δοθεί και στη δημοσιότητα», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.