ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

M. Κολιού: Καμία σχέση COVID 19 και γρίπης, σε 2 εβδ. τα αποτελέσματα των μέτρων

30 Μαρτίου 2020, 15:20

images

Ο νέος κορωνοϊός COVID 19 δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη και δεν πρέπει να γίνεται τέτοια συζήτηση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε να δούμε το αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί η εικόνα, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αυξηθεί περισσότερο.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ αν και υπάρχει αυξητική τάση στους αριθμούς, εντούτοις δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αφού ουσιαστικά τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν χθες, δεν είναι καινούργια περιστατικά, αλλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Συνέστησε υπομονή μέχρι να ανακοινωθούν και τα σημερινά αποτελέσματα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Είναι ακόμα νωρίς για να δείξουν τα μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα», είπε.

«Δεν είμαστε αντιμέτωποι προς το παρόν με κάποια έξαρση του ιού», δήλωσε η κ. Κολιού

Ερωτηθείσα, με αφορμή τα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν χθες, αν η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση ιού, η κ. Κολιού ανέφερε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν υφίσταται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν αφορούν σε κάποιες εστίες που έχουν εντοπιστεί και υπάρχει πρόβλημα.

Σημείωσε ότι «πρέπει να εστιάσουμε σε αυτές τις εστίες», εξηγώντας πως είναι κάποιες περιοχές, όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση και πρέπει να επιτηρείται καλύτερα η απομόνωση, η οποία επιβάλλεται.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα μέτρα που επιβλήθηκαν

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κολιού είπε πως είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι το πολύ σε δύο εβδομάδες θα μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων.

«Είναι νωρίς ακόμα να βγάλουμε συμπέρασμα, γιατί αυτά τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί και πληροφορηθήκαμε γι’ αυτά μόλις χθες, αφορούν πρόσωπα που έχουν νοσήσει τουλάχιστον πριν πέντε μέρες και επομένως έχουν κολλήσει τον ιό τουλάχιστον 10 μέρες προηγουμένως, αφού χρειάζεται και ένα διάστημα επώασης. Οπότε ουσιαστικά αυτή τη στιγμή βλέπουμε την ιστορία της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφερε.

Κληθείσα να εκτιμήσει πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες, η κ. Κολιού είπε ότι δεν μπορεί να πει με αριθμούς, ωστόσο, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αριθμοί σίγουρα θα αυξηθούν.

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά εργαστήρια, που στήνονται και θα διενεργούν εξετάσεις για κορωνοϊό, λέγοντας ότι «θα παίρνουμε και άλλη εικόνα για την κοινότητα από εκεί και σίγουρα θα υπάρχει κάποια αύξηση στην πορεία είτε το θέλουμε, είτε όχι».

Αν υπάρξει δεύτερο κύμα, θα είναι πολύ πιο ήπιο από το πρώτο

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας να επανεμφανιστεί ο ιός, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είπε πως αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, για να προσθέσει ότι και δεύτερο κύμα να υπάρξει, σίγουρα θα είναι πολύ πιο ήπιο από το πρώτο.

Όπως είπε, μέχρι το Φθινόπωρο ενδεχομένως να υπάρξει και το εμβόλιο, καθώς και καλύτερα φάρμακα.

«Τρέχουν με τέτοιο ρυθμό οι νέες έρευνες πάνω στα φάρμακα, που πιστεύω ότι μετά το Μάιο θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ήδη υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές παρατηρήσεις, που μας βοηθούν να χρησιμοποιήσουμε κάποια φάρμακα για θεραπεία, τα οποία φαίνονται αποτελεσματικά. Αλλά, μέχρι τότε, θα έχουμε πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για φάρμακα και υπάρχουν πολλά υποσχόμενα φάρμακα», ανέφερε.

Επίσης, σημείωσε πως «ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταδίδεται ο ιός θα είναι σίγουρα χαμηλότερος, γιατί θα υπάρχουν κάποιοι άνοσοι στην κοινότητα», για να προσθέσει ότι «δεν θα κτυπά στο ψαχνό έναν πληθυσμό, ο οποίος είναι εντελώς παρθένος ανοσολογικά, που δεν θα γνωρίζει τον ιό, αλλά θα κτυπά σε ένα πληθυσμό που μπορεί να είναι άνοσος 1 στους 5».

«Επομένως», συμπλήρωσε, «δεν θα είναι το ίδιο εύκολο για τον ιό να προχωρά όπως τώρα».

Καμία σχέση με τη γρίπη

Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα μεταδίδονται από αρμόδιους και μη ότι δηλαδή ο ιός αυτός είναι μια απλή γρίπη, η κ. Κολιού διερωτήθηκε «αν υπάρχει κόσμος που πιστεύει ακόμα αυτό πράγμα».

Τόνισε εμφαντικά ότι ο ιός αυτός «δεν είναι μια απλή γρίπη», σημειώνοντας ότι «αυτό το έχει αποδείξει ο ιός με πάρα πολλά παραδείγματα και δη τις χιλιάδες ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά στην Ιταλία».

«Δεν μπορεί κάποιος», είπε, «να λέει ότι είναι μια απλή γρίπη. Ούτε να το συζητούμε επιτρέπεται. Η γρίπη έχει μια θνητότητα 0,1%. Κάθε χίλιους που προσβάλλει πεθαίνει ο ένας. Σε ό,τι αφορά τον COVID - 19 κυμαίνεται από 2%, που είναι ο μέσος όρος, ενώ στην Ιταλία αγγίζει το 7%. Ούτε συζήτηση. Ακόμα και η πανδημία του 1918, που σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, είχε μια θνητότητα γύρω στο 2%».

Υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει καμιά σχέση με τη γρίπη από πολλές απόψεις.

Καταληκτικά ανέφερε ότι «επιβάλλεται να φανούμε υπεύθυνοι και να τηρήσουμε τα μέτρα», γιατί όπως εξήγησε «έχουμε απέναντι μας ένα άσχημο εχθρό, ένα νέο ιό, που ο οργανισμός μας δεν τον αναγνωρίζει για να τον πολεμήσει έγκαιρα και το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται και κάποιοι άλλοι να χάνουν και τη ζωή τους».

Σχετικά Άρθρα