ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Lockdown και εμβόλια έφεραν αποτελέσματα

24 Μαΐου 2021, 07:34

images

Δύο εβδομάδες μετά τη χαλάρωση των περιορισμών οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν αισθητή βελτίωση, με τους επιδημιολόγους να αποδίδουν τη θετική εξέλιξη στο σωστό timing κατά το οποίο επιβλήθηκε το τελευταίο lockdown, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του εθνικού εμβολιαστικού πλάνου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, εξέφρασε ικανοποίηση διότι τα κρούσματα συνεχώς μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια, ενώ ανεβάζει στροφές η εμβολιαστική κάλυψη.

Η κ. Κολιού απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων έπαιξε και η σωστή συγκυρία κατά την οποία επιβλήθηκε το lockdown μέσα στις γιορτές που Πάσχα, παρά το ότι ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος, καθώς όταν τελείωσε το lockdown είχε ήδη ανεβάσει ρυθμούς η εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 30%, το οποίο συνδυάστηκε με τη βελτιωμένη εικόνα που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο των δύο εβδομάδων του Πάσχα».

AstraZeneca και θρομβώσεις

Όσον αφορά τις θρομβώσεις που έχουν καταγραφεί και στην Κύπρο σε γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί με το AstraZeneca, διευκρίνισε ότι γνωρίζουμε πλέον, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αυτή τη συγκεκριμένη παρενέργεια και από στατιστικά του Ηνωμένου Βασιλείου διαφαίνεται ότι η συχνότητα είναι πιο μεγάλη όσον μικραίνει η ηλικία. Στην ηλικία κάτω των 30 ετών η συχνότητα είναι μια στις 50.000 που φαίνεται ότι δεν είναι σπάνιο το περιστατικό θρόμβωσης, ενώ 30-40 χρόνων είναι ένα περιστατικό στις 75.000 και πάνω από 50 χρονών η συχνότητα πέφτει στο ένα περιστατικό ανά 100.000.

Σημείωσε ότι αν και η επιδημιολογική ομάδα δεν εκφέρει άποψη για την επιλογή των εμβολίων, παρά μόνο στην προτεραιοποίηση, είχε καταθέσει τις απόψεις της στο Υπουργείο Υγείας, εντούτοις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα να τεθεί στην επόμενη διάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας.

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να θέσει κάποια περιοριστικά μέτρα στη χρήση του AstraZeneca, κάτω των 40 χρόνων, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει επάρκεια εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna.

Επιβάλλονται αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα 

Στο ίδιο πλαίσιο και τα όσα σχετικά σχολίασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος είπε ότι τα επεισόδια θρομβώσεων με το AstraZeneca θα πρέπει να προβληματίσουν τόσο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όσο και το Υπουργείο Υγείας και να προβούν σε αλλαγές συστάσεων. 

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Καραγιάννης, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το 15νθήμερο lockdown, σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και της αύξηση της θερμοκρασίας που επιτρέπει πλέον στους πολίτες να βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους, συνέβαλαν στη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, έχουμε εισέλθει πλέον στους θερμούς μήνες και όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη θα μειώνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων σε διψήφιους και ίσως και πιο κάτω.

Όσον αφορά το ρόλο της επιδημιολογικής ομάδας από τώρα και στο εξής, επεσήμανε ότι «δεν ξοφλήσαμε με τον κορωνοϊό, θα πρέπει να ληφθούν αρκετές ακόμη αποφάσεις, κυρίως η παρακολούθηση των νέων δεδομένων και πως θα διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα το Φθινόπωρο, εάν και εφόσον σημειωθεί κάποια έξαρση του ιού».

Σημειώνεται ότι το ποσοστό θετικότητας υποχώρησε περαιτέρω χθες, στο 0,12%, με τα κρούσματα να περιορίζονται στα 75 από σύνολο 71,911 τεστ.

Πάνω από το μέσο όρο ΕΕ οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμοί που έγιναν στην Κύπρο από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 21 Μαΐου έσπασαν το φράγμα των 500.000.

Συγκεκριμένα, έχοντας εντατικοποιήσει τον ρυθμό υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19, έγιναν μέχρι το Σάββατο (21/5/2021) 504,008 εμβολιασμοί, χορηγούνται δηλαδή 57,3 δόσεις ανά 100 κατοίκους.

Από αυτούς τα 356,376 άτομα έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου (ποσοστό 48,2% των ατόμων που δύνανται να εμβολιαστούν) και 147,632 άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα (ποσοστό 20% των ατόμων που δύνανται να εμβολιαστούν).

Σύμφωνα με το ECDC, το ποσοστό εμβολιασμών στην Κύπρο είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου με την 1η δόση εμβολιάστηκε το 39,6% του πληθυσμού, ενώ ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό του το 16,6% και η Κύπρος κατατάσσεται 4η ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο των νέων χαλαρώσεων, από τις 6 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι εστίασης με την προϋπόθεση της προσκόμισης του SafePass και από τις 10 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν μετά από 15 μήνες που ήταν κλειστά και τα κέντρα διασκέδασης.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα