ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λίστες αναμονής πέραν των έξι μηνών στα νοσοκομεία

28 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Μακραίνουν οι λίστες αναμονής στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) να τονίζει την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση των ωραρίων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάριος Κουλούμας, σε δηλώσεις στο ΥgeiaWatch αναφέρει ότι η μόνη λύση στο πρόβλημα των μεγάλων λιστών αναμονής είναι η επέκταση του ωραρίου εργασίας.

«Τα κρατικά νοσοκομεία δεν μπορεί να δουλεύουν όπως δούλευαν εν καιρό μονοπωλίου και κρατικού τομέα - δημόσιου ωραρίου. Αυτό πλέον είναι ξεπερασμένο, από τη στιγμή που άλλοι επαγγελματίες υγείας στο ΓεΣΥ δουλεύουν μέχρι το βράδυ», αναφέρει.

Ανάγκη για επέκταση ωραρίου αλλά και σωστή οργάνωση

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα δεν είναι λειτουργικό ένας ειδικός ιατρός όπως ο γαστρεντερολόγος, ο οποίος έχει λίστα αναμονής, να βλέπει ασθενείς μια φορά την εβδομάδα στα εξωτερικά ιατρεία.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής, πάνω από 6 μήνες», τονίζει.

Όπως εξηγεί το να εξυπηρετούνται μόνο 20 ασθενείς την βδομάδα, δεν αποτελεί καλή οργάνωση, ούτε σωστή αντιμετώπιση των ασθενών.

Προσθέτει επίσης πως ένας ασθενής επιλέγει και συνεχίζει να επιλέγει το συγκεκριμένο γιατρό και ένα ιατρείο γιατί είναι ευχαριστημένος με τις υπηρεσίες που του παρέχονται. «Για να συνεχίσει λοιπόν αυτό, πρέπει να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση των ασθενών με την άμεση διευθέτηση των επεμβάσεων και των ραντεβού τους», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την πολιτεία αυτή η μεταρρύθμιση της διευθέτησης των ραντεβού θα έπρεπε να διαρκέσει 5 χρόνια συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αυτονόμησης των νοσοκομείων – διοικητική, επιστημονική και οργάνωση.

«Τα νοσοκομεία θα πρέπει σε 5 χρόνια να είναι έτοιμα να ηγηθούν του γενικού συστήματος υγείας», αναφέρει.

Τα ωράρια όμως, όπως δηλώνει ο κ. Κουλούμας, θα έπρεπε να αλλάξουν άμεσα και δεν χρήζουν περεταίρω καθυστέρησης. «Η μεταρρύθμιση των ωραρίων δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει. Το ΓεΣΥ και η αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Θα έπρεπε άμεσα να επιλυθούν αυτά τα θέματα», υπογραμμίζει.

Αυτή η καθυστέρηση και αυτό το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα νοσοκομεία, όπως προσθέτει, απομακρύνει και τους γιατρούς από τα κρατικά νοσηλευτήρια πέραν από τους ασθενείς.

Προβλήματα σε εξειδικευμένες υπηρεσίες

Καθυστερήσεις στη διευθέτηση των ραντεβού σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΣΑΚ, υπάρχουν σε υπηρεσίες πνευματικής ακτινολογίας, επεμβάσεις ωτορινολαρυγγολογικού τμήματος, αγγειογραφίες από το καρδιολογικό τμήμα και στο καρδιοχειρουργικό τμήμα, (επεμβάσεις που δεν γίνονται ούτε στον ιδιωτικό τομέα λόγω του εξοπλισμού που δεν υπάρχει και του κόστους).

Ο ρόλος της πανδημίας

Η πανδημία έπαιξε ρόλο στον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, όμως για το θέμα των ωραρίων δεν αποτελεί καμία δικαιολογία.

«Το μόνο πρόβλημα που δημιουργεί η πανδημία είναι οι κλίνες που παραχωρούνται για τα περιστατικά της νόσου, και έτσι δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν χειρουργεία. Στα καρδιολογικά περιστατικά δεν μπορούν να περιμένουν τα χειρουργεία», αναφέρει.

«Ενώ όλοι είναι υπέρ αυτών των μεταρρυθμίσεων, για δύο χρόνια γίνονται συζητήσεις χωρίς όμως οι αρμόδιοι να προχωρούν σε έργα», καταλήγει.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα