Κυριακίδου: Η σύνοδος ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης πρέπει να φέρει συνεργασίες
10 Φεβρουαρίου 2022, 06:46
Η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των δυνατοτήτων εμβολιασμού των πιο ευάλωτων χωρών ανά το παγκόσμιο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στο πλαίσιο συζήτησης για τη στήριξη χωρών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτικής υγείας, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λυόν στο πλαίσιο της Γαλλική Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η επικείμενη Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης, πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου, θα είναι «μια σημαντική πολιτική στιγμή όσον αφορά τους στόχους για τη δημόσια υγεία που θέλουμε να επιδιώξουμε», τονίζοντας πως θα πρέπει μετά τη σύνοδο να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για δράση και συνεργασίες με την Αφρική.
Όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει η προσπάθεια να προχωρήσει πέρα από την δωρεά εμβολίων κατά του COVID-19, αναφερόμενη ενδεικτικά στην πρωτοβουλία της ΕΕ που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν σύνοδο για την υγεία των G20 για ενίσχυση της κατασκευής και πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες υγείας σε χώρες της Αφρικής μέσω χρηματοδότησης τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.
«Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη πρότζεκτ στη Ρουάντα, τη Σενεγάλη, την Νότιο Αφρική και τη Γκάνα» σημείωσε, προσθέτοντας πως η προώθηση της συνεργασίας και της μετάδοσης βέλτιστων πρακτικών μεταξύ της Αρχής για τις Έκτακτες Υγειονομικές Καταστάσεις της ΕΕ (HERA) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και των αντίστοιχων οργανισμών των αφρικανικών χωρών θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων ανταπόκρισης στις κρίσεις.
Πρόσθεσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις συνεργασίας σε παναφρικανικό επίπεδο για την παρασκευή εμβολίων στην ήπειρο, και θα συνεισφέρει στην πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την μεταφορά της τεχνολογίας mRNA κάνοντας αρχή με τη δημιουργία του πρώτου κόμβου στην Νότιο Αφρική.
Η επόμενη πρωτοβουλία, επεσήμανε, αποτελεί ένα «πακέτο ολιστικής στήριξης για την υγεία» το οποίο θα αφορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Αφρική και που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στην χρηματοδότηση, την μεταφορά τεχνολογιών, τα κανονιστικά πλαίσια και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Σε παρέμβασή της για τον ρόλο της ΕΕ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τα θέματα υγείας, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η σημερινή ισχυρή πολιτική δυναμική πρέπει να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της συλλογικής ετοιμότητας για μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις μακροπρόθεσμα.
Όπως είπε, μια ανθεκτική παγκόσμια αρχιτεκτονική στα θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να έχει στον πυρήνα της έναν ισχυρότερο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος, τόνισε, «χρειάζεται βιώσιμη χρηματοδότηση προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προσδοκίες».