ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κραυγή αγωνίας από νοσηλευτές για εξοπλισμό και υποστελέχωση

30 Μαρτίου 2020, 15:01

images

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι νοσηλευτές για την έλλειψη που παρατηρείται όσον αφορά τα αναλώσιμα και την ατομική προστατευτική στολή με σκοπό να προστατεύσουν πρώτα τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, αλλά και για την υποστελέχωση που επικρατεί. Ορισμένοι από τους νοσηλευτές ήδη έχουν φθάσει σε επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, όπως αναφέρουν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Θεόδωρος Πετέλης, είπε ότι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τον αυτοπεριορισμό σε νοσηλευτές, έχει δυσχεράνει την στελέχωση των νοσοκομείων.

Οι νοσηλευτές, που είναι μάχιμοι δίνουν καθημερινά το άπαν των δυνάμεων τους, που έχει ως επακόλουθο την εξουθένωση τους που ίσως να οδηγήσει κι άλλους εκτός μάχης.

«Οι νοσηλευτές έχουν περάσει τα όρια τους με πολλές ώρες υπερωριακής εργασίας ή και εθελοντικής εργασίας για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων. Αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση της πανδημίας, το προσωπικό πρέπει να τυγχάνει ξεκούρασης για να δίνει το άπαν των δυνάμεων του», είπε ο κ. Πετέλης.

Σε κάποια νοσοκομεία, σημείωσε, το πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας δεν έχει εφαρμοστεί, ίσως γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να εφαρμοστεί, που δημιουργεί προβλήματα.

«Δεν θα χάνουμε μόνο νοσηλευτές γιατί τίθενται σε αυτοπεριορισμό αλλά θα χάνουμε προσωπικό λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης από τις πολλές ώρες εργασίας», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, είπε, γύρω στους 180 περίπου νοσηλευτές, αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται συνεχώς, βρίσκονται εκτός μάχης σε αυτοπεριορισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα υποστελέχωσης.

«Οι αριθμοί συνεχώς μεταβάλλονται. Κάποιοι θα επιστρέψουν από την καραντίνα και άλλοι μπαίνουν», σημείωσε.

Οι νοσηλευτές ζητούν επάρκεια σε προσωπικό, προστατευτικό εξοπλισμό και συντονισμό

Ο κ. Πετέλης είπε ότι η κραυγή αγωνίας των νοσηλευτών είναι να υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό, επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και επίσης να υπάρχει συντονισμός στο έργο τους.

«Δυστυχώς παρατηρούμε ελλείψεις σε αναλώσιμα, στον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, που δυσχεραίνουν πολύ το έργο μας. Επίσης, λείπει και ο συντονισμός στην εργασία μας», σημείωσε.

Είπε ότι οι νοσηλευτές έχουν καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με στόχο να τύχουν άμεσης επίλυσης, κάτι όμως που καθυστερεί.

Σε παρατήρηση αν θα επιστρατευθούν στα νοσοκομεία και νοσηλευτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σε κάποιο στάδιο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, αλλά ευελπιστούμε ότι σε κάποια φάση θα ξεκινήσει», σημείωσε.

Αναγκαίος ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός

Ο κ. Πετέλης τόνισε την ανάγκη όπως δοθεί στους νοσηλευτές ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους.

«Τα κρούσματα που βλέπουμε στα νοσοκομεία είναι από θαλάμους, στους οποίους τα μέτρα προστασίας δεν είναι τόσο αυστηρά, όπως προνοούν τα Πρωτόκολλα και οι οδηγίες από το Υπουργείο. Σε θαλάμους, όπου τα μέτρα προστασίας είναι τα ελάχιστα, όπως η απλή χειρουργική μάσκα, τα γάντια και η απλή ποδιά, δεν προστατεύουν ολοκληρωτικά. Ακόμη και στους θαλάμους που μας λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ίσως αυτό να είναι λανθασμένο, αφού βλέπουμε θετικά κρούσματα να εντοπίζονται σε αυτά τα τμήματα. Γνωρίζουμε ότι είναι έλλειψη οι προστατευτικές στολές αλλά πρέπει κάτι να γίνει», επισημαίνει.

Αναγκαία η συχνή δειγματοληψία

Ο κ. Πετέλης ανέφερε ότι αναγκαία είναι και η συχνή δειγματοληψία σε όλους τους νοσηλευτές ώστε να τίθενται σε περιορισμό.

Δειγματοληψία, είπε, πρέπει να γίνεται και σε όλους τους ασθενείς που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία είτε παρουσιάζουν ή όχι συμπτώματα ώστε να απομονώνονται.

Εκπαίδευση νοσηλευτών για χρήση αναπνευστήρων

Ο κ. Πετέλης είπε ότι ο αριθμός των νοσηλευτών που γνωρίζουν τη χρήση αναπνευστήρων είναι περιορισμένος άρα θα πρέπει να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού ή να επιστρατεύσουν νοσηλευτές που ήδη γνωρίζουν τη χρήση και λειτουργία τους.

«Βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν αναπνευστήρες αλλά από την άλλη η απορία μας είναι ποιος θα τους χειριστεί. Δεν γνωρίζουμε όλοι τη χρήση του αναπνευστήρα. Εμείς καλούμε το Υπουργείο να ξεκινήσει άμεσα την εκπαίδευση για χρήση των αναπνευστήρων ή να έρθουν νοσηλευτές που γνωρίζουν από τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα