Koμισιόν: Χρηματοδότηση προγραμμάτων για συλλογή πλάσματος από δότες που έχουν αναρρώσει από COVID
12 Ιανουαρίου 2021, 07:03
Η Κομισιόν επέλεξε 24 έργα που θα δημιουργήσουν νέα προγράμματα ή θα επεκτείνουν τα υπάρχοντα, για τη συλλογή πλάσματος από δότες που έχουν αναρρώσει από COVID19. Οι δωρεές θα προορίζονται για τη θεραπεία ασθενών με τη νόσο.
Οι επιχορηγήσεις είναι το αποτέλεσμα μιας πρόσκλησης που εστάλη τον περασμένο Ιούλιο σε όλες τις δημόσιες και μη κερδοσκοπικές υπηρεσίες αίματος σε ολόκληρη την ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για την αγορά εξοπλισμού συλλογής πλάσματος. Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, συνολικού ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε 14 κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι εθνικά ή περιφερειακά και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα περιλαμβάνουν διανομή κεφαλαίων σε μεγάλο αριθμό τοπικών κέντρων συλλογής αίματος ή πλάσματος (πάνω από 150 συνολικά).
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι «όταν πρόκειται για έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή για τον COVID-19, πρέπει να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες μπορούν να είναι διαθέσιμες το συντομότερο δυνατό. Χάρη στους πολλούς αιτούντες που απάντησαν στην πρόσκληση της Κομισιόν, η συλλογή πλάσματος μπορεί τώρα να αυξηθεί μέσω των επιλεγμένων έργων, τα οποία θα βοηθήσουν στη χρήση του αναρρωμένου πλάσματος ως πιθανή πολλά υποσχόμενη θεραπεία».
«Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να παρέχουμε στους πολίτες ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή κατά της COVID19», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από χθες, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες και η Σλοβενία θα γίνουν νέες χώρες υποδοχής για ιατρικές προμήθειες για τη διάσωσης, ενώ ένα δεύτερο ιατρικό αποθεματικό θα φιλοξενηθεί από τη Γερμανία - που είναι ήδη χώρα υποδοχής της RescEU. Σύμφωνα με την Κομισιόν, συνολικά, υπάρχουν τώρα εννέα χώρες που φιλοξενούν τα κοινά ευρωπαϊκά αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού.
Τα αναλώσιμα περιλαμβάνουν που θα πάνε στις τρεις νέες χώρες είναι: περισσότερες από 65 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες και 15 εκατομμύρια FFP2 και FFP3, περισσότερα από 280 εκατομμύρια ζευγάρια ιατρικών γαντιών, περίπου 20 εκατομμύρια ιατρικά ρούχα και ποδιές και αρκετές χιλιάδες συμπυκνωτές και αναπνευστήρες οξυγόνου.
Το κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού διάσωσης διανέμεται σε όλη την Ευρώπη σε περιόδους ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και έχει ήδη παραδώσει βασικές ιατρικές προμήθειες στην Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Ισπανία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
Το ιατρικό αποθεματικό περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ιατρικού εξοπλισμού, όπως προστατευτικές μάσκες ή ιατρικούς αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται στην εντατική θεραπεία. Η Κομισιόν χρηματοδοτεί το 100% των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της μεταφοράς.
Το Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης συντονίζει τη διανομή των προμηθειών, διασφαλίζοντας ότι πηγαίνει εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο, με βάση τις ανάγκες που εκφράστηκαν από χώρες που ζητούν βοήθεια από την ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Tέλος, όπως ανακοινώθηκε, από χθες, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο καθεστώτος επιχορήγησης 20 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθηθούν να κάνουν καλύτερη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Με την υποστήριξη της Κομισιόν και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το Ideas Powered for Business SME Fund στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις στρατηγικές πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους IP, σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.
Το νέο σύστημα προσφέρει οικονομική υποστήριξη με τη μορφή επιστροφών για υπηρεσίες IP και εφαρμογή εμπορικών σημάτων και σχεδιασμού, έως μέγιστο ποσό 1.500 € ανά επιχείρηση. Σήμερα, το ταμείο ανοίγει το πρώτο από τα πέντε παράθυρα εφαρμογών που θα διαρκέσουν καθ `όλη τη διάρκεια του 2021. Το νέο σύστημα (που ονομάζεται επίσης κουπόνι IP) είναι η πρώτη βασική δράση του σχεδίου δράσης IP της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020.