ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κομισιόν: Προβληματίζει το χαρτοφυλάκιο υγείας

14 September 2024, 06:00

images

Προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί στην Κομισιόν και στο γραφείο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τα κράτη μέλη για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της ευρωπαϊκής επιτροπής Υγείας.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, υπάρχουν τέσσερα «ιδανικά» πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την επιτροπή, ανάμεσα τους και ο Κύπριος υποψήφιος, Κώστας Καδής.

Όπως σημειώνεται, ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτίμησαν να προτείνουν στην πρόεδρο της Κομισιόν πρόσωπα κατάλληλα κυρίως για πόστα άλλων επιτροπών, ενώ άλλα επιδιώκουν την ανάληψη συγκεκριμένων επιτροπών.

Τα δεδομένα καθιστούν δύσκολη την εξίσωση που έχει να λύσει η von der Leyen σε ότι αφορά τον διαμοιρασμό των χαρτοφυλακίων των ευρωπαϊκών επιτροπών, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες η επιτροπή Υγείας να δοθεί σε μικρότερο κράτος και σε πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της υγείας και που δεν έχει εμπειρία στον τομέα.

Σημειώνεται, ότι σήμερα και μέχρι την αλλαγή των επιτρόπων, επίτροπος για τα θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων είναι η Κύπρια Στέλλα Κυριακίδου, κλινική ψυχολόγος.

Η κ. Κυριακίδου είχε την ευθύνη του χαρτοφυλακίου κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, χρονική περίοδος κατά την οποία στη διάθεση της επιτροπής Υγείας τέθηκαν επιπλέον €5 δισ. σε χρηματοδότηση, αλλά και νέα γραφεία για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η κ. Κυριακίδου ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει την θέση στο τιμόνι της επιτροπής Υγείας, «ανοίγοντας» τον δρόμο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να επιλέξει τον Κώστα Καδή ως το προτεινόμενο πρόσωπο εκ μέρους της Κύπρου, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Γεωργίας.

Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA), υποστηρίζει ότι «τα μαθήματα σε σχέση με τον κεντρικό ρόλο της υγείας σε άλλους τομείς πολιτικής, φαίνεται πως χάθηκαν, λόγω της βιασύνης να φύγουμε από την πανδημία», ενώ όπως σημειώνεται, ζητήματα οικονομίας και άμυνας, φαίνεται να παραγκωνίζουν τα θέματα υγείας.

Οι «ιδανικές επιλογές»

Τα περιθώρια επιλογών στενεύουν για την κ. von der Leyen καθώς, τα δύο πρόσωπα που η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν το χαρτοφυλάκιο υγείας, έχουν αποσυρθεί από την κούρσα.

Πρόκειται για τον Βέλγο υπουργό Υγείας Frank Vandenbroucke ο οποίος προώθησε με επιτυχία μεταξύ άλλων, θέματα επίλυσης ελλείψεων σημαντικών φαρμάκων στην Ευρώπη και για τον Μαλτέζο τέως υπουργό Υγείας Chris Fearne, ο οποίος ξεχώρισε για τη δουλειά του στο κομμάτι της αντιμικροβιακής αντοχής.

Στην περίπτωση του Vandenbroucke, το Βέλγιο αποφάσισε να προτείνει γυναικείο πρόσωπο εκ μέρους της χώρας, ενώ το όνομα του Μαλτέζου υποψηφίου αποσύρθηκε όταν βρέθηκε να εμπλέκεται σε φερόμενο σκάνδαλο νοσοκομειακής απάτης.

Ως τρίτη επιλογή ωστόσο, παρουσιάζεται κατά το Politico ο Κώστας Καδής λόγω της οκτάμηνης εμπειρίας του στο υπουργείο Υγείας το 2007, αλλά και του ιστορικού του ως περιβαλλοντικός επιστήμονας.

Η Κύπρος ωστόσο, με την υποψηφιότητα Καδή εκτιμάται ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο που αφορά την Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΗΑ, πρότεινε την υποψηφιότητα της Dubravka Šuica από την Κροατία, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο η ίδια φέρεται να μην ενδιαφέρεται για τον ρόλο.

Αποκοπές στην χρηματοδότηση

Ο πονοκέφαλος για το τελικό πρόσωπο που θα επιλέξει η von der Leyen ενισχύεται περαιτέρω, καθώς στις Βρυξέλες υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον του ρόλου της υγείας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου διατύπωσαν την ανησυχία πρόσφατα, ότι τα θέματα υγείας έχουν υποχωρήσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα, υποδεικνύοντας ότι η αποκοπή κονδυλιών στέλνει τα λάθος μηνύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη φέτος τα ευρωπαϊκά κράτη προέβησαν σε αποκοπές από την χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Health κατά  €1 δισ. εκ των  €5,3 δισ. για σκοπούς χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε πηγή χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς για τον long-Covid, αλλά και για μέτρα συγκράτησης των νοσηλευτών στην Ευρώπη και με βάση το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Σημειώνεται ότι το 2023 δημιουργήθηκε η υποεπιτροπή SANT η οποία εξετάζει θέματα υγείας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, η επιτροπή δεν διαθέτει νομοθετικές δυνάμεις, κάτι που η πολιτική ατζέντα του κόμματος ΕΡΡ επιθυμεί να αλλάξει.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα