ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κλινική μελέτη για μακροχρόνιο COVID

06 September 2024, 17:53

images

Ολοκληρωμένη αξιολόγηση των λειτουργιών του εγκεφάλου και δωρεάν παρεμβατική μελέτη με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του μακροχρόνιου COVID, διεξάγεται στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), στο πλαίσιο του προγράμματος BRAINN.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, η καθηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου, Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου, σκοπός της αξιολόγησης είναι η καλύτερη κατανόηση του μακροχρόνιου COVID και συνεπώς η βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αντίστοιχες δυσκολίες.

Επισημαίνει ότι η χρηματική αξία των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν προς τους συμμετέχοντες, εκτιμάται πέραν των €2500.

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό την συμβολή στην εξέλιξη της εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης στη χώρα  και συνεπώς τη βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής της ευρύτερης κοινότητας.

Η δράση του κέντρου επιχορηγείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (μέσω Ευρωπαϊκών και Εθνικών κονδυλίων) και συγχρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Οι ερευνητικές ομάδες  του ΚΕΝ μελετούν παράγοντες που επιδρούν στην υγεία του ανθρωπίνου εγκεφάλου και συμπεριφοράς και στην ποιότητα ζωής καθ’όλη τη διάρκεια ζωής , από τη νηπιακή μέχρι και την τρίτη ηλικία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση ψυχολογικών, ψυχομετρικών, νευροψυχολογικών, συμπεριφορικών και πειραματικών μεθόδων. 

Στις παραδοσιακές μεθόδους μελέτης του εγκεφάλου και συμπεριφοράς, έρχονται να συμβάλλουν και προηγμένες μέθοδοι νευροαπεικόνησης, διακρανιακής διέγερσης, γνωστικής αποκατάστασης, εικονικής πραγματικότητας και ψυχοφυσιολογίας, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την αποκατάσταση ατόμων με τις ανάλογες δυσκολίες.

Στα 13 χρόνια λειτουργίας του και μέσα των ερευνητικών του προγραμμάτων,  το ΚΕΝ έχει προσφέρει δωρεάν αξιολογήσεις σε χιλιάδες παιδιά, εφήβους και ενήλικες όλων των ηλικιών. Η προσφορά του Κέντρου  καλύπτει ένα σημαντικό κενό στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης της χώρας .

To πρόγραμμα BRAINN

Στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο Brain Research and Integrative Neuroscience Network for COVID-19 (BRAINN) διερευνώνται οι γνωστικές λειτουργίες των κυπρίων και καινοτόμοι μέθοδοι παρέμβασης για άτομα που βιώνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του COVID-19. To πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με διεθνούς φήμης πανεπιστημιακά ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων του King’s College του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, του Πανεπιστημίου της Γάνδης και του Πανεπιστημίου Κύπρου  υπό τον συντονισμό της, Δρ. Φώφης Κωνσταντινίδου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα BRAINN χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το UK Research and Innovation Council στο πλαίσιο των έργων Twinning (Widening Participation & Strengthening the ERA, του Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» 2021-2027 (#101079001)).

Εάν κάποιος είναι ενήλικας μεταξύ 25-65 ετών, έχει νοσήσει με COVID-19 και βιώνει παρατεταμένα συμπτώματα της νόσου ή νέα συμπτώματα, για τουλάχιστον 2 μήνες μετά από τη νόσηση , μπορεί να επικοινωνήσει με το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) στο 22894437 για να μάθει περισσότερα για την παρεμβατική μελέτη.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα