Καρκινοπαθείς 60 ετών και άνω επωφελούνται από ερευνητικό πρόγραμμα
18 Οκτωβρίου 2024, 19:17
Στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών χειρισμών των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ηλικίας πέραν των 60 ετών που ενδέχεται να αναπτύξουν καρδιοτοξικότητα ως αποτέλεσμα της αντικαρκινικής τους θεραπείας, στοχεύει το πρόγραμμα CARDIOCARE το οποίο παρουσιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση το πρόγραμμα CARDIOCARE, το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα υλοποιείται από το 2021 στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της χώρας στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα ως προς τις προσπάθειες για βελτίωση των θεραπευτικών πρακτικών για τον καρκίνο.
Η δράση αυτή χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», αποτελεί μία συνεργασία κορυφαίων επιστημονικών ομάδων από την Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβενία, Σουηδία, Γαλλία και Ολλανδία.
Το πρόγραμμα εστιάζει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιοτοξικότητας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού 60 ετών και άνω και αφορά, επίσης, στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών χειρισμών των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ηλικίας πέραν των 60 ετών που ενδέχεται να αναπτύξουν καρδιοτοξικότητα ως αποτέλεσμα της αντικαρκινικής τους θεραπείας».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «οι ασθενείς άνω των 60 ετών αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, ωστόσο η συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες παραμένει διαχρονικά και σε παγκόσμιο επίπεδο αναλογικά μικρή». Επιπλέον, «οι ασθενείς αυτές μπορεί να έχουν συννοσηρότητες που συχνά καθιστούν τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μια σύνθετη υπόθεση, και επομένως ένα σημαντικό αντικείμενο για έρευνα».
Επισημαίνεται ότι «η συλλογή δεδομένων των γυναικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα συμβάλει στη δημιουργία μοντέλων αλγορίθμων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης τα οποία στοχεύουν στην πρόληψη της καρδιοτοξικότητας και άλλων επιπλοκών, ενισχύοντας έτσι τη ολιστική φροντίδα των ασθενών».
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, η συντονίστρια εκ μέρους το Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Αναστασία Κωνσταντινίδου, σημείωσε ότι η έρευνα στοχεύει σε μια νέα εποχή στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού».
Πρόσθεσε ότι «με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, εξατομικεύουμε το θεραπευτικό πλάνο κάθε ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουμε τις επιπτώσεις της τοξικότητας της αντικαρκινικής τους θεραπείας βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της EUROPA DONNA Κύπρου, Στέλλα Μάστορα, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεχούς έρευνας για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, δίνοντας έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο του προγράμματος CARDIOCARE στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι Αλέξια Αλεξανδράκη, Ελισάβετ Φωτίου και η Νεκταρία Χρυσάνθου, παρουσίασαν την πρόοδο της έρευνας εκ μέρους του Ογκολογικού Κέντρου ενώ ο Άθως Αντωνιάδης από την Stremble Ventures Ltd, έδωσε έμφαση στις εξελίξεις σχετικά με τη μελέτη των μοριακών μηχανισμών καρδιοτοξικότητας που προκαλεί η θεραπεία καρκίνου του μαστού».
Η επικεφαλής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών του EUROPA DONNA Κύπρου, Στέφανη Χριστοδουλίδου, ανέδειξε τον ρόλο της έρευνας στην επιστημονική εξέλιξη κατά του καρκίνου του μαστού και τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες επιλέγουν να συμμετέχουν στην έρευνα ή όχι.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο με συνέντευξη από ασθενή που συμμετείχε στο πρόγραμμα CARDIOCARE, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Tags: καρκίνος μαστού