Κάθε επτά λεπτά ένα παιδί πεθαίνει λόγω βίας
04 Ιουνίου 2022, 06:00
Κάθε επτά λεπτά ένα παιδί πεθαίνει ως αποτέλεσμα βίας που του ασκείται, καθώς σε περισσότερες από 100 χώρες έχουν διακοπεί οι υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας.
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών που γιορτάζεται στις 4 Ιουνίου, φέρνει στο στόχαστρο το γεγονός ότι εκατομμύρια παιδιά ανά το παγκόσμιο υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση, φυσική, ψυχική και συναισθηματική.
Σύμφωνα με το End Violence Against Children Organization, ένα δισεκατομμύριο παιδιά βιώνουν βία και κακοποίηση κάθε χρόνο, καθώς ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 με τα παιδιά να αντιμετωπίζουν αυξημένη απομόνωση λόγω του lockdown COVID-19 και του κλεισίματος των σχολείων.
Ακόμη, 1 στα 10 παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά πριν από την ηλικία των 18 ετών και 9 στα 10 παιδιά ζουν σε χώρες όπου η σωματική τιμωρία δεν απαγορεύεται πλήρως.
Όπως αναφέρει το Save the Children's Resource Centre, σύμφωνα με την έκθεση Ending Violence in Childhood του 2017, μέσα σε ένα χρόνο, 1,3 δισεκατομμύρια αγόρια και κορίτσια υπέστησαν σωματική τιμωρία στο σπίτι, 261 εκατομμύρια μαθητές βίωσαν τη βία από τους συνομηλίκους και 18 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 15-19 ετών υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση.
Άλλα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, 20 εκατομμύρια παιδιά έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων και 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι 1,5 δισεκατομμύριο νέοι άνθρωποι επλήγησαν από το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας και έχασαν την προστασία και την υποστήριξη που παρέχουν συχνά τα σχολεία. Συνεπώς, τα μέτρα περιορισμού του ιού, μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες και το οικογενειακό άγχος, συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» για παιδιά που είναι ευάλωτα στο να παρατηρήσουν ή να βιώσουν σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση.
Επιπλέον, παρά τα οφέλη της ψηφιακής συνδεσιμότητας, μια ζωή που ζουν περισσότερο στο διαδίκτυο για μάθηση, κοινωνικοποίηση και παιχνίδια έχει αυξήσει σημαντικά την έκθεση των παιδιών σε όσους θέλουν να τα βλάψουν.
Δράση για τερματισμό της βίας
Το End Violence Against Children, αναφέρει ότι η ηθική επιταγή και η οικονομική υπόθεση για δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών είναι επιτακτική.
«Η δράση σήμερα δεν θα αποτρέψει μόνο τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της βίας μεταξύ των γενεών στα παιδιά, τις οικογένειες και τις κοινωνίες, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων του COVID-19 και θα στηρίξει την πρόοδο προς την επίτευξη πολλαπλών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης», σημειώνεται.
Καλεί, λοιπόν, τους ηγέτες οργανώσεων που έχουν δεσμευτεί για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών, τους ηγέτες στην κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα, τις θρησκευτικές κοινότητες, τις πολυμερείς οργανώσεις, και την κοινωνία των πολιτών να αδράξουν τη στιγμή και να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών στις πολιτικές, τον προγραμματισμό τους, προϋπολογισμούς και επικοινωνίες και να συνεργαστούν για την υλοποίηση έξι δράσεων που θα είναι καθοριστικές για τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών:
-Απαγόρευση κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών έως το 2030
-Εξοπλισμός γονέων και τους φροντιστών για να κρατούν τα παιδιά ασφαλή
-Κάντε το Διαδίκτυο ασφαλές για τα παιδιά
-Κάντε τα σχολεία ασφαλή, μη βίαια και χωρίς αποκλεισμούς
-Προστατέψτε τα παιδιά από τη βία σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα
-Περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δαπάνες
Μορφές βίας και επιπτώσεις
To Save the Children's Resource Centre αναφέρει ότι η βία κατά των παιδιών λαμβάνει πολλές μορφές, όπως σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, σωματεμπορία, σωματική και ταπεινωτική τιμωρία, επιβλαβείς παραδοσιακές πρακτικές (συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου γάμου και του ακρωτηριασμού/κοπής γυναικείων γεννητικών οργάνων) και στρατολόγηση σε ένοπλες δυνάμεις και ομάδες.
Ακόμη, η βία μπορεί να επιφέρει καταστροφικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά και μπορεί να λαμβάνει χώρα στο σπίτι, στο σχολείο, στο διαδίκτυο, σε ιδρύματα, στην εργασία, στην κοινότητα, σε ένοπλες συγκρούσεις και σε καταστροφές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βία επηρεάζει παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα. «Το να μεγαλώνει με βία ένα παιδί επηρεάζει σοβαρά την ανάπτυξη, την αξιοπρέπεια και τη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα του. Και όμως, σε πολλές χώρες, η βία κατά των παιδιών παραμένει νόμιμη και θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή», προστίθεται.
Παιδιά και ένοπλες συγκρούσεις
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υπογραμμίζει ότι σε καταστάσεις όπου ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, τα πιο ευάλωτα μέλη των κοινωνιών – δηλαδή τα παιδιά, είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου.
Όπως αναφέρει, οι έξι πιο συνηθισμένες παραβιάσεις είναι η στρατολόγηση και η χρήση παιδιών σε πόλεμο, οι δολοφονίες, η σεξουαλική βία, οι απαγωγές, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και η άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Στις 19 Αυγούστου 1982, στην έκτακτη ειδική σύνοδό της για το ζήτημα της Παλαιστίνης, η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, «τρομοκρατημένη από τον μεγάλο αριθμό αθώων παιδιών Παλαιστίνιων και Λιβανέζων θυμάτων των επιθετικών πράξεων του Ισραήλ», αποφάσισε να εορτάζει τη μνήμη της 4ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Αθώων Παιδιών Θύματα Επιθέσεων.
Η ημέρα αυτή έχει στόχο να αναγνωρίσει τον πόνο που υποφέρουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που είναι θύματα σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής κακοποίησης και επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
Το έργο της Γενικής Συνέλευσης καθοδηγείται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την πιο γρήγορα και ευρέως επικυρωμένη διεθνή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία.
Της Ουρανίας Στυλιανού